Η φοιτήτρια που γδύθηκε και έμεινε με τα εσώρουχά της έξω από το πανεπιστήμιό της στο Ιράν, θέλησε να διαμαρτυρηθεί ενάντια στον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.
Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποιείται από την οργάνωση δικαιωμάτων Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει τη γυναίκα να κάθεται έξω από το πανεπιστήμιο με τα εσώρουχά της και με τα μαλλιά της ακάλυπτα.
Κάνει χειρονομίες προς τις συμφοιτήτριές της, πολλές από τις οποίες είναι γυναίκες και φορούν μαντίλες, πριν κάνει μια βόλτα στις εγκαταστάσεις.
Ένα άλλο βίντεο την δείχνει να περπατά σε ένα δρόμο, γυμνή προτού μια ομάδα ανδρών την περικυκλώσει, τη δέσουν σε ένα αυτοκίνητο και την απομακρύνουν.
Η Αμνηστία δήλωσε το Σάββατο ότι η γυναίκα είχε «συλληφθεί βίαια» αφού διαμαρτυρήθηκε για την «καταχρηστική επιβολή» του ενδυματολογικού κώδικα στο Ισλαμικό Αζάντ Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Η γυναίκα είχε προηγουμένως παρενοχληθεί από μέλη της Basij, μιας ιρανικής εθελοντικής παραστρατιωτικής ομάδας, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, σύμφωνα με ένα ιρανικό φοιτητικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης. Ισχυρίστηκε ότι μέλη της δύναμης είχαν σκίσει τη μαντίλα της και είχαν σκίσει τα ρούχα της.
Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της αφού δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας της «μίλησαν ήρεμα» και την προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον ενδυματολογικό κώδικα.
Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου είπε ότι η γυναίκα έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η Μάι Σάτο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, δήλωσε στο X ότι θα «παρακολουθήσει στενά αυτό το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης των αρχών».
Η χρήση χιτζάμπ (ή μαντίλας) στο κοινό είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου από το Ιράν, η οποία επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής της χώρας.
Οι Ιρανές γυναίκες μπορούν να υποστούν σκληρή τιμωρία, ακόμη και για μικρές παραβάσεις.
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλο το Ιράν το 2022 κατά του ενδυματολογικού κώδικα μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής, αφού συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Η Αμνηστία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Azad και ζήτησε να της δοθεί πρόσβαση στην οικογένειά της και στον δικηγόρο της.
«Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη σύλληψη χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες», ανέφεραν οι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε δήλωση στο X. «Οι υπεύθυνοι πρέπει (να) λογοδοτήσουν».
Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου Azad Amir Mahjob είπε σε μια ανάρτηση στο X ότι η ομάδα ασφαλείας του πανεπιστημίου επενέβη «μετά την άσεμνη πράξη ενός από τους φοιτητές» και την οδήγησε σε αστυνομικό τμήμα.
Σε μεταγενέστερη ανάρτηση, επικαλούμενη αναφορά της αστυνομίας, είπε ότι ο μαθητής «ήταν υπό σοβαρή ψυχική πίεση και είχε ψυχική διαταραχή».
Είπε επίσης ότι η φοιτήτρια ήταν μητέρα δύο παιδιών, χωρισμένη από τον σύζυγό της και ότι ήλπιζε ότι η φήμη της οικογένειάς της δεν θα υποφέρει από διαδικτυακές «φήμες».
Ειδήσεις σήμερα
Ευθύμιος Λέκκας: Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε το νερό της Βαλένθια στην Ελλάδα
Business Insider: H Ίος ανάμεσα στα 100 πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά του κόσμου
Λίβανος: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι “εξουδετέρωσε” έναν διοικητή της Χεζμπολάχ
Εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για άτομα σε ανοσοκαταστολή