Ο υπουργός Υγείας Fahad al-Jalajel δήλωσε την Κυριακή ότι το 83% των νεκρών ήταν μη εξουσιοδοτημένοι προσκυνητές που είχαν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από το άμεσο ηλιακό φως χωρίς καταφύγιο ή ανάπαυση, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ορισμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 1.301, από τους οποίους το 83% δεν τους είχαν λάβει άδεια να κάνουν το χατζ.
Είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις κάτω από τον ήλιο, χωρίς να έχουν κατάλληλο καταφύγιο ή ανέσεις», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί ηλικιωμένοι και άλλοι που έπασχαν από χρόνια νοσήματα.
Πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι ο αριθμός των νεκρών Αιγυπτίων έχει ανέλθει σε 672 και άλλοι 25 είναι οι αγνοούμενοι.
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να αποφύγουν τα σημεία ελέγχου ασφαλείας γύρω από τη Μέκκα και να φτάσουν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων από την Αίγυπτο. Χωρίς άδεια, αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ή κατάλληλα καταλύματα για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου.
«Θεωρούμε τους προσκυνητές ως προσκυνητές τη στιγμή που ντύνονται για το χατζ, ανεξάρτητα από το καθεστώς της άδειας, το χρώμα, το φύλο ή την εθνικότητά τους. Λαμβάνουν πλήρεις υπηρεσίες [υγειονομικής περίθαλψης]», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας στην κρατική τηλεόραση. Είπε ότι το ένα τέταρτο αυτών των υπηρεσιών είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν μη εξουσιοδοτημένους προσκυνητές.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες που διευκόλυναν τα ταξίδια για τους μη εγγεγραμμένους προσκυνητές που πέθαναν θα διερευνηθούν.
«Θα ξεκινήσουν έρευνες για οποιαδήποτε εταιρεία οργάνωσε το ταξίδι των προσκυνητών που πέθαναν εκτός τακτικών πλαισίων». . . και δεν τους παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη», είπε, απειλώντας με «ισχυρές αποφάσεις και την αυστηρότερη τιμωρία» για να αποφευχθεί η επανάληψη.
Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στο χατζ φέτος, δήλωσαν οι σαουδαραβικές αρχές. Με πολλούς από αυτούς να είναι ηλικιωμένοι ή να ταξιδεύουν με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, οι θάνατοι δεν είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια του πενθήμερου προσκυνήματος. Ωστόσο, τα στοιχεία του τρέχοντος έτους θεωρήθηκαν υψηλά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς μεγάλα περιστατικά όπως ταραχές ή πυρκαγιές.
Οι προσκυνητές χρειάζονται έναν συγκεκριμένο τύπο βίζας για να έχουν πρόσβαση στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του χατζ. Η τεκμηρίωση κατανέμεται σε χώρες με σύστημα ποσοστώσεων με βάση το μέγεθος των μουσουλμανικών πληθυσμών τους. Όμως το υψηλό κόστος του προσκυνήματος και η μεγάλη λίστα αναμονής σε ορισμένες χώρες οδηγεί πολλούς να ταξιδεύουν εκτός του επίσημου συστήματος.
Ο χρόνος του χατζ καθορίζεται από το ισλαμικό ημερολόγιο Hijri. Αυτό βασίζεται στον σεληνιακό κύκλο, επομένως το χατζ μετατοπίζεται προς τα εμπρός κατά περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στη δύση. Οι προσκυνητές μπορούν να αναμένουν ότι θα μπορούν να εκτελούν τα τελετουργικά σε ηπιότερες καιρικές συνθήκες για αρκετά χρόνια μετά το 2030, καθώς η περίοδος του χατζ πέφτει στη συνέχεια τον χειμώνα.