“Ο κ. Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι (…) εξελέγη στη θέση του προέδρου”, αναφέρει η Ιντερπόλ σε μήνυμά της στο Twitter.
Το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως τιμητικό -ο πραγματικός επικεφαλής της Ιντερπόλ είναι ο γενικός γραμματέας της-, αλλά οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και Ευρωβουλευτές ήταν αντίθετοι στην εκλογή του Αλ Ραΐσι, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει πλήγμα στην αποστολή του οργανισμού αστυνομικής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Ιντερπόλ, η θητεία του οποίου διαρκεί τέσσερα έτη, εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και σε εθελοντική βάση και διατηρεί τα καθήκοντα που έχει στη χώρα του.
Αυτός που διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις είναι ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Γιούργκεν Στοκ, ο οποίος επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία το 2019.
Ωστόσο, αριθμός παρατηρητών εξέφρασε ανησυχίες για την ανάληψη της προεδρίας του οργανισμού από τον Αλ Ραΐσι.
“Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η εκλογή του στρατηγού Αλ Ραΐσι θα επιφέρει πλήγμα στην αποστολή και στην φήμη της Ιντερπόλ και θα επηρεάσει βαριά την ικανότητα του οργανισμού να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή του”, ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Μαρί Αρίνα, πρόεδρος της υποεπιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Τον Οκτώβριο του 2020, 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), είχαν ήδη εκφράσει ανησυχία για την πιθανή εκλογή του στρατηγού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, “μέλους ενός μηχανισμού ασφαλείας που βάζει συστηματικά στόχο την ειρηνική αντιπολίτευση”.
Παράλληλα, πολλές καταγγελίες για “βασανιστήρια” έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, όπου έχει την έδρα της η Ιντερπόλ, και στην Τουρκία, τη χώρα που φιλοξενεί την Γενική Συνέλευσή της, η οποία συνεδριάζει από την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Gulf Centre for Human Rights (GCHR) κατηγορεί σε μια από τις καταγγελίες της τον στρατηγό Αλ Ραΐσι για “πράξεις βασανιστηρίων και βαρβαρότητας” κατά του αντιπολιτευόμενου Άχμεντ Μανσούρ, ο οποίος κρατείται από το 2017 σε ένα κελί τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων “χωρίς στρώμα ούτε προστασία από το κρύο”, ούτε “πρόσβαση σε γιατρό, υγιεινή, νερό και υγειονομικές εγκαταστάσεις”.
Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- «Oταν αντιδράσεις στον έλεγχο έρχεται το πρώτο χαστούκι» – Η Μαρία Ν. εξομολογείται στον Ε.Τ. τη δραματική της ιστορία
- Τουρκία: Η βύθιση της λίρας παρασέρνει τον Ερντογάν που ψάχνει σωσίβιο στα ΗΑΕ
- Κορονοϊός: Η Ευρώπη πάλι στα δίχτυα της πανδημίας: Τρίτη δόση, τηλεργασία και μάσκες το τρίπτυχο της αντίδρασης
- Ντιέγκο Μαραντόνα: Ένας χρόνος χωρίς τον θεό της μπάλας
- Σούσουρο στις Σέρρες: Παπάς βγάζει τα ράσα και αναρτά προκλητικές πόζες στο..
- Σχολεία: Έρχονται ποινικές κυρώσεις σε αρνητές-γονείς που κρατούν σπίτι τα παιδιά τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr