Η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνει πως ένα από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ συνήφθη στη Γαλλία το 2017 και αφορούσε μια σειρά από «πρακτορεία επιρροής». «Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας… λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας.
Βασικός ενορχηστρωτής της πολιτικής λόμπινγκ που ασκήθηκε στη Γαλλία μέσω αυτού του συμβολαίου υπήρξε, σύμφωνα με την Liberation, ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, ένας πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μέρος της σύμβασης που συνήφθη επισήμως στις 25 Ιουλίου του 2017, ήταν η «υπεράσπιση» του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσφέροντας 2,34 εκατομμύρια ευρώ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών για να «βγει» η χώρα από την διεθνή απομόνωση.
Οι ενέργειες αυτές αφορούσαν, σύμφωνα με τη Liberation, την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, την στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μη κυβερνητικές οργανώσεις» καθώς και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.
Όπως διαπιστώνει η Liberation, «όχημα» για την διεύρυνσης της επιρροής του Κατάρ στην Ευρώπη υπήρξε και η Παρί Σεν Ζερμέν, μια ομάδα που έχει «γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μεγάλα οικονομικά ανοίγματα για να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Σημειώνεται πως από το 2011, ο όμιλος Qatar Sports Investments έχει αναλάβει τη διαχείριση της Παρί, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο προφανές το γεγονός ότι η Γαλλία είχε επιλεγεί από το Κατάρ ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επιρροής του στην Ευρώπη.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Στην αναταραχή που έφερε στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας το Qatargate αναφέρεται και το «Politico», που κάνει λόγο για την αμφιλεγόμενη σχέση που διατηρεί η Ντόχα με το Παρίσι, ήδη από την εποχή της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί – σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.
Χαρακτηριστικά προχθές, η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική για τη λειτουργία του λόμπινγκ, που όπως είπε, αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.
Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς, όπως η Μανόν Ομπρί και η Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.
Ειδήσεις σήμερα
Κηδεία 16χρονου Ρομά: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο του Κώστα Φραγκούλη [βίντεο]