Ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως η Δύση έχει παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλο και αν [το θέμα] έχει συζητηθεί ή όχι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίμτρι Πεσκόφ είπε πως ακόμη και η πλαισίωση τέτοιων ερωτήσεων είναι απαράδεκτη.
“Αν έχετε παρατηρήσει, κανείς από ρωσικής πλευράς δεν συζητά αυτό το θέμα και δεν το έχει συζητήσει”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι συζητούν το θέμα των πυρηνικών και “με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τις εντάσεις σε ένα εντελώς απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και πιθανώς επικίνδυνο πεδίο”.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου βρέθηκαν κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και οι δύο μαζί έχουν στην κατοχή τους περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο — που είναι αρκετές για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές.
Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 21 Σεπτεμβρίου τη Δύση ότι δεν μπλόφαρε όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Στις 30 Σεπτεμβρίου είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα “προηγούμενο” ρίχνοντας δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945.
Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα
Επίσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι μετακινεί το τέρμα σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί να δεσμεύεται σε δημόσιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν ήθελαν.
Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως η Ουκρανία άλλαξε τη θέση της σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα πολλές φορές στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου και δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς σε αυτήν.
“Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
“Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε.
Ο Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να συναντηθεί [με τη Μόσχα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η Μόσχα έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για ολοκλήρωση της εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των εμποδίων για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.
Στη βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”.
Είπε πως η Ρωσία έχει δει ήδη πρόοδο προς την ελάφρυνση των κυρώσεων, επικαλούμενος κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και τη ΕΕ να μην επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα και είπε πως είναι σε εξέλιξη η εργασία για την “πλήρη άρση” των εμποδίων που απομένουν.