Ο καρκίνος ενός ασθενή εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι είδαν τους καρκινικούς τους όγκους να συρρικνώνονται, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Η θεραπεία χρησιμοποιεί μια εξασθενημένη μορφή του του ιού του έρπητα, (επιστημονική ονομασία «απλός ερπητοϊός» – herpes simplex), ο οποίος έχει τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να σκοτώνει τους όγκους.
Μολονότι απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες, οι ειδικοί λένε ότι η επιμόλυνση ίσως τελικά προσφέρει μια πολύτιμη σανίδα σωτηρίας σε ανθρώπους με προχωρημένους καρκίνους.
Ο Krzysztof Wojkowski, ένας 39χρονος οικοδόμος από το δυτικό Λονδίνο, είναι ένας από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην εν εξελίξει δοκιμή της πρώτης φάσης της έρευνας, που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο The Royal Marsden Foundation Trust.
Ο 39χρονος διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, κοντά στο στόμα. Παρά τη χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπείες που έλαβε, ο καρκίνος του συνέχισε να μεγαλώνει.
Μετά τη θεραπεία του με τον ιό του έρπητα, οι καρκινικοί όγκοι φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί εντελώς.
«Έκανα ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για πέντε εβδομάδες που εξάλειψαν εντελώς τον καρκίνο μου. Είμαι χωρίς καρκίνο εδώ και δύο χρόνια», δηλώνει τώρα ο ίδιος, ο οποίος βάσει των αρχικών εκτιμήσεων δεν είχε πολλές ελπίδες επιβίωσης.
Οι ενέσεις, που γίνονται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους: εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντας τα να «εκραγούν» και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μέχρι σήμερα περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία. Σε κάποιους δόθηκε η ένεση του ιού, που ονομάζεται RP2, από μόνη της, ενώ άλλοι έλαβαν επίσης ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο – που ονομάζεται nivolumab.
Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρική διάσκεψη στο Παρίσι, δείχνουν:
Τρεις από τους εννέα ασθενείς που έλαβαν μόνο RP2, συμπεριλαμβανομένου του Wojkowski, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.
Επτά από τους 30 που είχαν συνδυασμένη θεραπεία, είδαν επίσης θετικά αποτελέσματα.
Οι παρενέργειες, όπως κόπωση, ήταν γενικά ήπιες.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κέβιν Χάρινγκτον, δήλωσε στο BBC ότι τα αποτελέσματα ήταν «πραγματικά εντυπωσιακά» σε μια σειρά προχωρημένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.
«Είναι σπάνιο να δει κανείς τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένους καρκίνους για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν», δήλωσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν ιό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το βρετανικό NHS ενέκρινε πριν από μερικά χρόνια μια θεραπεία με βάση τον ιό του κρυολογήματος, που ονομάζεται T-Vec, για τον προχωρημένο καρκίνο του δέρματος.
Ο καθηγητής Harrington αποκαλεί τη νέα θεραπεία ως μια «ανανεωμένη έκδοση του T-Vec».
Η Δρ. Μαριάν Μπέικερ από τον οργανισμό Cancer Research UK, ανέφερε ότι τα νέα, ενθαρρυντικά ευρήματα, ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας του καρκίνου.
«Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ιοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να τους αξιοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή η νέα ιογενής θεραπεία δίνει υποσχέσεις από τη πρώτη δοκιμή που είναι πρώιμη και μικρής κλίμακας. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να μάθουμε πόσο καλά λειτουργεί. Η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός πολλαπλών θεραπειών είναι πράγματι, μια αποτελεσματική στρατηγική. Θεραπείες όπως αυτή θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της εργαλειοθήκης μας για την καταπολέμηση του καρκίνου», τόνισε η ίδια.
Ειδήσεις σήμερα
Εντυπωσιακές φωτογραφίες: Πώς θα έμοιαζαν διάσημες προσωπικότητες αν ζούσαν σήμερα
Love Island: Αυτοί είναι οι 10 παίκτες του ριάλιτι γνωριμιών [εικόνες]