Οι Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν χθες τρία νέα οδοφράγματα για να μπλοκάρουν τους δρόμους καθώς οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα συνέχιζαν να είναι σε υψηλούς τόνους, ενώ ένα από τα οδοφράγματα προκάλεσε το κλείσιμο του δεύτερου σημαντικού συνοριακού σημείου διέλευσης στη Merdare.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου στην Πρίστινα ισχυρίστηκε ότι εγκληματικές ομάδες απέκλεισαν το σημείο διέλευσης στο Merdare δημιουργώντας ένα οδόφραγμα πίσω από το σερβικό σημείο ελέγχου. «Το συνοριακό σημείο διέλευσης στο Merdare είναι κλειστό για είσοδο και έξοδο λόγω του γεγονότος ότι έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα στη Δημοκρατία της Σερβίας περίπου δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα στο Merdare», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Μέχρι νεωτέρας, το Merdare θα είναι κλειστό και πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα σημεία διέλευσης».
Όμως τα συνοριακά περάσματα της Jarinje και του Brnjak είναι κλειστά και ο αποκλεισμός των δρόμων από τους Σέρβους, πυροδοτήθηκε από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην μέλους της Αστυνομίας του Κοσόβου. Δύο άλλα οδοφράγματα τοποθετήθηκαν από ντόπιους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο. Το ένα οδόφραγμα έχει στηθεί (σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα από τη Νατοϊκή Διοίκηση KFΟR στην Πρίστινα ) σε αστική περιοχή στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, ενώ το άλλο στο Dudin Krs στο δρόμο προς το δήμο του Λεπόσεβατς (στο βόρειο Κόσοβο).
Για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα, οι Σέρβοι του Κοσόβου ζητούν την απελευθέρωση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς. Ο Πάντιτς, ο οποίος είναι ύποπτος για επίθεση στα γραφεία της δημοτικής εκλογικής επιτροπής στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, βρίσκεται υπό κράτηση. Χθες ο Nεμπόσια Βλάσιτς δικηγόρος του πρώην αστυνομικού που είναι ύποπτος για τη φερόμενη επίθεση στα γραφεία της δημοτικής εκλογικής επιτροπής στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, και του οποίου η σύλληψη πυροδότησε αποκλεισμούς δρόμων από Σέρβους τόνισε ότι το δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε ότι ο πελάτης του θα οδηγηθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπιν Κούρτι, είπε ότι αν η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο δεν αφαιρέσει τα οδοφράγματα, η αστυνομία της Πρίστινα θα το κάνει, προσθέτοντας ότι δεν θα περιμένει για πολύ. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί για μήνες, δεν μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες. Μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μέρες», είπε ο Κούρτι. Η Σερβία ισχυρίζεται ότι το Κόσοβο έχει αυξήσει την αστυνομική παρουσία του στο βορρά, προετοιμάζοντας μια αστυνομική επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Ξελάλ Σβέκλα, το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις αποτελούν ρωσική προπαγάνδα. «Είναι ειδικά η Σερβία, επηρεασμένη από τη Ρωσία, και ανέβασε το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας, διατάζει την ανέγερση νέων οδοφραγμάτων για να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν πολίτες σερβικής εθνότητας που ζουν ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο», έγραψε ο Ζβέκλα. Το Κρεμλίνο σε δήλωση του Πεσκόφ τόνισε ότι υποστηρίζει τη Σερβία και ότι δεν εμπλέκεται στις υποθέσεις του Κοσόβου.
Τα στρατεύματα του σερβικού στρατού εξακολουθούν να βρίσκονται στην προωθημένη θέση τους, αφού αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα. Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, τα επισκέφθηκε χθες το απόγευμα και συνάντησε τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πορφύριο, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κόσοβο από την Πρίστινα, μια απόφαση που προκάλεσε οργή στη Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι ο τελικός στόχος της Πρίστινα και μιας διεθνούς δύναμης που δεν κατονόμασε είναι η οριστική εκδίωξη των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ τη διασυνοριακή ζώνη επισκέφθηκε χθες και ο αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μίλαν Μισίλοβιτς.
«Γιατί κάποιος τόσο υστερικά επιμένει να αφαιρέσει τα οδοφράγματα; Γιατί είναι απαραίτητο να εκδιωχθούν οι Σέρβοι από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που βλέπουν ως λύση στο πρόβλημα;», είπε ο Βούτσιτς, που διέταξε την αύξηση των σερβικών ειδικών δυνάμεων σε 4.000. Ο Πατριάρχης Πορφύριος δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς ότι οι εντάσεις έχουν φτάσει σε σημείο που κανείς δεν θέλει και ζήτησε από τον Σέρβο πρόεδρο να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ειρήνη. «Επειδή είναι γεγονός ότι μόνο εμείς μεταξύ μας, μέσω των προσπαθειών μας, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και για αιώνες Σέρβοι και Αλβανοί ζουν μαζί στην επικράτεια του Κοσόβου και των Μετόχια», είπε ο Πορφύριος . Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, είπε εν τω μεταξύ ότι είναι σημαντικό για τη σερβική κοινότητα του Κοσόβου να μπορεί να δει τον πατριάρχη. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι βασικό – για τις θρησκευτικές ελευθερίες εκεί. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε κανέναν στη διεθνή κοινότητα που να αντιτίθεται στο δικαίωμά του να εισέλθει στο Κόσοβο και να συναντηθεί με πιστούς. Αυτή είναι η θέση μας και ελπίζω ότι αυτή η απαγόρευση δεν θα ξανασυμβεί».
Ειδήσεις σήμερα
«Κοκτέιλ» ιώσεων στα γιορτινά τραπέζια – Πώς δεν θα περάσετε κρεβατωμένοι το ρεβεγιόν
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το διακύβευμα των εκλογών στο «διάγγελμα» της Πρωτοχρονιάς
Πόπη Τσαπανίδου: Το παρασκήνιο για την επιλογή της από τον ΣΥΡΙΖΑ