Στην απερχόμενη Γερουσία έλεγχαν τις 53 έδρες, μπλοκάροντας πέρυσι την παραπομπή σε δίκη του Τραμπ για το σκάνδαλο «Ουκρανία-Μπάιντεν».
Τις τελευταίες ώρες, όμως, οι Δημοκρατικοί ανάσαναν βαθιά, καθώς το πιθανότερο σενάριο θέλει τη νέα Γερουσία να είναι ακριβώς μοιρασμένη στις 50 έδρες, με την άρση του αδιεξόδου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να δίνει η ψήφος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ (εν προκειμένω της Κάμαλα Χάρις)!
Η αγωνία πάντως για τους συσχετισμούς στη νέα Γερουσία θα συνεχιστεί ως το… 2021, καθώς οι δύο έδρες της Τζόρτζια αναμένεται να πάνε σε μπαράζ ανάμεσα σε ισάριθμα ζευγάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με τους πρώτους να προβάλλουν ως φαβορί.
Η νομοθεσία της Τζόρτζια απαιτεί πλειοψηφία 50% και άνω για να εκλεγεί κάποιος γερουσιαστής από τον α’ γύρο, με αποτέλεσμα τώρα να χρειαστεί και δεύτερος, που θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου, λίγο πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Μέχρι στιγμής τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξασφαλίσει από 48 έδρες, με τους Ρεπουμπλικανούς να είναι φαβορί στη Βόρεια Καρολίνα και στην Αλάσκα.
Ομως στην Τζόρτζια η αναμέτρηση για τη μία από τις δύο έδρες της Πολιτείας στη Γερουσία πήγε ήδη σε δεύτερο γύρο τον Ιανουάριο, ανάμεσα στην Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Κέλι Λέφλερ και τον Δημοκρατικό μαύρο πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ, εφημέριο της εκκλησίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Προς την ίδια κατεύθυνση βάδιζε η αναμέτρηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού με τον Δημοκρατικό διεκδικητή Τζον Οσοφ, δηλαδή σε μπαράζ λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Ο έμπειρος επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, έδειξε να οσμίζεται πού πηγαίνει το πράγμα.
Γι’ αυτό δήλωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα διατηρήσω τη θέση μου ή όχι». Με τον αέρα της νίκης του Μπάιντεν θεωρείται πράγματι ότι οι Γουόρνοκ και Οσοφ θα επικρατήσουν εύκολα ή δύσκολα των αντιπάλων τους.
Το σενάριο αυτό -δηλαδή της κυριαρχίας των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο- δεν αρέσει στη Γουόλ Στριτ, που επιθυμεί μεν πολιτική σταθερότητα, αλλά κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα.
Σύμφωνα με την «Guardian», η «αυτοκρατορία του χρήματος» θα προτιμούσε για πρόεδρο τον Μπάιντεν, αλλά με το Κογκρέσο ή μόνο τη Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου το κράτος να μην αυξήσει τους φόρους και τις δαπάνες για να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής στήριξης κατά της Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση