«Μετά από ακριβείς πληροφορίες των IDF, η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) πραγματοποίησε επιδρομές σε στρατηγικούς τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού. Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν είναι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων, κτίρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προηγμένων όπλων και βασικά κέντρα διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Very first moment of the attack.
We thought it is strong sonic boom but them explosions continued pic.twitter.com/uVfzPpF7XB— Nafiseh Kohnavard (@nafisehkBBC) September 27, 2024
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προανήγγειλε ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τη συγκεκριμένη συνοικία. Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.
#عاجل ‼️ انذار عاجل إلى سكان الضاحية الجنوبية في بيروت:
⭕️حي برج البراجنة في المبنى الذي يقع أمام مدرسة الأمير والمباني المجاورة له
⭕️حي برج البراجنة في المبنى الذي يعمل في داخله محل روني كافيه والمباني المجاورة له
⭕️حي حدث بيروت أمام مدرسة البيان والمباني المجاورة لهانتم… https://t.co/7VBnpnuVRD pic.twitter.com/uOTzO8WE92
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) September 28, 2024
Σε επόμενο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο X, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της Βηρυτού. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ, από μεριάς της, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Southern suburbs of Beirut tonight – filmed by nearby residents. Many Israeli air strikes over Tyre further south too pic.twitter.com/J06gOiJwgp
— Alex Crawford (@AlexCrawfordSky) September 27, 2024
Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιεί κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια παράκτια πόλη Τύρο του Λιβάνου. «Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε σχετική ενημέρωση των IDF λίγο πριν από τη 01:30 (ώρα Ελλάδος).
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι IDF έπληξαν, επίσης, στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με την Συρία. «Την τελευταία ώρα, ο Ισραηλινός Στρατός χτύπησε επιπλέον τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή Μπεκάα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Ισραήλ: Νεκροί δύο ακόμη διοικητές της Χεζμπολάχ
Την ίδια ώρα που η ακριβής τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αγνοείται – με τις IDF να έχουν ανακοινώσει την εξουδετέρωσή του και τη Χεζμπολάχ να το αρνείται – οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο ακόμη διοικητών της οργάνωσης, που φέρεται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών αεροπορικών επιδρομών.
Muhammad Ali Ismail, the Commander of Hezbollah’s Missile Unit in southern Lebanon, and his deputy, Hussein Ahmad Ismail, were eliminated in a precise IAF strike.
Ali Ismail was responsible for directing numerous terrorist attacks against the State of Israel, including the… pic.twitter.com/Esoyg4pLM7
— Israel Defense Forces (@IDF) September 28, 2024
Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χουσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.
«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.
Επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήδη περιπολούν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.
Αναλυτές από το Τελ Αβίβ σημειώνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότερα από 300 μαχητικά, κυρίως F-16 αλλά και τα τελευταίας γενιάς F-35. .
Η σύντομη απάντηση της Χεζμπολάχ
Η σιιτική οργάνωση απάντησε στις επιδρομές του Ισραήλ με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών αλλά και drones προς με το Ισραήλ και ειδικά την περιοχή της Γαλιλαίας, το οποίο διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά.
Συγκεκριμένα, με βάση τις αναφορές από τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ που έγιναν τμηματικά – σε τρεις φάσεις – περιλαμβάνουν τουλάχιστον 65 ρουκέτες, καταγράφοντας την πιο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε νυχτερινές συνθήκες από την έναρξη της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος ερρίφθη από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ και έπεσε σε ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τον στρατό, δεν ήχησαν σειρήνες. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Τα επόμενα βήματα στην πολεμική σκακιέρα
Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έπειτα, το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης για να διασφαλίσει ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν θα επαναληφθούν.
Για να το επιτύχει αυτό, ο Νετανιάχου έθεσε ως στόχο να αποστρατιωτικοποιήσει τη Χαμάς στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνά τη Λωρίδα. Αυτές οι ενέργειες είναι αρκετά δύσκολες. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη δύναμη περιφερειακού πληρεξουσίου του Ιράν, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 8.000 ρουκέτες, πυραύλους και όλμους στο Ισραήλ, εκτοπίζοντας σχεδόν 80.000 με 90.000 ανθρώπους από τις περιοχές του Βορρά. Εδώ και μήνες, οι παγκόσμιες δυνάμεις επιδίδονται σε διπλωματία από την πίσω πόρτα, προσπαθώντας να αποτρέψουν έναν πόλεμο, χωρίς αποτέλεσμα.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να μετακινήσει τις δυνάμεις της πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 19 μίλια βόρεια, όπως απαιτείται από το Ψήφισμα 1701 του Σ.Α./ΟΗΕ του 2006, το οποίο ορίζει ότι οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις εκτός από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ή τον τακτικό λιβανέζικο στρατό πρέπει να μεταφερθούν βόρεια. Το Ισραήλ αποφάσισε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε επαναπατρισμό των εκτοπισμένων στο Βόρειο Ισραήλ.
Ακολουθούν τα βήματα που έκανε το Ισραήλ το περασμένο δωδεκαήμερο:
Πρώτον, τροποποίησε τους στόχους του συνεχιζόμενου πολέμου, συμπεριλαμβάνοντας την επιστροφή πολιτών στα σπίτια τους στο Ισραήλ. Αυτή ήταν μια κυβερνητική ενέργεια για να ενταχθούν στον πόλεμο οι επικείμενες στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η μυστική υπηρεσία Μοσάντ στον Λίβανο, και να διατεθούν οι πόροι ανάλογα.
Δεύτερον, το Ισραήλ ξεκίνησε μια επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον ηγετών της Χεζμπολάχ και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε ηλεκτρονικές συσκευές.
Τρίτον, το Ισραήλ εξαπέλυσε στοχευμένο χτύπημα στη Βηρυτό στις 20 Σεπτεμβρίου, που έπληξε σχεδόν όλη την ηγεσία της μονάδας Ραντβάν της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια μιας μυστικής συνάντησης. Η μονάδα Ραντβάν είναι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.
Τέταρτον, το Ισραήλ προχώρησε σε προετοιμασίες για μια μαζική επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ και πραγματοποίησε προληπτικά χτυπήματα στις 21 Σεπτεμβρίου εναντίον εκτοξευτών πυραύλων και ρουκετών, καθώς και τοποθεσιών αποθήκευσης στον Λίβανο.
Πέμπτον, το Ισραήλ προχώρησε σε μαζική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών, στοχεύοντας τα εναπομείναντα αποθέματα, τις αποθήκες και τους εκτοξευτές στον Νότιο Λίβανο. Ο στόχος του Ισραήλ είναι να υποβαθμίσει συστηματικά το απόθεμα πυραύλων της Χεζμπολάχ, το οποίο εκτιμήθηκε ότι ήταν μεταξύ 120.000 και 150.000 στην αρχή του πολέμου. Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να διασπάσει τον «Σιδηρούν Θόλο» (Iron Dome) του Ισραήλ με σημαντικά μεγαλύτερα μπαράζ ρουκετών και πυραύλων.
Η διάρκεια του Τρίτου Πολέμου του Λιβάνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα η Χεζμπολάχ θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εκστρατεία δολιοφθοράς του Ισραήλ, τα προληπτικά πλήγματα και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον εκτοξευτών πυραύλων και αποθηκών στρατιωτικού υλικού φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τη Χεζμπολάχ. Η οργάνωση δεν έχει ακόμη απαντήσει ουσιαστικά. Δημιουργώντας αυτή την αναστάτωση, το Ισραήλ έχει αποδείξει την ικανότητά του να διεισδύει και να συλλέγει επιχειρησιακές πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ.
Το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τη Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό εκτός τη Βηρυτό, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βομβαρδισμοί στόχων της Χεζμπολάχ εκεί και αλλού στη χώρα, αν η Χεζμπολάχ αρνηθεί να υποχωρήσει στο θέμα της μετακίνησης βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το Ισραήλ πιθανότατα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο, για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ. Αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Μια χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο θα απαιτηθεί αν ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να καταστρέψει τις θέσεις της Χεζμπολάχ, τα αποθέματα όπλων και τις θέσεις εκτόξευσης στην περιοχή μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι. Αυτή θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένες μονάδες, πυροβολικό, πεζικό και ειδικές δυνάμεις, που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα διεξάγουν επιδρομές και θα στοχεύουν θέσεις της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ θα προτιμούσε να αποφύγει χερσαία εισβολή, δεδομένου του κινδύνου και των απωλειών για τις χερσαίες δυνάμεις. Αλλά αν κρίνει ότι μια χερσαία εισβολή είναι απαραίτητη, μπορεί να επιδιώξει να «μαλακώσει» το πεδίο της μάχης όσο το δυνατόν περισσότερο με εναέριο βομβαρδισμό, όπως έκανε στη Γάζα, πριν από την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Χεζμπολάχ αποσυρθεί οικειοθελώς βόρεια του ποταμού και από το αν το Ισραήλ αποφασίσει ότι μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή του μόνο από τον αέρα. Ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου διήρκεσε 34 ημέρες το 2006. Η διάρκεια του Τρίτου Πολέμου θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Χεζμπολάχ θα «έρθει στο τραπέζι».
Ερωτήματα για τη στάση της Τεχεράνης
Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι: Τι θα κάνει το Ιράν; Η Τεχεράνη μπορεί, για παράδειγμα, να πιέσει για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου, για να διασώσει τη Χεζμπολάχ, καθώς δεν θέλει να χάσει τη μεγαλύτερη δύναμη πληρεξουσίου της στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ θα έπαιζε βασικό ρόλο στα αντίποινα αν το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ, στο Φόρντο και στο Ισφαχάν, ένα μείζον θέμα που εξακολουθεί να σιγοβράζει στο φόντο μιας ολοένα και πιο ασταθούς περιφερειακής σύγκρουσης.
