Δαιμονιώδεις άνεμοι έως 225 χιλιόμετρα την ώρα σάρωσαν τα ξύλινα και λαμαρινένια παραπήγματα που κυριαρχούν στο κύριο νησί της Μαγιότ και στο διπλανό μικροσκοπικό Πτι-Τερ. Πρόκειται για το φτωχότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το 75% των κατοίκων να ζουν στη φτώχεια με εισόδημα το 1/8 του μέσου Παριζιάνου, το οποίο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Γαλλία, αλλά στο δημοψήφισμα του 2009 οι αυτόχθονες κάτοικοί του (μουσουλμάνοι κατά 95%) αποφάσισαν να μην είναι απλώς υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, αλλά να ενσωματωθούν στον κυρίως γεωγραφικό κορμό της ως η 101η διοικητική περιφέρεια με νόμισμα το ευρώ.
Η μεγαλύτερη διοικητική αναβάθμιση από το 1841, που έγιναν γαλλική αποικία, δεν τους έσωσε από την ανέχεια, την έλλειψη υποδομών, τις αρρώστιες και τώρα από τη μανία της φύσης, με αποτέλεσμα οι αγανακτισμένοι αυτόχθονες Μαορέ και Κιμπουσί να ψηφίζουν τον… Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν.
Δύο λόγοι
Ο νομάρχης Μπιεβίλ εξηγεί ότι χιλιάδες νεκροί μπορεί να μη βρεθούν ποτέ, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να θάβουν τους νεκρούς το πρώτο 24ωρο και δεύτερον επειδή στο νησί, που ανήκει στο αρχιπέλαγος των Κομόρων και βρίσκεται ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη, κατοικούν και περίπου 100.000 παράτυποι μετανάστες, τους οποίους πέρυσι η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να διώξει.
Οι περισσότεροι προέρχονται από τα υπόλοιπα νησιά των Κομόρων, που είναι ανεξάρτητο κράτος, από τη Σομαλία και άλλες χώρες της Αφρικής, προσπαθώντας με κάθε μέσον να φτάσουν σε «γαλλικό έδαφος». Εστω κι αν πρόκειται για τη δυστοπική Μαγιότ, όπου γίνονταν συχνά διαδηλώσεις των ντόπιων για την αδιαφορία του γαλλικού κράτους και την ουσιαστική απουσία εκπαιδευτικού συστήματος.
Μετά την επέλαση της θεομηνίας Chido (τη σφοδρότητα της οποίας κάποιοι μετεωρολόγοι απέδωσαν στην κλιματική αλλαγή, αν και το νησί είχε ισοπεδωθεί από ανάλογους κυκλώνες το 1898 και τη δεκαετία του 1930), το πολιτικό αεροδρόμιο έπαψε να λειτουργεί. Επίσης το 85% του νησιού έμεινε χωρίς ηλεκτρικό, μόνο το 20% των τηλεφώνων λειτουργούν και η κατάσταση στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Μαμουτζού είναι τραγική.
Εκτακτη σύσκεψη
Η γερουσιαστής της Μαγιότ στο Παρίσι, Σαλαμά Ραμιά, τόνισε ότι πολλοί συμπατριώτες της κινδυνεύουν από την πείνα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρινό Ρεταγιό, βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης στο Παρίσι. Ηδη ξεκίνησε αερογέφυρα σωτηρίας μέσω της γαλλικής κτήσης Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη 800 ατόμων, μαζί με σκηνές, τρόφιμα, φάρμακα και ομάδες διάσωσης. Για την εκτίμηση της κατάστασης η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει δορυφορικές φωτογραφίες.
Να σημειωθεί ότι ο κυκλώνας Chido προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους και στη Μοζαμβίκη, επηρεάζοντας κατ’ εκτίμηση δύο εκατομμύρια άτομα.