Μπορεί η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα να έχει κοπάσει το τελευταίο διάστημα, λόγω των πρόσφατων φονικών σεισμών, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το προκλητικό αφήγημα που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια κατά της χώρας μας, που στοχεύει ευθέως κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.
Για το σημερινό αφήγημα κατά της Ελλάδας, που πλέον έχει μέρος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μερίδιο ευθύνης έχει και το κεμαλικό CHP και ο επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αν και θεωρητικά «κοσμικός» και «φιλο-δυτικός» εν τούτοις στο παρελθόν πλειοδότησε στη ρητορική κατά της χώρας μας, καλώντας τον Ερντογάν να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου.
«Ας κοιτάξει (σσ. ο Ερντογάν) τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία» είχε σχολιάσει το 2016 ο Κιλιτσντάρογλου, όταν ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει πως η συνθήκη της Λωζάνης -με την οποία τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα- αποτέλεσε «ήττα» της τουρκικής πλευράς.
Ένα χρόνο αργότερα ο ηγέτης του CHP δήλωσε, απαντώντας στις τότε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πως εάν έρθει στην εξουσία θα καταλάβει ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μου απάντησε ”Έλα και πάρ’ τα” (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά» είχε πει.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Τον περασμένο Ιούνιο, σχολιάζοντας το «θα ρθούμε μια νύχτα ξαφνικά» του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «κάνει νταϊλίκια στην Ελλάδα», αλλά «για τα νησιά υπό κατοχή δεν κάνει τίποτα».
Διαχρονικά οι κεμαλιστές, με κύριο εκφραστή σήμερα το CHP του Κιλιτσντάρογλου, χαρακτηρίζονταν από την πλέον ακραία ρητορική και πολιτική κατά της Ελλάδας κυρίως όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Από την αμφισβήτηση του δικαιώματος υφαλοκρηπίδας στα νησιά, της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, το casus belli, την περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» -με τα 152 ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες που αμφισβητούν οι Τούρκοι- την αποστρατικοποίηση των νησιών και βέβαια με την κρίση στα Ίμια το 1996 που αποτέλεσε ορόσημο για τη συνέχεια.
Ειδήσεις σήμερα
«Παραλύει» η χώρα από την απεργία: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Συντάξεις – Δημόσιο: Τι κερδίζουν σε χρόνια και σύνταξη όσοι βγουν το 2023 [αναλυτικά οι πίνακες]
Τραγωδία στα Τέμπη: Ερευνα για το δυστύχημα το 2017