Ιράν: «Το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό με αμερικανικές βόμβες»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρυτό.
«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε και τις «σκανδαλώδεις απειλές» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προειδοποίησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ικανότητα της χώρας του να πλήξει το Ιράν.
«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Έθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Το Ιράν απειλεί: Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι
Tο ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε από μεριάς της η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.
Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».
Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε» – Αποχώρησαν διπλωμάτες από την αίθουσα
Δεν υπάρχει σπιθαμή του Ιράν που να μην μπορεί να πλήξει το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την ειρήνη αλλά παλεύει για την ύπαρξή του, είπε ο Μπέντζαμιν Ντεανιάχου νωρίτερα χθες (27/9) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ως απάντηση στις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Ιράν ότι εάν εξαπολύσει πλήγμα θα δεχτεί ανάλογη απάντηση.
«Νικάμε», επεσήμανε σχετικά ο Νετανιάχου, προειδοποιώντας το Ιράν ότι δεν υπάρχει μέρος που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Και τόνισε, απευθυνόμενος προς το Ιράν: «αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε κι εμείς».
«Το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη, το Ισραήλ λαχταρά την ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε «άγριους δολοφόνους».
Ο Νετανιάχου ζήτησε επίσης να μπει τέλος στον «κατευνασμό» του Ιράν. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης.
Από το μένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν γλίτωσε ούτε ο ΟΗΕ ούτε το ΔΠΔ. Ο ίδιος δεν δίστασε να κατηγορήσει τον ΟΗΕ και τα Διεθνή Δικαστήρια για αντισημιτισμό.
Για τη Γάζα, τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να φύγει δια παντός και ότι ειρήνη θα επιτευχθεί εάν επιστραφούν οι Ισραηλινοί όμηροι. Ο Ισραηλινός στρατός έχει εξοντώσει το ήμισυ των 40.000 μαχητών της Χαμάς και το 90% των εγκαταστάσεων της. Δεκάδες διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα του ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επιχείρηση σε Γάζα και Λίβανο.
Des dizaines de diplomates ont quitté l’Assemblée générale de l’ONU alors que Benjamin Netanyahou s’apprêtait à prononcer son discours #Gaza #Libanpic.twitter.com/rbVAw5qCAl
— Tema l’info (@Tema_Linfo) September 27, 2024
«Δεν είχα την πρόθεση να έρθω εδώ φέτος», ξεκίνησε ο Νετανιάχου την ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ, αλλά «η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο και μάχεται για τη ζωή της». Όπως είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επειδή «άκουσα τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν για τη χώρα μου από πολλούς ανθρώπους σε αυτό το βήμα, αποφάσισα να έρθω εδώ και να βάλω τα πράγματα στη θέση τους».
Μάλιστα, ο Νετανιάχου έβγαλε κάποιες φωτογραφίες με χάρτες, στους οποίους κάποιες χώρες ήταν «χρωματισμένες» με πράσινο και από πάνω είχε τη λέξη «ευλογία», ενώ ως αντιπαραβολή έβγαλε έναν άλλον χάρτη, στον οποίο είχε «χρωματισμένες» με μαύρο χρώμα άλλες χώρες.
Στην «πράσινη» κατηγορία ήταν η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ενώ στη «μαύρη» κατηγορία ήταν ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, εναντίον του οποίου εξαπέλυσε και τα περισσότερα «πυρά». Μάλιστα, στους χάρτες δεν φαίνονται πουθενά παλαιστινιακά εδάφη, καθώς τόσο η Γάζα όσο και η Δυτική Όχθη περιγράφονταν ως «Ισραήλ».
Γραφείο Νετανιάχου: Ισραηλινές ομάδες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ
Ισραηλινές ομάδες συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες.
«Οι ομάδες μας συναντήθηκαν (την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν την αμερικανική πρωτοβουλία και τρόπους για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο να επιστρέψουν με ασφάλεια οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού εκδόθηκε αφού ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ίσραελ Κατς, επεσήμανε χθες ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, την ώρα που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και δεκαετίες εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.
Στην ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Κατς ή άλλων Ισραηλινών πολιτικών που έχουν επίσης απορρίψει το ενδεχόμενο εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, όμως επισημαίνεται ότι «κυκλοφορούν πολλές ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλία για εκεχειρία».
«Το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους της υπό τις ΗΠΑ πρωτοβουλίας να μπορέσουν οι άνθρωποι κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας να επιστρέψουν με ασφάλεια και προσοχή στα σπίτια τους», τόνιζε η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ εκτιμά τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι απολύτως αναγκαίος για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», κατέληγε.
Χθες, αφού ο Νετανιάχου αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου σήμερα το απόγευμα, περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το γραφείο του εξέδωσε μια άλλη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό της χώρας να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις στον Λίβανο.