Η διεύθυνση της λιβανέζικης Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού να ενημερώσουν τους επιβάτες ότι η μεταφορά γουόκι-τόκι και βομβητών εντός αεροσκαφών απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας.
Τέτοιες συσκευές απαγορεύεται επίσης να αποστέλλονται αεροπορικώς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε ελεγχόμενες εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι σε πολλές περιοχές του Λιβάνου. Κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν ύπαρξη τυχόν ύποπτων συσκευών.
Λίβανος: Σήμερα οι ασύρματοι- Αύριο τα ψυγεία; – Φόβοι για εκρήξεις σε ηλεκτρικές συσκευές- Τρέμουν οι πολίτες
Μετά το μπαράζ των εκρήξεων που σημειώθηκαν στο Λίβανο και κόστισε τη ζωή σε μέλη της Χεζμπολάχ και όχι μόνο, οι κάτοικοι της περιοχής τρέμουν για την ασφάλειά τους
Ο Λίβανος βρίσκεται σε πανικό μετά από ένα δεύτερο κύμα θανατηφόρων εκρήξεων με στόχο τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ. Μόλις μία ημέρα μετά την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων τηλεειδοποιητών σε ολόκληρη τη χώρα, ένας νέος γύρος εκρήξεων συγκλόνισε τον Λίβανο, αφήνοντας τουλάχιστον 26 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Οι συσκευές, που πιστεύεται ότι έχουν παραβιαστεί, ήταν ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από την μαχητική ομάδα. Ο συντονισμένος χαρακτήρας των επιθέσεων, στόχευση τηλεειδοποιητών, γουόκι-τόκι, φορητοί υπολογιστές, ακόμη και ηλιακοί συλλέκτες, έχουν εντείνει τις εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, οι οποίοι εμπλέκονται σε μακροχρόνιες εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με αναφορές από το Al Jazeera, οι εκρήξεις περιελάμβαναν “φορητά αμφίδρομα ραδιόφωνα, φορητούς υπολογιστές, ακόμη και ορισμένες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας”. Αυτές οι συσκευές ήταν σε ευρεία χρήση από στελέχη της Χεζμπολάχ και η έκρηξή τους σε ολόκληρο τον Λίβανο προκάλεσε χάος και φόβο. Κάποια οχήματα φέρεται να τυλίχθηκαν στις φλόγες, αν και παραμένει ασαφές εάν οι εκρήξεις προήλθαν από τα ίδια τα αυτοκίνητα ή από αντικείμενα μέσα σε αυτά. Οι άμαχοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα, καθώς οι εκρήξεις δεν είχαν στόχο μόνο προπύργια της Χεζμπολάχ αλλά και καταστήματα, σπίτια και νοσοκομεία, προκαλώντας σημαντικές απώλειες αμάχων.
Η πολυπλοκότητα της επιχείρησης έχει οδηγήσει σε ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν στρέψει το δάχτυλο στη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ. Σύμφωνα με μία αναφορά του Reuters, η Μοσάντ ενορχήστρωσε την έκρηξη των τηλεειδοποιητών μέσω μιας πολύπλοκης επιχείρησης που χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα εκρηκτικά ήταν πιθανόν κρυμμένα σε τηλεειδοποιητές πολύ πριν φτάσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, έχοντας παραβιαστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, βρισκόταν πίσω από τις σειριακές εκρήξεις σε τηλεειδοποιητές», σημειώνει η έκθεση του Reuters, αν και δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί οριστικές αποδείξεις.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Οι εκρήξεις έχουν προκαλέσει αναταραχή στον Λίβανο, όχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων, αλλά επειδή έχουν σπείρει εκτεταμένο πανικό. Οι άμαχοι είναι πλέον τρομοκρατημένοι ότι οι καθημερινές συσκευές θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, κάνοντας την καθημερινή ζωή γεμάτη φόβο. «Υπάρχουν άγριες φήμες που κυκλοφορούν ότι τα ηλιακά πάνελ μπορεί να εκραγούν, οι μπαταρίες, τα ψυγεία – οτιδήποτε», έγραψε ο δημοσιογράφος Hassan Harfoush στην Daily Mail. Και πρόσθεσε: «Είπα ακόμη και στους γονείς μου να πάρουν έναν πυροσβεστήρα, για να μην σκάσει κάτι στο σπίτι». Ο Harfoush περιέγραψε τις σκηνές τρόμου στο Λίβανο ως «πρόσωπα χωρίς σάρκα, μάτια που κρέμονται έξω» και μια διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας.
Οι κάτοικοι άρχισαν να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να προστατευτούν, πετώντας ηλεκτρονικές συσκευές και βγάζοντας τις μπαταρίες από τα walkie-talkies, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να είναι γεμάτα με εκρηκτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν αποσυνδέσει οικιακές συσκευές από την πρίζα, ακόμη και απενεργοποιώντας τους δρομολογητές Wi-Fi, από την ανησυχία ότι αυτά τα καθημερινά αντικείμενα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.
Το χάος εκτείνεται πέρα από τα νοσοκομεία, καθώς ακόμη και οι κηδείες των θυμάτων του πρώτου κύματος εκρήξεων έχουν διαταραχθεί από περισσότερες εκρήξεις. Σύμφωνα με την Daily Mail, ακολούθησε πανικός σε μια κηδεία όταν πυροδότησαν γουόκι-τόκι κατά τη διάρκεια της τελετής. Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, ενώ «οι παριστάμενοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ συμπεριφέρθηκαν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», θυμάται ο Χαρφούς. Αυτό το συνεχιζόμενο κύμα βίας έχει πάψει πια να υπάρχει κάθε όψη κανονικότητας στον Λίβανο.
Πολλές από τις συσκευές, ιδιαίτερα τα walkie-talkies και οι τηλεειδοποιήσεις, έφεραν ετικέτες όπως “ICOM” και “Made in Japan”. Ενώ αυτές οι συσκευές φαινόταν να προέρχονται από τον Ιαπωνικό κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών ICOM, η εταιρεία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Τα συγκεκριμένα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις σταμάτησαν το 2014», δήλωσε η ICOM. Ο κατασκευαστής της Ταϊβάν Gold Apollo αποστασιοποιήθηκε επίσης από τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα του είχαν άδεια στην BAC Consulting, η οποία ενήργησε ως ενδιάμεσος στις συναλλαγές.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Rafic Hariri εξέδωσε μια νέα οδηγία που απαγορεύει στους επιβάτες να μεταφέρουν τηλεειδοποιητές και ραδιοτηλέφωνα σε οποιοδήποτε αεροσκάφος.
Η απαγόρευση ισχύει τόσο για παραδοτέες και χειραποσκευές, όσο και για φορτίο και θα ισχύει μέχρι νεωτέρας. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει οδηγίες να ενημερώνουν τους επιβάτες για αυτόν τον νέο κανόνα, ο οποίος τίθεται σε ισχύ άμεσα.
Οποιεσδήποτε τέτοιες συσκευές εντοπιστούν θα κατασχεθούν από την ασφάλεια του αεροδρομίου.
Ειδήσεις σήμερα
Προσοχή: Τα φυτά που μπορούν να σε σκοτώσουν – Μερικά τα έχουμε σπίτι μας