Πρώτον: Ο υπογράφων επί χρόνια υποστηρίζει την «Πολιτική Ανοικτών Θυρών» του ΝΑΤΟ, πόσω μάλλον ισχυρών υποψηφιοτήτων κρατών (όπως Φινλανδίας και Σουηδίας), που έχουν πολλά να προσφέρουν στον Ευρωατλαντισμό, στην ασφάλεια στη Βόρεια Ευρώπη, στη Βαλτική, στον αρκτικό χώρο, στη Σκανδιναβική, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισλανδίας, Γροιλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για χώρες δημοκρατικές, παρόχους ασφαλείας που πιστεύουν στις αρχές του δυτικού κόσμου.
Η Φινλανδία είναι ήδη στο ΝΑΤΟ. Και η Σουηδία πρέπει τυπικά να ενταχθεί.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Δεύτερον: Από την περσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με σειρά άρθρων και μελετών μου σε ελληνική, αγγλική και ολλανδική, τόνισα ότι κατανοώ τις ευαισθησίες της Αγκυρας σε θέματα διαχρονικά φονικής αποσχιστικής τρομοκρατίας από ακραίες οργανώσεις Κούρδων, ως και παρασιτικού γκιουλενικού εξτρεμισμού. Αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί απαράδεκτα μεμονωμένα επεισόδια εκκεντρικών κύκλων και ψυχωτικών ατόμων στους δρόμους της Στοκχόλμης να παγώνουν την αποδοχή του σουηδικού αιτήματος από τον Τούρκο πρόεδρο. Προσωπικά δεν αποκλείω ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές διαφόρων ενεργειών να είναι βαλτοί από ξένους εχθρικούς και άθλιους κύκλους, που δεν θέλουν η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Στοκχόλμη ικανοποίησε τα τουρκικά αιτήματα με την υιοθέτηση νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, απελάσεις ακραίων παραγόντων της κουρδικής κοινότητας σε Ουψάλα, Μάλμε, Στοκχόλμη κ.α., ενώ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη βεβήλωση ιερών βιβλίων του Ισλάμ. Η όποια κουρδική «αντίσταση» να επιλύσει τα προβλήματα με την ηγεσία της Αγκυρας (αν έτσι κρίνει) στις περιοχές που κατοικεί και όχι στους δρόμους δυτικών πόλεων και από τη σιγουριά των διαμερισμάτων των σουηδικών μεγαλουπόλεων.
Τρίτον: Η ένταξη της Σουηδίας είναι καθοριστική γιατί η ήπειρός μας είναι σε πόλεμο (ήδη 500 ημέρες στην Ουκρανία και έχουμε δρόμο μπροστά μας) απέναντι σε ένα μετακομμουνιστικό, αυταρχικό, μυστικουπηρεσιακό, δολοφονικό καθεστώς, του οποίου ηγείται ένα πρώην μεσαίο στέλεχος της τότε διαβόητης μυστικής υπηρεσίας KGB/FSB στην αλήστου μνήμης πρώην Ανατολική Γερμανία του αρχιδολοφόνου Χόνεκερ. Η μη αποδοχή της Σουηδίας αυτές τις ημέρες θα αποτελεί «πλήγμα» στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά η στάση της Αγκυρας θα επιβραβεύει τις βρόμικες ενέργειες του Ρώσου δικτάτορα. Ή είσαι στο ΝΑΤΟ ή δεν είσαι. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Τέλος, οι Σύμμαχοι θα πρέπει ομόφωνα να ταχθούν, επισημάνουν και υπογράψουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αμέσως μόλις τελειώσει ο πουτινικός πόλεμος. Είναι το επόμενο βήμα η ουκρανική συμμετοχή στον Ευρωατλαντισμό και είμαι βέβαιος ότι θα ουσιαστικοποιηθεί στην προσεχή σύνοδο του Βίλνιους.