Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν υποστηρίζει την επιβολή ενός νέου λοκντάουν.
Οι πολιτείες, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει να θέτουν περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία, καθώς πλησιάζει η αργία των Ευχαριστιών, στις 26 Νοεμβρίου –που συνήθως αποτελεί ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Νέο Μεξικό, Ιλινόι, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια, Τέξας, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη έχουν επιβάλει κάποιου είδους απαγόρευση.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την άνοιξη, 31 από τις 50 πολιτείες έχουν επιβάλει τη χρήση μάσκας. Αξιωματούχοι υγείας και κυβερνήτες των μεσοδυτικών πολιτειών προειδοποιούν ότι ο εκθετικός αριθμός νέων μολύνσεων σύντομα θα «πνίξουν» το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, προτρέποντας τους πολίτες να μην ταξιδέψουν και να μη συναντηθούν σε σπίτια άλλων για τον παραδοσιακό εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών την Πέμπτη. Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) πρότεινε ουσιαστικά να διακοπούν οι κρουαζιέρες!
Οι Αμερικανοί, ωστόσο, δείχνουν απρόθυμοι να συμμορφωθούν. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν την περασμένη Παρασκευή μέσω αεροδρομίων των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την ημέρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εναέρια κυκλοφορία μετά την έναρξη της πανδημίας
. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα η American Automobile Association (ΑΑΑ), ο αριθμός που θα ταξιδέψει οδικώς για τις Ευχαριστίες αναμένεται να μειωθεί μόνο κατά 4%.
Οι φορείς δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η πιο θανατηφόρα περίοδος της πανδημίας μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη και ότι οι νεκροί του κορονοϊού ως τον Μάρτιο μπορεί να φτάσουν τους 440.000. Πώς συγκρίνονται όμως οι 255.000 έως τώρα θάνατοι σε σχέση με άλλες επιδημίες και πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ;
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τα ευρήματα έκθεσης στην «Washington Post»:
Πτήση Swiss: Στην ΜΕΘ μέλος του πληρώματος μετά την αναγκαστική προσγείωση - Γέμισε ασφυκτικά με καπνούς η καμπίνα
Πάνω από 58.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη δεκαετία των πόλεμων του Βιετνάμ, και 37.000 στον πόλεμο της Κορέας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ θρήνησαν 405.000 νεκρούς και σε δύο χρόνια πολέμου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταμετρήθηκαν 116.000 θάνατοι, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς νεκρούς της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Η πιο θανατηφόρα σύρραξη στην ιστορία των ΗΠΑ είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος, κατά τον οποίο οι νεκροί υπολογίζονται από 600.000 έως 850.000. Τέσσερις πανδημίες έχουν καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918, όπου έχασαν τη ζωή τους 675.000 Αμερικανοί.
Συμφωνία για κοινή δράση από την G20
Η υγειονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλε-Συνόδου των ηγετών του G20, με «οικοδέσποινα» τη Σαουδική Αραβία.
Οι συμμετέχοντας τόνισαν πως είναι απαραίτητη μια κοινή παγκόσμια αντίδραση στη μάχη κατά του ιού και υποσχέθηκαν να διασφαλίσουν την δίκαιη διανομή των εμβολίων , των φαρμάκων και των τεστ σε όλο τον κόσμο, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν τις φτωχές χώρες.
«Αναγνωρίζουμε ότι η εκτεταμένη ανοσοποίηση είναι οικουμενικό δημόσιο αγαθό», τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν ο οικοδεσπότης, πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και οι υπόλοιποι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία).
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος το σενάριο ενός κόσμου δύο ταχυτήτων, όπου μόνο οι πλουσιότεροι θα μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον ιό και να ξαναρχίσουν την κανονική τους ζωή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής