Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που ανακοίνωσαν «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και μέτρα καραντίνας στους πολίτες.
Στη Γαλλία επιβάλλεται το μέτρο της χρήσης μάσκας για όλους – και στα παιδιά από 6 ετών και πάνω. Η επόμενη μέρα της δραματικής ανακοίνωσης του Εμανουέλ Μακρόν για αναγκαστικό λοκντάουν ενός μηνός βρίσκει τους Γάλλους μουδιασμένους και ανήσυχους.
Μετακινήσεις μόνο για ιατρικούς λόγους
Τα μέτρα περιορισμού των πολιτών είναι αντίστοιχα με εκείνα που επιβλήθηκαν την άνοιξη, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για ιατρικούς λόγους, εργασία, για να πάνε στο σχολείο -αυτή τη φορά μένουν ανοιχτά τα σχολεία-, να κάνουν τις αγορές βασικών αγαθών και για άσκηση μίας ώρας ημερησίως.
Ανοιχτά θα μείνουν εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ενώ ο πρόεδρος σημείωσε πως δεν πρέπει να αφήσουν τον ιό να διαδοθεί ανεξέλεγκτα το χειμώνα, καθώς το δεύτερο κύμα του ιού θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε μάλιστα πως δεν αποκλείει ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, σημειώνοντας πως πιθανόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να είναι μολυσμένοι από τον ιό αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Δραματικοί τόνοι
Η Γερμανία κατέγραψε χθες νέα αύξηση κρουσμάτων, καθώς έφτασαν τις 16.700 οι νέες μολύνσεις, ενώ 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε δραματικούς τόνους η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ως τέλος του μήνα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια.
Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία και επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα λειτουργούν. Ταραχώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στην Μπούντεσταγκ, την ώρα που η καγκελάριος εξηγούσε την αναγκαιότητα των νέων μέτρων, καθώς οι βουλευτές τη διέκοπταν και υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων και διευκρινίσεων, με τον πρόεδρο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρεμβαίνει ζητώντας τους να κάνουν ησυχία.
Η Μέρκελ επεσήμανε πως «τα μέτρα είναι κατάλληλα, απαραίτητα και αναλογικά», παραδεχόμενη πως θα περιορίσουν την ελευθερία, αλλά «αυτή τη στιγμή η ελευθερία είναι ευθύνη».
Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το αρχικό κύμα της πανδημίας, τα σχολεία μένουν ανοιχτά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν πως η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών. Εξάλλου, η μετάδοση του κορονοϊού από τα σχολεία είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητες και μπορεί να ιχνηλατηθεί.
Αυτά μόνο στην Αυστραλία: Μπήκαν στο δωμάτιό τους και βρήκαν ένα... κοάλα
Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία
Εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται μεταξύ μερικού και ολικού λοκντάουν.
Η βρετανική κυβέρνηση, επίσης, προσπαθεί να περιορίσει το δεύτερο κύμα μόνο με τοπικούς περιορισμού.
Ωστόσο, η διασπορά του ιού φαίνεται να καθίσταται ανεξέλεγκτη πλέον, καθώς έρευνα του Emperial College αποκάλυψε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται στη Βρετανία κάθε εννέα ημέρες, με το ρυθμό πλέον να έχει ανέλθει στα 100.000 νέα κρούσματα του ιού την ημέρα.
Οι επιστήμονες που συνέταξαν την έρευνα ζητούν την άμεση επιβολή των μέτρων περιορισμού ώστε να προληφθούν τα χειρότερα.
Κλείνει τα σύνορά
Η Καταλονία στην Ισπανία ανακοίνωσε χθες πως κλείνει τα σύνορά της για είσοδο και έξοδο από την περιφέρεια για 15 ημέρες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Ηδη στην Καταλονία έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Υποχρεωτική είναι από χθες η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, όχι όμως για τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας που κυκλοφορούν μόνοι σε ένα δημόσιο δρόμο.
Το Σάββατο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, καθώς σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνάει τα 4.000 ημερησίως τις τελευταίες ημέρες.
Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφει και πάλι η Σουηδία, που έχει επικριθεί για τη «χαλαρή» προσέγγισή της στη μάχη κατά του ιού. Χθες επιβεβαιώθηκαν 2.400 κρούσματα, με την Υγειονομική Υπηρεσία να επισημαίνει πως την άνοιξη, στην κορύφωση της πανδημίας, το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ υπενθύμισε στους πολίτες τις συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού.
Από την έντυπη έκδοση