Υπολογίζεται ότι περίπου 150 όμηροι μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους μαχητές της Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή, η οποία οδήγησε σε πόλεμο με το Ισραήλ και σε χιλιάδες νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, από το περασμένο Σάββατο.
Συγγενείς ορισμένων ομήρων ή αγνοουμένων συμμετείχαν στη συνέντευξη αυτή, κρατώντας φωτογραφίες τους με το μήνυμα «Φέρτε τους στο σπίτι». Μεταξύ των ομήρων, ένα μωρό έξι μηνών και ένα αγοράκι τριών ετών. «Πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους τώρα αμέσως», είπε ο Νόαμ Σάγκι, δηλώνοντας ότι η μητέρα του, η Άντα Σάγκι, απήχθη όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο κιμπούτς Νιρ Οζ. «Αιμορραγούμε, υποφέρουμε», πρόσθεσε.
Ο Νόαμ Σάγκι αφηγήθηκε ότι σήμερα επρόκειτο να παραλάβει τη μητέρα του από το αεροδρόμιο του Χίθροου για να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά της – κλείνει τα 75 – στο Λονδίνο. «Δεν θα έπρεπε να κάθομαι εδώ τώρα», είπε ο 53χρονος ψυχοθεραπευτής που μεγάλωσε στο κιμπούτς αλλά ζει μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω βοήθεια για την απελευθέρωση των μωρών, αυτών των παιδιών, αυτών των μητέρων, των ηλικιωμένων ανθρώπων», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «απόλυτο κακό» την επίθεση της Χαμάς.
«Ποιο είναι το έγκλημα της; Γιατί είναι όμηρος; Επειδή είναι Εβραία στο Ισραήλ;» αναρωτήθηκε ο Νόαμ Σάγκι. Και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα. Τους έριξαν αέρια, τους έκαψαν, τους έσφαξαν και τους σκότωσαν, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους».
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Οι γονείς της Σάρον Λίφσιτς, δυο ακτιβιστές για την ειρήνη, ηλικίας περίπου 80 χρονών, ζούσαν επίσης στο κιμπούτς Νιρ Οζ και πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς. Η 52χρονη καλλιτέχνιδα και πανεπιστημιακός αισθάνεται ένα «κενό» με τις ωμότητες που διαπράχθησαν στο Ισραήλ αλλά είπε ότι θα πρέπει «να δώσει φωνή» στους δεκάδες ομήρους. «Αυτό το μέρος δεν υπάρχει πια, οι νεκροί με τους νεκρούς. Όμως κάπου στη Γάζα υπάρχουν παιδιά και μητέρες (σ.σ. ζωντανοί όμηροι) και αυτός είναι ο αγώνας μας», είπε, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της.
Η Λίφσιτς ελπίζει, όπως είπε, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την κατάσταση των ομήρων στην απάντησή της για την επίθεση της Χαμάς.
Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί και αλλοδαποί ενώ από τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 1.417 Παλαιστίνιοι και άλλοι 6.268 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας.