Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν θέσει δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο και οι προσπάθειες του ΟΗΕ -μετά και τη Διάσκεψη COP26 για το κλίμα- θέτουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ωστόσο, η υλοποίησή τους είναι πολύ πιο αργή από ό,τι απαιτείται για να ανακοπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη – στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανής σε κάθε πτυχή της ζωής -οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική, περιβαλλοντική- και οι ειδικοί τονίζουν ότι μόνο οι ρηξικέλευθες αποφάσεις μπορούν να σώσουν τον πλανήτη. Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, η ρύπανση ευθύνεται για περίπου εννιά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερα από ένα εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη «ζώνη κινδύνου» για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις, όπως η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία.
Εν τω μεταξύ, τον Μάιο καταγράφηκε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έφθασε τον περασμένο μήνα σε επίπεδο κατά 50% υψηλότερο από την προβιομηχανική εποχή, που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη εδώ και περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA). Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίως με την παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, με τις μεταφορές, με την παραγωγή τσιμέντου ή ακόμη με την αποψίλωση των δασών, είναι καθαρό πως ευθύνεται για το ρεκόρ, υπογράμμισε η Υπηρεσία.
Την ίδια ώρα νέα έρευνα (Geophysical Research Letters) σε 99 περιοχές αποκαλύπτει πως μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Μαϊάμι και η Γκουνγκτζού, βυθίζονται με ταχύτερο ρυθμό από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που δημοσίευσε την έρευνα καταλήγει ότι 33 πόλεις στον κόσμο βυθίζονται κατά ένα εκατοστό κάθε χρόνο, πενταπλάσιο από το ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις για την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πόλεις κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ενδεικτικό παράδειγμα η Ινδονησία, που μεταφέρει την πρωτεύουσά της από την Τζακάρτα, μια μεγαλούπολη 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μια νεόκτιστη πόλη στο νησί Βόρνεο, εν μέρει επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι η κύρια αιτία καθίζησης στις πόλεις παγκοσμίως. Στις ασιατικές πόλεις με την ταχύτερη καθίζηση, οι περιοχές με υψηλή συγκέντρωση κτιρίων κατοικιών ή βιομηχανική δραστηριότητα έτειναν να βυθίζονται ταχύτερα από τη γύρω ξηρά, υποδηλώνοντας «υπερβολική» εξόρυξη υπόγειων υδάτων. Η καθίζηση, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των υδάτων, κάνει κάποιες περιοχές πιο επιρρεπείς στις πλημμύρες που προκαλούνται από τις συνεχώς επιδεινούμενες βροχοπτώσεις.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η προώθηση θετικών αλλαγών του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού που τη «δημιούργησε» την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι από 150 χώρες. «Μόνο μία Γη» ήταν το σύνθημα της πρώτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη πριν από 50 χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
-Για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.
-Το συνολικό παγκόσμιο οικονομικό κόστος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό στον τουρισμό, στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια εκτιμάται ότι ήταν 6-19 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (2018).
-Από το 1950 έως το 2017 εκτιμάται ότι παρήχθησαν 9,2 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων οι 7 δισεκατομμύρια τόνοι κατέληξαν σε απόβλητα.
-Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μπορεί να εκτοπιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050.
Fuel Pass: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα
Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το έγγραφο της Novartis