«Ο Ζελένσκι μού είπε ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Δεν ξέρω αν και ο Πούτιν το θέλει… Νομίζω ότι καταστρέφει τη Ρωσία αρνούμενος μια συμφωνία», δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πως μπορεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο για να εκτονωθούν οι εντάσεις και να φέρει την ειρηνευτική συμφωνία άμεσα, όπως υποσχόταν επί μήνες.
Από την άλλη πλευρά, μετά τις δηλώσεις προ της ορκωμοσίας Τραμπ ότι είναι «ανοιχτός σε διάλογο», ο Ρώσος ηγέτης διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Παναμά».
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σεβαστούν το ισχύον διεθνές νομικό καθεστώς και να παραμείνει η διώρυγα ουδέτερη και ανοιχτή σε όλους», είναι το μήνυμα του Κρεμλίνου, καθώς ο νέος πλανητάρχης επιμένει πως η διώρυγα πρέπει να επιστρέψει υπό αμερικανικό έλεγχο, «για να μην πέσει στα χέρια της Κίνας».
Μετά τη στροφή Τραμπ, ο Πούτιν απάντησε επίσης, δείχνοντας προς περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας με το Πεκίνο. Σε χθεσινή βιντεοδιάσκεψη με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγική συνεργασία τους, που φιλοδοξεί να είναι το αντίβαρο στις ΗΠΑ. «Οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία φιλία, εμπιστοσύνη και υποστήριξη, στην ισότητα και το αμοιβαίο όφελος και δεν εξαρτώνται από την παγκόσμια συγκυρία», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Εκπροσωπώντας την Ε.Ε., η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από το Φόρουμ του Νταβός πως η Ενωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, καθώς διακυβεύονται πολλά και από τις δύο πλευρές και υπάρχουν τεράστια αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα στο εμπόριο (αναφέρθηκε στο 1,5 τρισ. ευρώ του διμερούς εμπορίου, που αποτελεί το 30% του παγκόσμιου), στην ενέργεια και τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, προανήγγειλε άνοιγμα της Ε.Ε. σε Κίνα και Ινδία (την οποία σχεδιάζει να επισκεφθεί) και επέκρινε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Στη δική του ομιλία στο Νταβός, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ζήτησε ψυχραιμία από την πλευρά των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Τραμπ. Ηταν ίσως μια έμμεση απάντηση στον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ομιλία της ορκωμοσίας Τραμπ ήταν «μια γερή κλοτσιά στα πισινά της Ευρώπης», η οποία πρέπει να εργαστεί προς την αμυντική της αυτονομία. Κατά τα άλλα, ο Σολτς αντεπιτέθηκε στον Ελον Μασκ με την εξής φράση: «Το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία του λόγου και οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη στήριξη προς την Ακρα Δεξιά».