Οι Βαλεαρίδες Νήσοι βουλιάζουν από κόσμο κάθε τουριστική σεζόν, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων. «Ζητούμε από τις Αρχές να εμποδίζουν άτομα που ζουν εδώ για διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων να αγοράζουν ιδιοκτησίες», δήλωσε η Κάρμε Ρέινες, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Αν και ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη Μαγιόρκα, παράγοντας σχεδόν μισό ΑΕΠ των Βαλεαρίδων Νήσων, πολλοί υποστηρίζουν πως τα μειονεκτήματα υπερτερούν.
Ανοδος στις τιμές των ακινήτων έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχουν μετατρέψει οικογενειακές κατοικίες σε τουριστικά καταλύματα ενοικίασης, ισχυρίζονται τοπικοί ακτιβιστές. Μάλιστα, η αγορά ακινήτων στη Μαγιόρκα είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ισπανία, μετά τη Μαδρίτη.
Η ομάδα εκστρατείας «Prou Eivissa» λέει ότι οι βασικοί εργαζόμενοι, όπως νοσηλευτές, γιατροί, αστυνομικοί και εκπαιδευτικοί, έχουν εκτοπιστεί από την αγορά κατοικίας στο ισπανικό νησί της Μεσογείου, αναγκάζοντας ορισμένους να ζουν στα αυτοκίνητά τους ή στα τροχόσπιτά τους, ή ακόμη και να μετακομίζουν στην ηπειρωτική Ισπανία και να έρχονται αεροπορικώς για εργασία. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, λέει η ομάδα, που η βασική ιατρική περίθαλψη, όπως η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο, καθυστερεί λόγω έλλειψης γιατρών για να πραγματοποιήσουν τις επεμβάσεις.
Πέντε παίκτες στην σκακιέρα της Συρίας
Ενδεικτικό είναι πως η 36χρονη Κάρλα Αντράλε, δασκάλα και μητέρα που εργάζεται στην Ιμπιζα, μετακόμισε στη Μαγιόρκα. Σχεδόν καθημερινά πηγαινοέρχεται στην Ιμπιζα, διαδρομές που μεν είναι εξαντλητικές, ωστόσο είναι οικονομικότερο από το να νοικιάσει διαμέρισμα στο νησί, όπως αναφέρει στο Euronews.
Ορισμένοι ισπανικοί προορισμοί έχουν θεσπίσει νομοθεσίες για τον περιορισμό της αντικοινωνικής συμπεριφοράς από τις ορδές τουριστών. Ωστόσο στις Βαλεαρίδες Νήσους, η φήμη τους βασίζεται κυρίως στην έξαλλη διασκέδαση, που προσελκύει έναν συγκεκριμένο τύπο τουρίστα, ο οποίος ενδιαφέρεται λιγότερο για την κληρονομιά της UNESCO και περισσότερο για τα νυχτερινά κέντρα. Η «αργκό» έκφραση «Guiri» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Βρετανούς παραθεριστές που φημίζονται για τα πάρτι και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Προ ημερών, η Μαγιόρκα και η Ιμπιζα ψήφισαν διάταγμα που απαγορεύει πλήρως την πώληση αλκοόλ μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ. σε περιοχές υπερβολικού τουρισμού.
Ντόπιοι μένουν σε αυτοκίνητα
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι πέρυσι προσείλκυσαν 17,8 εκατομμύρια τουρίστες, καθώς είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ισπανία μετά τα Κανάρια Νησιά. Ο τουρισμός δημιουργεί 200.000 θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και παράγει ετησίως 16 δισεκατομμύρια ευρώ εισόδημα ή το 45% του ΑΕΠ των νησιών.
Η Ιμπιζα δεν είναι το πρώτο μέρος της Ισπανίας που αντιδρά στην πίεση του αυξανόμενου αριθμού των τουριστών. Στην Τενερίφη, ένα από τα Κανάρια Νησιά, οι ντόπιοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές, καθώς οι τουριστικοί οργανισμοί καταλαμβάνουν κατοικίες. Στην παράκτια πόλη της Μάλαγα, γκραφίτι στους τοίχους και αυτοκόλλητα προτρέπουν τους τουρίστες να φύγουν. Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μενόρκα, η κακή συμπεριφορά των τουριστών οδήγησε τους κατοίκους να περιορίσουν τις ώρες επίσκεψης.
Ειδήσεις σήμερα
Απόφαση-σταθμός: Αποζημίωση 200.000 ευρώ για επίθεση από αγέλη σκύλων