Ενδεικτικό είναι στα παραδείγματα πως στις περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε κλειστό, μη αεριζόμενο χώρο, χωρίς οι παρευρισκόμενοι να φορούν μάσκα, και για πολλή ώρα, το πιθανότερο είναι να κολλήσουν όλοι.
Ομως, η μετάδοση του ιού μειώνεται κατά πολύ αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, όλοι φορούν μάσκα, ο χώρος αερίζεται πλήρως και τακτικά και μένουν στο χώρο όσο το δυνατόν λιγότερο.
Οπως σημειώνει η «El País», οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τρία «οχήματα» μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για τα μικρά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν κάποιος μιλάει ή βήχει και μπορούν να καταλήξουν στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που στέκονται κοντά.
Οι μολυσμένες επιφάνειες αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα, αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση κορονοϊού που να έχει προκληθεί από μολυσμένη επιφάνεια.
Τέλος, η μετάδοση του ιού γίνεται με την εισπνοή αόρατων μολυσματικών σωματιδίων που εκπνέονται από ένα μολυσμένο άτομο, μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του καπνίσματος. Χωρίς αερισμό των χώρων, τα αερολύματα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως με την τήρηση των μέτρων μπορεί να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας και η επιβολή καραντίνας να αποτελεί το έσχατο μέτρο.
Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα, η επιθετικότητα του ιού στο δεύτερο πανδημικό κύμα πιθανόν να οφείλεται σε μετάλλαξή του που ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ισπανία.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση της μετάλλαξης «20A.EU1» και έχει ήδη εξαπλωθεί σε Ελβετία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Λετονία, Κάτω Χώρες και Γαλλία.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Πάντως, η επιστημονική ομάδα αναφέρει πως θα χρειαστούν κι άλλα στοιχεία για να εξακριβώσει αν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική ή πιο θανατηφόρα.
Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων που δείχνουν πως η πλειονότητα των ανθρώπων που ασθένησαν με κορονοϊό και εμφάνισαν ήπια ή μέτρα συμπτώματα εκδηλώνουν μια ισχυρή ανοσιακή αντίδραση με παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τουλάχιστον πέντε μήνες, μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που εκτιμά μελέτη Βρετανών.
Από την έντυπη έκδοση