- Οικονομία
Σε μία από τις πρώτες κινήσεις του, με διάταγμα ο Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο παγκόσμιο φορολογικό σύμφωνο του ΟΟΣΑ που επιτρέπει την επιβολή πρόσθετων φόρων στις πολυεθνικές των ΗΠΑ, απειλώντας με παγκόσμιο φορολογικό πόλεμο πέρα από τους εμπορικούς πολέμους, με τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ πριν από 4 χρόνια και εν μέρει τέθηκε σε εφαρμογή από πολλές χώρες το 2024, προβλέπει ότι εάν τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται κάτω από 15% στη χώρα όπου εδρεύει μια πολυεθνική, άλλες χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν επιπρόσθετους φόρους.
- Μετανάστευση
Το Μεταναστευτικό, μαζί με την οικονομία, ήταν τα δύο βασικά θέματα στην προεκλογική καμπάνια. Με το «καλημέρα» κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο με το Μεξικό, στέλνει στρατό για να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, δρομολογεί το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων παράνομων μεταναστών στην Ιστορία των ΗΠΑ και αποδεσμεύει κονδύλια για την επέκταση του τείχους που έκτισε κατά μήκος των συνόρων στην πρώτη θητεία του στο ύπατο αξίωμα. Επιπλέον βάζει στο στόχαστρο μια πολιτική που επί 150 χρόνια προστατεύεται από τροπολογία του Συντάγματος, την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας που συνεπάγεται η γέννηση παιδιών από αλλοδαπούς στο έδαφος των ΗΠΑ. Παύει να ισχύει σε έναν μήνα.
- Τέλος η ΠΟΥ
Ανοιξε την πόρτα για την έξοδο των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας COVID-19 κι άλλων διεθνών υγειονομικών κρίσεων και κατασπατάληση πόρων. Σε έναν χρόνο οι ΗΠΑ, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, θα αποσυρθούν οριστικά, αποφάσισε ο νέος πλανητάρχης, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στο έργο του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση επιδημιών.
- Για το κλίμα
Ο νέος πλανητάρχης άναψε το «πράσινο φως» για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, όπως είχε κάνει και το 2017 κατά την πρώτη θητεία του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν επί προεδρίας Μπάιντεν και τώρα ξαναφεύγουν, καθώς ο Τραμπ θεωρεί άδικη για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τη συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Επίσης, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα, στηρίζοντας τις περαιτέρω εξορύξεις ορυκτών καυσίμων κι ανακαλώντας τους στόχους για τα «πράσινα» ηλεκτρικά οχήματα.
- Κόλπος Αμερικής
Οταν πρωτοείπε, λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα, πως σκοπεύει να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, για να υπογραμμιστεί το ειδικό βάρος των ΗΠΑ στην Ιστορία και γεωπολιτική και να πάρει τη θέση που του αξίζει το Μεξικό, πολλοί έκαναν λόγο για κακόγουστο αστείο. Κι όμως ο Τραμπ το έκανε πράξη, παρά τις προειδοποιήσεις πως είναι μια μονομερής κίνηση και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν υποχρεούται να την αποδεχθεί. Ο «νονός» Τραμπ προχωρά επίσης στη μετονομασία του όρους Ντενάλι της Αλάσκας σε όρος Μακίνλεϊ. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το 2015, είχε επιλέξει τον όρο Ντενάλι ως φόρο τιμής στους ιθαγενείς της περιοχής. Ο Τραμπ αποφάσισε την επαναφορά του ονόματος Μακίνλεϊ που είχε δοθεί ως φόρος τιμής στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ουίλιαμ Μακίνλεϊ που δολοφονήθηκε το 1901.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιτέθηκε στην επίσκοπο η οποία χθες εξέφρασε την ανησυχία της για τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
- Ακυρώσεις διαταγμάτων
Με μια υπογραφή ο Τραμπ ακύρωσε 78 εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα τελευταία λίγο πριν λήξει η θητεία του για την αφαίρεση της Κούβας από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε επίσης διατάγματα με μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, που προωθούσαν τον πλουραλισμό, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI- Diversity, Equality, Inclusion). Επίσης, ακύρωσε διάταγμα του Μπάιντεν βάσει του οποίου είχαν απολυθεί αντιεμβολιαστές δημόσιοι υπάλληλοι στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και χιλιάδες επιστρέφουν στα πόστα τους.
- Δύο φύλα
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί πως θα βάλει τελεία στο «ντελίριο των τρανς που επιβάλουν την ατζέντα τους στην αμερικανική κοινωνία». Βάσει εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε, εφεξής «επίσημη πολιτική των ΗΠΑ είναι πως υπάρχουν μόνο δύο φύλα- άρρεν και θήλυ». Σε επίσημα έγγραφα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν θα υπάρχει πλέον τρίτη επιλογή.
- Αμνηστία στους εισβολείς του Καπιτωλίου
Ο Τραμπ δεν ξέχασε τον όχλο των υποστηρικτών του, που στις 6 Ιανουαρίου 2021 εισέβαλε στο Κογκρέσο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, σοκάροντας τον πλανήτη. Με διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα απονέμεται χάρη σε καταδικασθέντες για την επίθεση, που ο ίδιος αποκαλεί χρόνια «ομήρους». Το μέτρο αφορά περίπου 1.500 κατηγορουμένους.
- Μεταρρύθμιση κράτους
Ο Τραμπ και ο νέος υπουργός Αποτελεσματικής Διακυβέρνησης, Ελον Μασκ, είχαν δεσμευτεί για την ανασυγκρότηση του ομοσπονδιακού κράτους ώστε να γίνει πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και λιγότερο κοστοβόρο. Το πλάνο προβλέπει συρρίκνωση υπηρεσιών, μαζικές απολύσεις και τέλος στην τηλεργασία. Το διάταγμα που υπέγραψε προχθές ο πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο και για αντικατάσταση των Δημοκρατικών δημοσίων υπαλλήλων με Ρεπουμπλικανούς, καθώς αλλάζει το καθεστώς χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων που εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των πολιτικών προσλήψεων, οπότε οι διαδικασίες απολύσεων και προσλήψεων είναι πιο εύκολες.
- Ανάσα στο TikTok
Ο Τραμπ, που ανακάλυψε τη δύναμη του TikTok στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας, αποφάσισε να καθυστερήσει για 75 ημέρες η εφαρμογή του νόμου που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την απαγόρευση της λειτουργίας της πλατφόρμας αν δεν πωληθεί σε νέους ιδιοκτήτες που θα εγγυώνται ότι δεδομένα χρηστών δεν θα καταλήγουν στην Κίνα. Μεταξύ των πιθανών νέων ιδιοκτητών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι και ο Ελον Μασκ.