Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδωσε επίσημη άδεια σε δύο εταιρίες παραγωγής και συσκευασίας κρέατος πουλερικών, την Upside Food και την Good Meat, να πουλήσουν σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ κρέας που δεν προέρχεται από σφαγή ζώων, αλλά από την καλλιέργεια κυττάρων σε εργαστήρια.
Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2022 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (η γνωστή FDA) είχε εγκρίνει ως ασφαλές για την υγεία το «εργαστηριακό κρέας», δίνοντας το «πράσινο φως» για δυνητικά μεγάλες αλλαγές στη διατροφική αλυσίδα, το περιβάλλον και την οικονομία.
«Ενα όνειρο έγινε πραγματικότητα σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα εποχή», τόνισε ο ιδρυτής και CEO της Upside Food, Ούμα Βαλέντι, συμπληρώνοντας: «Η έγκριση του υπουργείου θα αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που φτάνει το κρέας στο τραπέζι μας. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που θα διαφυλάσσει τις επιλογές και τη ζωή».
Το εργαστηριακό κρέας περιέχει κι αυτό ζωική πρωτεΐνη, αλλά η παραγωγή του δεν απαιτεί τη μαζική εκτροφή και σφαγή ζώων, δίνοντας διέξοδο σε ένα μεγάλο ηθικό πρόβλημα των καιρών μας. Το κρέας παρασκευάζεται από την απόσπαση κυττάρων από ζωντανό ζώο ή από γονιμοποιημένο ωάριο που τοποθετούνται σε μια τράπεζα κυττάρων. Τα κύτταρα στη συνέχεια αποθηκεύονται σε χαλύβδινες δεξαμενές και αναπτύσσονται με τη βοήθεια θρεπτικών συστατικών, όπως αυτά που θα λάμβανε ένα ζωντανό ζώο. Στη συνέχεια παίρνει το σχήμα μιας παραδοσιακής κοτολέτας, όπως φιλέτο, κοτομπουκιές ή σουβλάκια.
Για την ιστορία, η άδεια που έδωσε πρώτη η Σιγκαπούρη αφορούσε στην εταιρία Just Eat, που τροφοδότησε τα εστιατόρια της «Ελβετίας της Νοτιοανατολικής Ασίας».
Οσοι, πάντως, βιάζονται να δοκιμάσουν συσκευασίες εργαστηριακού κρέατος κοτόπουλου (ή βοδινού, χοιρινού, αρνιού κ.λπ.) στην Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή. Ούτε η αδειοδότηση στις ΗΠΑ σημαίνει όμως ότι ο μέσος Αμερικανός θα έχει σύντομα τέτοια εδέσματα στο πιάτο του. Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, προς το παρόν μόνο μεγάλα εστιατόρια θα βάλουν τέτοια πιάτα στο μενού τους, όπως τα «τριάστερα Michelin» των διάσημων σεφ Nτομινίκ Κρεν και Χοσέ Αντρές στο Σαν Φρανσίσκο.
Η παραγωγή εργαστηριακού κρέατος είναι σίγουρα πιο φιλική για τα ζώα, αλλά σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική της αξία οι απόψεις διίστανται. Από τη μια, ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) εκτιμά ότι το 14,5% των ζώων κτηνοτροφίας ευθύνεται για το 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από την άλλη όμως έχει υπολογιστεί ότι η παραγωγή εργαστηριακού κρέατος απαιτεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας, που ρυπαίνουν εξίσου -ή και περισσότερο- την ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα στην παραγωγή βοδινού από κυτταρική καλλιέργεια.
Ειδήσεις σήμερα
Τιτανικός: Αποκάλυψη – Ως δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο o 19χρονος