Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι τα ερείπια απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα περίχωρα της πόλης Σιαντζούρ στην επαρχία Δυτική Ιάβα, η οποία επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία ξαφνικών πλημμυρών και κατολισθήσεων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
Όμως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των μετασεισμών που εξακολουθούν να γίνονται αισθητοί ακόμη και σήμερα δυσκολεύει το έργο των διασωστών, οι οποίοι αναζητούν επιζώντες σε περίπου δέκα χωριά όπου έχουν καταστραφεί περισσότερα από 20.000 σπίτια.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονταν σήμερα στην Κουγκενάνγκ, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές, όπου τουλάχιστον ένα χωριό πιστεύεται ότι έχει θαφτεί κάτω τη λάσπη λόγω κατολίσθησης.
Στο μεταξύ δύο χωριά, ιδιαίτερα απομονωμένα, παραμένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα, όπως δήλωσε ο Χένρι Αλφιάντε επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν καν να καλέσουν σε βοήθεια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή έχουν σταλεί τρία ελικόπτερα τα οποία μεταφέρουν βοήθεια. Οι κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και κάποιοι αναγκάζονται να κοιμούνται δίπλα στους νεκρούς τους, υπογράμμισε.
Βοήθεια
Σε περιοχές πιο κοντά στη Σιαντζούρ οι κάτοικοι αναζητούν μεταξύ των ερειπίων προσωπικά τους αντικείμενα: θρησκευτικά βιβλία, πιστοποιητικά γάμου, οικογενειακές φωτογραφίες.
«Έχουμε λάβει επισιτιστική βοήθεια, αλλά δεν αρκεί. Έχουμε ρύζι, στιγμιαία νουντλς, μεταλλικό νερό, αλλά όχι αρκετά», εξήγησε κάτοικος του χωριού Γκασόλ. «Δεν έχουμε ρούχα, δεν έχουμε αλλάξει εδώ και ημέρες», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια» γράφουν πανό που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και σε σκηνές στο χωριό Ταλάγκα.
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του σεισμού, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει πολλές χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς και προσφέρει τρόφιμα και σκηνές στους πληγέντες, αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Σιαντζούρ έχουν αρχίσει να θάβουν τους συγγενείς τους, αφού παρέλαβαν τα πτώματά τους από τα νεκροτομεία.
Κίνδυνος κατολισθήσεων
Παράλληλα οι αρχές της Ινδονησίας προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέας φυσικής καταστροφής. Στη διάρκεια της εποχής των βροχών, που έχει ξεκινήσει ήδη και κορυφώνεται τον Δεκέμβριο, στο αρχιπέλαγος σημειώνονται κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες.
Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει καταιγίδες, πιθανόν επικίνδυνες για τις επόμενες ημέρες.
«Πρέπει να προσέξουμε ενόψει μιας ενδεχόμενης δεύτερης φυσικής καταστροφής, όπως οι κατολισθήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Ντουικορίτα Καρναουάτι.
«Πρέπει να απομακρύνουμε γρήγορα τα υλικά και τα ερείπια που κλείνουν τις ροές του νερού στους πιο ψηλούς λόφους», πρόσθεσε.
Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «δακτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες και η οποία είναι συχνά αντιμέτωπη με ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.
Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά του νησιού της Σουμάτρας, στη βόρεια Ινδονησία, προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες και σκότωσε 226.000 ανθρώπους – πάνω από τους μισούς ήταν Ινδονήσιοι.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μουντιάλ 2022: Όλοι οι αγώνες σήμερα από την ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1
Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο