Επανέλαβαν την προτροπή προς άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ακολουθήσουν και να προστεθούν στις 147 πλέον χώρες σε σύνολο 193 μελών του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος -ανάμεσά τους 11 πια στην Ευρώπη.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ ανακοίνωσε ήδη χθες πως το θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους θα είναι αύριο στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.
«Είναι ζήτημα δικαιοσύνης» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Διαβεβαίωσε πως η απόφαση να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα προ του πολέμου του 1967 δεν ελήφθη με το σκεπτικό να είναι «εναντίον του Ισραήλ». Από την άλλη πλευρά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τον κατηγόρησε προσωπικά για «συνενοχή σε προτροπή σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία εναντίον του εβραϊκού λαού» λόγω «ανοχής» σε «αντισημιτικά σλόγκαν» που ξεστομίζουν Ισπανοί βουλευτές.
«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όσους ανταμείβουν τον τρόμο… τη Χαμάς και επιχειρούν να ιδρύσουν Παλαιστινιακό τρομοκρατικό κράτος» είναι το μήνυμα του Τελ Αβίβ που από την προαναγγελία έχει αποσύρει πρέσβεις του από τις τρεις πρωτεύουσες.
Για μια «σημαντική ημέρα» έκανε λόγο χθες ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρτ Αϊντε, εκφράζοντας τη λύπη της χώρας του «για το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι εποικοδομητικής δέσμευσης στη λύση των δύο κρατών».
«Είναι ώρα η διεθνής κοινότητα να κάνει κάτι» για να σταματήσει ο πόλεμος, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, ανακοινώνοντας την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, κι επισημαίνοντας πως έχουν συσσωρευτεί πολλά «τραγικά λάθη».
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό λάθος» κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο 45 Παλαιστινίων αμάχων και τον τραυματισμό 200 σε προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο με το Ισραήλ την Κυριακή που θεωρείτο «ασφαλής ζώνη».
Ηταν η πιο πολύνεκρη επίθεση από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού πριν τρεις βδομάδες να «εκκαθαρίσει από τρομοκράτες της Χαμάς» και τη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Σημειώθηκε μόλις δύο 24ωρα από την έκδοση της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει το Ισραήλ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια ακόμη φορά από την έναρξη του νέου πολέμου στη Γάζα πριν 8 μήνες, οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν. Επιπλέον 24 νεκρούς μέχρι χθες έδινε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, πριν τα ισραηλινά τανκς φτάσουν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου και στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Ενα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την υπόλοιπη Λωρίδα που αναζήτησαν σωτηρία στη Ράφα όσο τα σπίτια τους ισοπεδώνονταν από βομβαρδισμούς, υποχρεώθηκαν τον τελευταίο μήνα να μετακινηθούν και πάλι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς χωρίς επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια 20 χλμ από τη Ράφα, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.