Εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα και ύστερα από μήνες ξηρασίας, η κυβέρνηση του Μεξικού προχωράει στην τελευταία φάση ενός έργου για τη σπορά νεφών, ελπίζοντας ότι έτσι θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις, ώστε κάτοικοι και αγρότες να πάρουν μια ανάσα.
Μια τεχνητή βροχή μπορεί να σώσει το Μεξικό…
Το έργο, που ξεκίνησε τον Ιούλιο στο Μεξικό, περιλαμβάνει αεροπλάνα που πετούν στα σύννεφα για να απελευθερώσουν σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, τα οποία στη συνέχεια προσελκύουν επιπλέον σταγονίδια νερού και αυξάνουν τη βροχή ή τη χιονόπτωση.
Η σπορά νεφών αυξάνει τα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά περίπου 10% έως 30% ετησίως, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι χρήστες του Χ εγκαταλείπουν μαζικά την πλατφόρμα μετά τις εκλογές
Η σπορά νεφών στο Μεξικό «καταπολεμά τις επιπτώσεις της ξηρασίας στις αγροτικές περιοχές και συμβάλλει στην αναπλήρωση των υδροφόρων οριζόντων», λέει το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο πραγματοποιεί σπορά νεφών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από το 2020.
Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στο Μεξικό, με θερμοκρασίες 2,3 βαθμούς υψηλότερες από τους ιστορικούς όρους, ενώ είχε προηγηθεί ο πιο ξηρός Ιούνιος από το 1941, με βροχοπτώσεις 60% κάτω από τον μέσο όρο.
Η σπορά νεφών αυξάνει τα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά περίπου 10% έως 30% ετησίως, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η μεξικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το μέτρο που χρησιμοποιείται στη χώρα από το 2020 είναι κατά 98% αποτελεσματικό -οι τεχνητές βροχοπτώσεις συνέβαλαν μάλιστα στην κατάσβεση πυρκαγιών το 2021-, ωστόσο άλλοι επιστήμονες διαφωνούν.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τεχνικές σποράς νεφών επιτρέπουν την αύξηση της βροχόπτωσης σε σημαντικές οικονομικές ζώνες, ούτε υπάρχει βεβαιότητα για επιπτώσεις εκτός της ζώνης στόχου», γράφουν οι φυσικοί νεφών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (Unam), σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian».
Μάλιστα, οι επιστήμονες επέβλεψαν τη μεγαλύτερη μελέτη σπορά σύννεφων στον κόσμο από το 1948 έως το 1970 και, παρ’ όλα αυτά, απέτυχαν να παραγάγουν οριστικά αποτελέσματα.
Η τεχνική σποράς νεφών για την πρόκληση τεχνητής βροχής χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς εντείνονται οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της Γης, πρωτοστατούν στην προσπάθεια δημιουργίας νεφών και αύξησης της βροχόπτωσης, η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω των 100 χιλιοστών το χρόνο κατά μέσο όρο.
Οι επιστήμονες στο Αμπου Ντάμπι προσπαθούν να διεγείρουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία συμπύκνωσης και ελπίζουν να παραγάγουν σταγονίδια αρκετά μεγάλα, ώστε στη συνέχεια να πέσουν ως βροχή.
Αλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια, καθώς αντιμετωπίζουν ιστορικές ξηρασίες.