Οι τέσσερις εκτελεσθέντες, μεταξύ των οποίων ο ακτιβιστής Ko Jimmy και ο πρώην βουλευτής Phyo Zeya Thaw, κατηγορήθηκαν για διάπραξη «τρομοκρατικών πράξεων».
Καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, την οποία οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν ως άδικη.
Συγγενείς των εκτελεσθέντων συγκεντρώθηκαν στη φυλακή Insein τη Δευτέρα, αναζητώντας απελπισμένα πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η μητέρα του ακτιβιστή Zayar Thaw λέει ότι δεν της είπαν πότε ακριβώς θα εκτελούνταν ο γιος της, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σε θέση να οργανώσει την κηδεία του.
«Όταν μιλήσαμε στο Zoom την περασμένη Παρασκευή, ο γιος μου ήταν υγιής και χαμογελαστός. Μου ζήτησε να του στείλω τα γυαλιά ανάγνωσης, το λεξικό του και κάποια χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει στη φυλακή, έτσι τα έφερα στη φυλακή σήμερα», είπε η Khin Win May στο BBC. «Γι’ αυτό δεν πίστευα ότι θα τον σκότωναν. Δεν το πίστευα».
Εν τω μεταξύ, η αδερφή του Ko Jimmy δήλωσε ότι η οικογένεια του άνδρα δεν είχε λάβει ακόμα το νεκρό σώμα του.
Όλες οι οικογένειες έχουν υποβάλει αιτήσεις για πληροφορίες σχετικά με τις εκτελέσεις.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Global News Light της Μιανμάρ ανέφερε ότι οι τέσσερις άνδρες εκτελέστηκαν επειδή «έδωσαν οδηγίες, έκαναν ρυθμίσεις και διέπραξαν συνωμοσίες για βάναυσες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες».
Το πρακτορείο ανέφερε ότι τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αλλά δεν διευκρίνισε πότε ή πώς εκτελέστηκαν.
Οι εκτελέσεις είναι οι πρώτες από το 1988, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι προηγούμενες εκτελέσεις στην Μιανμάρ είχαν γίνει με απαγχονισμό.
Το 2021, ο στρατός της χώρας κατέλαβε την εξουσία, ένα γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες διαδηλώσεις και την στρατιωτική καταστολή διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.
«Είμαι εξοργισμένος και συντετριμμένος με την είδηση ότι η Χούντα της Μιανμάρ εκτέλεσε πατριώτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Μιανμάρ, Τομ Άντριους. «Αυτές οι άθλιες πράξεις πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα».
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη πριν τα 62 στο Δημόσιο – Τα «παράθυρα» για 17 κατηγορίες υπαλλήλων [αναλυτικοί πίνακες]
Συντάξεις: Καθαρές αυξήσεις έως 155 ευρώ – Αναλυτικοί πίνακες με το τριπλό κέρδος του 2023
Καιρός: Συνεχίζεται ο καύσωνας – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40°C