Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο Rushdi Abualouf, ανταποκριτής του BBC στη Γάζα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, λέει ότι ο Χανίγια θεωρούνταν από πολλούς ως «πιο πραγματικός ηγέτης» της Χαμάς.
Λέει ότι ο Χανίγια είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη μεταξύ 10 και 15 φορές από τότε που έγινε ο γενικός αρχηγός της ομάδας πριν από περίπου έξι χρόνια, και «πρέπει να ένιωθε ασφαλής πηγαίνοντας εκεί». Σύμφωνα με δηλώσεις, οι αξιωματούχοι της Χαμάς σήμερα το πρωί ήταν «σε κατάσταση σοκ», δίνοντας διαφορετικές αφηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.
Το θύμα είχε φτάσει στην Τεχεράνη την Τρίτη για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, όπου παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, είναι μια άλλη σημαντική –και επικίνδυνη– εξέλιξη που θα ανανεώσει τους φόβους για κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η Χαμάς λέει ότι έγινε στόχος του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει σχολιάσει.
Η δολοφονία έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στη Βηρυτό, χτυπώντας τη βάση της ισχυρής λιβανέζικης πολιτοφυλακής και του πολιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον ανώτερο διοικητή Fuad Shukr, περιγράφοντάς τον ως το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αν και η Χεζμπολάχ δεν το έχει ακόμη επιβεβαιώσει.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ -η οποία έχει περίπου 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Το να στοχεύει μια προσωπικότητα υψηλού προφίλ στο προπύργιο της μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική πρόκληση και μια αντίδραση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του βίου ξεσπάσματος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είχε περιοριστεί σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ. Ωστόσο, υπήρξαν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μεγάλη σύγκρουση και να εμπλέξουν άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δείξει ότι είναι απρόθυμοι να παρασυρθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο, το Ισραήλ και την περιοχή συνολικά.
Η ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου κι εξαπέλυσε καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, είναι σύμμαχος της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολά, κορυφαίο στέλεχος της οποίας «εξαλείφθηκε», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε βομβαρδισμό που διεξήχθη χθες βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Τι αναφέρει η Χαμάς
«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. ‘ιερός πολεμιστής’) Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως «η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, επλήγη στην Τεχεράνη και (…) ο ίδιος κι ένας από τους σωματοφύλακές του έπεσαν μάρτυρες», με ανακοίνωσή τους στον ενημερωτικό ιστότοπό τους Sepah.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη: «Ο Χανίγια, ο οποίος είχε έρθει στο Ιράν για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου, διέμενε σε μια από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, όταν μαρτύρησε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος» ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Όταν επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν προτίθεται να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης του —αντίπαλου— κόμματος Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «άνανδρη δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς.
Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη». Ο Ισμαήλ Χανίγια, ενταγμένος στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, προσέλκυσε πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πολλά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια — συμπεριλαμβανομένων τριών γιων και τεσσάρων εγγονιών του.
Στις αρχές Ιουλίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως έχουν «ολοένα περισσότερες ενδείξεις» ότι ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση.
Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.400 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αεροσκάφη της αεροπορίας του «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά σε πόλη Δρούζων.
Τρεις άμαχοι —μια γυναίκα και δυο παιδιά— σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατά τον ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, δεν έχει επιβεβαιώσει ως αυτό το στάδιο τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και μετέτρεψε την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης σε κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του χθες, ο νέος πρόεδρος Πεζεσκιάν κατήγγειλε τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
«Αυτοί που προμηθεύουν τα όπλα τα οποία σκοτώνουν παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και ανεκτικότητας σε άλλους», είπε, αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο και προμηθευτή στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το σημερινό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών
Ισμαήλ Χανίγια: Η Ρωσία καταδικάζει την «απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς
Ινδονησία: Σκότωσε τον φίλο του γιατί διαφωνούσαν αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων