Παράλληλα, η Κομισιόν εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα αεροπορικά ταξίδια, όπου συνιστά στα κράτη-μέλη να μην αντιμετωπίζουν ως παράγοντες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού τους ταξιδιώτες.
Ειδικότερα, η στρατηγική της Κομισιόν για τη βιώσιμη διαχείριση της πανδημίας, που παρουσίασαν ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση τους επόμενους μήνες γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος λόγω ειδικών περιστάσεων, όπως οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί ολόκληρο το 2021, όταν θα έχει αρχίσει η διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και την επαρκή ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ιχνηλάτησης επαφών και θεραπείας των ασθενών.
Η στρατηγική «Μένουμε ασφαλείς από την Covid-19 το χειμώνα» συνιστά τα εξής:
– Περιορισμό των κοινωνικών επαφών: Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση, ώστε να περιορίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους και να αυξάνεται η αποδοχή τους από τους πολίτες.
– Διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτηση επαφών: Τα περισσότερα κράτη-μέλη διαθέτουν πλέον εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον εντοπισμό συρροών και τη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης. Ο Διακομιστής της Ευρωπαϊκής Ομόσπονδης Πύλης επιτρέπει τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση.
– Ασφαλείς μετακινήσεις και ασφαλή ταξίδια: Εν όψει των διακοπών του τέλους του έτους οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες, ενώ οι απαιτήσεις καραντίνας, οι οποίες μπορεί να προκύψουν όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από την αντίστοιχη κατάσταση στην περιοχή προορισμού, πρέπει να γνωστοποιούνται με σαφήνεια.
– Ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης: Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των επιδημικών εξάρσεων του κορονοϊού και η διατήρηση της πρόσβασης σε άλλες θεραπείες. Με τις από κοινού προμήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.
– Η κόπωση λόγω της πανδημίας και τα θέματα ψυχικής υγείας: Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της κόπωσης λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική στήριξη.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
– Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού: Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη-μέλη, όπου απαιτείται, στη διάθεση εμβολίων σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια διάθεσης και εμβολιασμού. Μια κοινή προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πιθανό να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη-μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.
Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, στις αρχές του 2021 θα διατυπωθούν περαιτέρω συστάσεις, με στόχο το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ελέγχου της νόσου με βάση τις μέχρι τώρα γνώσεις και εμπειρίες και τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.
– Ταξιδιώτες: Εξάλλου, η Επιτροπή συνέστησε στα κράτη-μέλη να μη θεωρούν αυτομάτως ως παράγοντες κινδύνου για την εξάπλωση της ασθένειας όσους ταξιδεύουν, εκτός εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους ταξιδιώτες που εκδόθηκαν χθες είναι βασισμένες στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ενώ δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA). Καταλήγουν, δε, στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τις αεροπορικές μεταφορές ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, το ECDC και ο EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις ή η καραντίνα των ατόμων που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Αντ’ αυτού, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ένθερμα να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στους αερολιμένες και εντός των αεροσκαφών για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.
Το εν λόγω έγγραφο βοηθά τα κράτη-μέλη ώστε να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα βέλτιστα δυνατά μέτρα και παρέχει σαφήνεια στους Ευρωπαίους όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Τροπολογία: «Πράσινο» στην επέκταση υπόγειων πάρκινγκ, «κόκκινο» σε… ιερά αυθαίρετα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.grχρυσοχοι