Την ίδια στιγμή -όπως και στην περίπτωση της μεσογειακής πόλης-εκδηλώθηκε επίθεση κατά του φρουρού του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ απειλητικές εκφράσεις και λόγια μίσους είχαμε στο έτερο συμβάν στην πόλη της Αβινιόν, στη νοτιοανατολική επικράτεια της χώρας. Ορισμένες επισημάνσεις εκτιμώ ότι απαιτούν προσοχή γιατί λόγω της έντασης μεταξύ Μακρόν με Ερντογάν και ισλαμικούς κύκλους δεν μπορεί να αποκλειστεί το να έχουμε πολύ σύντομα νέα βίαια συμβάντα και δραματικές εξελίξεις και σε άλλα κράτη.
Πρώτο. Οπως είχε αναφερθεί χθες στον «Ε.Τ.» και στο σχετικό άρθρο μου, στις πλείστες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις βρίσκονται, παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται, προετοιμάζονται και οπλοποιούν τις όποιες αντιδράσεις τους αρκετοί ακραίοι ισλαμικοί πυρήνες και θύλακες, έτοιμοι να ενεργήσουν. Πρόκειται είτε για μικρές ομάδες που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και τις παραφυάδες του είτε είναι επικίνδυνοι και μαχητικοί «μοναχικοί λύκοι», σαν τη χθεσινή περίπτωση σε Νίκαια και Αβινιόν. Από δική μου ανάλυση ως και διαβαθμισμένες μελέτες ειδικών κύκλων, οι χώρες που είναι στο στόχαστρο του ισλαμικού εξτρεμισμού είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Επίσης η Ρωσία, λόγω πολλών ισλαμιστών που πολέμησαν στη Μεσοποταμία (και αρκετοί βρίσκονται ακόμα στο Ινλίμπ και στην περιοχή Ντιρ ελ Ζορ στον Ευφράτη) και προέρχονται από τις περιοχές του μουσουλμανικού Βόρειου Καυκάσου, ήτοι την Τσετσενία, το Νταγκεστάν, την Ινγκουσετία, την Καμπαρντίνο Μπαλκαρία ως και από τμήματα της Βόρειας Οσετίας.
Δεύτερο. Δεν έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα σε εξελίξεις που αφορούν τη διεθνή ισλαμική τρομοκρατία σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική, η Βορειοανατολική Νιγηρία, τα νοτιότερα τμήματα της Αραβικής Χερσονήσου, ως και ζώνες στη ΝΑ Ασία. Εχει αυξηθεί και ενδυναμωθεί η παρουσία πρώην στελεχών του ISIS σε σύνορα Λιβύης-Τσαντ, στα σύνορα/λίμνη Τσαντ μεταξύ Νιγηρίας και Τσαντ, καθώς και σε ανεξέλεγκτες περιοχές του Μαγκρέμπ (Αλγερία-Τυνησία-Μαρόκο και Μαυριτανία). Γίνονται πραγματικά μάχες και οι αντάρτες θεωρούν τη Γαλλία ως υπεύθυνη για τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στους μουσουλμάνους. Η αποτυχία της διασαχαρικής επιχείρησης «Μπαρκχέιν» (άνεμος στη Σαχάρα) των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας έχει προβληματίσει πολύ τους Αμερικανούς/AFRICOM και το ΝΑΤΟ. Πρόσφατα είχαμε πολύ φονικές επιθέσεις σε Μπουρκίνα Φάσο-Μάλι-Νίγηρα-Τσαντ, αλλά και εκ νέου από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, στο Καμερούν και αλλού. Αρα απαιτείται μία συνολική καταγραφή και ανάλυση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών και τη διείσδυση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλες τις πρώην γαλλικές αποικίες. Σημειώνω απλά ότι και ο Ερντογάν έχει επικρίνει δριμύτατα το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Τρίτο. Η Γαλλία έχει στον εδαφικό της χώρο μεγάλο αριθμό μουσουλμανικού πληθυσμού, πολλές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις μουσουλμανικής προέλευσης (π.χ. Baraka City), ενώ το 2015-2016 δέχθηκε τον κορμό των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Μπατακλάν-Σεν Ντενί τον Νοέμβριο του 2015, και πάλι στη Νίκαια τον Ιούλιο του 2016. Ολες οι τότε επιθέσεις ήταν πολύνεκρες. Η πρώτη έγινε από ομάδα-θύλακα και η δεύτερη από «μοναχικό λύκο». Η πρώτη μάλιστα είχε και προεκτασιακή γεωγραφική δράση στο γειτονικό Βέλγιο τον Μάρτιο του 2016, στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, καθώς και στο γνωστό ριζοσπαστικό προάστιο Μόλενμπεϊκ της βελγικής πρωτεύουσας. Ως εκ τούτου και λόγω της εμπρηστικής αντιπαράθεσης αναφορικά με την κόντρα Μακρόν-μουσουλμανικού στοιχείου, τα πιο ριζοσπαστικά άτομα θα προχωρήσουν σε ενέργειες καμικάζι και ακραίας βίας. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Αυτό δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις και αναλύσεις κορυφαίων ινστιτούτων για τη μελέτη ανταρτικών οργανώσεων -τρομοκρατίας ανά τον κόσμο, με τα οποία συνεργάζεται ο υπογράφων (και είναι στη διάθεσή μου).
Τέταρτο. Οι επιθέσεις σε Νίκαια και Αβινιόν (επαρχία Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανή Ακτή) έλαβαν χώρα στη Νότια Γαλλία. Αν και σε πολλά προάστια του Παρισιού κυριαρχεί η γκετοποίηση, εντούτοις, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με τη βορειοφρικανική ακτή, η Νότια Γαλλία είναι το επίκεντρο πολλών επιθέσεων (Νίκαια-Μασσαλία-κ.ά.). Η επίθεση του Ιουλίου του 2016 με το φορτηγό στην παραλιακή λεωφόρο στη Νίκαια ήταν έργο ενός 30χρονου Τυνήσιου (ονόματι Μπουχλέλ). Πολλές άλλες μικρότερης εμβέλειας επιχειρήσεις έγιναν από Αλγερινούς και Μαροκινούς. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν των ενδογενών θυλάκων, είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η γαλλο-ιταλική συνεργασία σε πληροφορίες-μεθοριακές διαβάσεις κ.ά.
Πέμπτο. Τέτοιου είδους ασύμμετρες ενέργειες απαιτούν μία περαιτέρω εμβάθυνση του όρου «ασφάλεια», στο φως των μαζικών μεταναστευτικών ροών που έχουν αλλοιώσει και «ενεσοποιήσει» υπάρχοντες επί δεκαετίες μουσουλμανικούς πληθυσμούς με την εισαγωγή ανανεωμένου και κλιμακωτού ριζοσπαστισμού από άλλες γωνιές της Γης. Γι’ αυτό και χρειάζεται να εισαχθούν πιο δυναμικά στην κοινωνία οι «μέθοδοι αποριζοσπαστικοποίησης» (π.χ. στη Μ. Βρετανία έχουν επιτύχει αρκετά), να περιθωριοποιηθούν οι «ιεροκήρυκες του μίσους» σε τεμένη και μη κρατικές οργανώσεις, ενώ θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο human intelligence, που σημαίνει πιο επαγγελματική και προσεκτική ανθρώπινη διείσδυση των αρμόδιων φορέων του κράτους ειδικά στο περιβάλλον αυτών των «εν δυνάμει θυλάκων βίας». Η ανθρώπινη πληροφορία σε μία τέτοια μορφή αντιπαράθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση