Περίπου χίλια άτομα, ή και περισσότερα, θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους όταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας των τελευταίων 100 ετών έπληξε τη γαλλική νήσο Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης.
Ο κυκλώνας Chido έπληξε το νησί τη νύχτα, με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 200 χλμ/ώρα (124 μίλια/ώρα), προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια και νοσοκομεία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως τραγωδία, με κατοίκους να αναφέρουν ότι ολόκληρες γειτονιές εξαφανίστηκαν.
Η τοπική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων και ότι οι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης.
Οι παραιτούμενοι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Bruno Retailleau και François-Noël Buffet, αναμένονται να φτάσουν στην περιοχή αργά το πρωί της Δευτέρας στο φτωχότερο διαμέρισμα της Γαλλίας, όπου οι Αρχές φοβούνται για «πολλούς εκατοντάδες» νεκρούς. Ωστόσο, για το ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των νεκρών θα είναι «πολύ δύσκολο» να διαπιστωθεί, υποστηρίζουν οι Αρχές επειδή η μουσουλμανική παράδοση, ζωντανή στη Μαγιότ, απαιτεί να ταφεί ο νεκρός «μέσα σε 24 ώρες», εξήγησε την Κυριακή ο νομάρχης François-Xavier Bieuville.
Οι ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να μεταφέρουν προμήθειες και εξοπλισμό.
«Τα πρώτα αεροπλάνα παρέμβασης φτάνουν στη Μαγιότ για να παράσχουν επείγουσα βοήθεια λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας. Το κράτος είναι πλήρως κινητοποιημένο για να υποστηρίξει τους κατοίκους της Μαϊότ σε αυτήν την περιπέτεια», δήλωσε ο Νικολάς Νταραγκόν, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, στο X.
Το μέγεθος των θυμάτων και των φυσικών ζημιών στα νησιά, τα οποία βρίσκονται μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης, παραμένει ασαφές.
Ο νομάρχης της Μαϊότ, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιεβίλ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο αριθμός των θυμάτων «σίγουρα θα είναι αρκετές εκατοντάδες, ίσως φτάσουμε χίλια, ίσως και αρκετές χιλιάδες».
Οι αρχές έχουν επίσης δημιουργήσει έναν αεροπορικό διάδρομο μεταξύ Μαϊότ και του νησιού Ρεϊνιόν, ενός άλλου γαλλικού υπερπόντιου εδάφους στην άλλη πλευρά της Μαδαγασκάρης, δήλωσε ο Σεμπαστιέν Λεκόρνου, υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.
«Για τη φιλοξενία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τρεις δομές ικανές να φιλοξενήσουν 150 άτομα είναι ήδη εκεί, με μία επιπλέον να βρίσκεται καθ’ οδόν», ανέφερε ο Λεκόρνου στο X αργά την Κυριακή.
“Ειλικρινά, αυτό που ζούμε είναι μια τραγωδία, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στα αποκαΐδια ενός πυρηνικού πολέμου… Είδα ολόκληρη γειτονιά να εξαφανίζεται,” είπε ο Μοχάμεντ Ισμαήλ, κάτοικος της πρωτεύουσας της Μαϊότ, Μαμουντού.
Αεροφωτογραφίες που μοιράστηκαν οι Γάλλοι χωροφύλακες δείχνουν τα ερείπια εκατοντάδων αυτοσχέδιων σπιτιών σκορπισμένα στα λόφια ενός από τα νησιά της Μαϊότ, που αποτελεί σημείο εισόδου για παράτυπη μετανάστευση από τα γειτονικά νησιά Κομόρες.
Εικόνες από τα τοπικά μέσα έδειξαν μια μητέρα να σπρώχνει την κούνια του νεογέννητου παιδιού της στον πλημμυρισμένο διάδρομο του νοσοκομείου της Μαϊότ. Αναποδογυρισμένα αστυνομικά σκάφη βρίσκονταν στην ακτή, ενώ φοινικόδεντρα είχαν πέσει στις στέγες πολλών κτιρίων.
“Οι σκέψεις μου είναι με τους συμπατριώτες μας στη Μαϊότ, οι οποίοι πέρασαν τις πιο φρικτές ώρες και που για κάποιους από αυτούς, έχασαν τα πάντα, έχασαν τις ζωές τους,” δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τη θάλασσα από τα Κομόρες, κοντά στην ανατολική Αφρική, προς τη Μαϊότ, η οποία διαθέτει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και πρόσβαση στο γαλλικό κοινωνικό σύστημα πρόνοιας.
Περισσότεροι από 100.000 παράτυποι μετανάστες ζουν στη Μαϊότ, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η ζημιά που προκάλεσε ο Κυκλώνας Chido παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγειονομικές υπηρεσίες, ανέφεραν οι αρχές.
“Για τον απολογισμό, θα είναι περίπλοκο, γιατί η Μαϊότ είναι μουσουλμανική περιοχή όπου οι νεκροί πρέπει να ταφούν μέσα σε 24 ώρες,” είπε νωρίτερα ένας αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η Μαϊότ, που βρίσκεται σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα από το Παρίσι, είναι φτωχότερη από την υπόλοιπη Γαλλία και αντιμετωπίζει προβλήματα με τη βία των συμμοριών και κοινωνικές αναταραχές για δεκαετίες.
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των κατοίκων της Μαϊότ ζουν κάτω από το όριο φτώχειας της Γαλλίας. Οι εντάσεις αυξήθηκαν νωρίτερα φέτος λόγω έλλειψης νερού.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται αεροπορική γέφυρα από το νησί Ρεϊνιόν, ένα άλλο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στην άλλη πλευρά της Μαδαγασκάρης.
Η καταστροφή αυτή είναι η πρώτη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπερου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Μακρόν, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κυκλώνας συνέχισε να πλήττει τη βόρεια Μοζαμβίκη την Κυριακή, αλλά η πλήρης έκταση των επιπτώσεων παραμένει ασαφής. Η παρακολούθηση του διαδικτύου NetBlocks ανέφερε στο X ότι οι έντονες βροχές και οι άνεμοι κατέστρεψαν υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Στα Κομόρες, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, 24 εκτοπίστηκαν και 21 σπίτια καταστράφηκαν, ανέφεραν οι αρχές.
Η Γαλλία κατέλαβε τη Μαϊότ το 1843 και προσάρτησε το σύνολο του αρχιπελάγους, συμπεριλαμβανομένων των Κομόρων, το 1904. Σε δημοψήφισμα το 1974, το 95% ψήφισε υπέρ του διαχωρισμού, αλλά το 63% στη Μαϊότ ψήφισε να παραμείνει γαλλικό. Τα νησιά Γκραντ Κομόρ, Ανζουάν και Μοχέλι κήρυξαν ανεξαρτησία το 1975. Η Μαϊότ εξακολουθεί να διοικείται από το Παρίσι.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό: Τέλος το Καλημέρα Ελλάδα του Γιώργου Παπαδάκη – Ποιος τον αντικαθιστά;