Πριν από μία βδομάδα, στη ρωσική πρωτεύουσα, ηγέτες πέντε ρωσόφιλων κομμάτων από τη Μολδαβία σχημάτισαν ένα πολιτικό μπλοκ, την Pobeda («Νίκη»), για να διεκδικήσουν τις επερχόμενες εκλογές της Μολδαβίας, ως και να επικρατήσουν στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή επιλογή. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν άφθονη κάλυψη του γεγονότος και συνέχισαν να επικεντρώνονται σε αυτό στη συνέχεια (21-26 Απριλίου). Τα πέντε κόμματα του μπλοκ συγκεντρώνονται γύρω από τον μεγιστάνα Ιλάν Σορ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο και εξελέγη επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του μπλοκ στο ιδρυτικό συνέδριο της 21ης-24ης Απριλίου.
Η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων και σύμμαχος του Σορ, Γεβγένια Γκούτσουλ (στην τρίτη της επίσκεψη στη Μόσχα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες!), κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ηγεσία του νέου μπλοκ. Ο Σορ, γνωστός δισεκατομμυριούχος, έχει δημιουργήσει μια πολυδιάστατη πολιτική οργάνωση στη Μολδαβία από το 2022 μέσω φανερών και επικίνδυνα κρυφών δραστηριοτήτων. Με ανεξήγητες και βρόμικες πηγές χρημάτων, ο Σορ είναι ο αρχηγός μιας ύπουλης ρωσικής πολιτικής επιχείρησης (εμφανούς και υβριδικής) στη Μολδαβία. Η σύζυγός του είναι γνωστή για τη στενή της φιλία με την οικογένεια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Μολδαβίας, τον Οκτώβριο του 2024 και τον Ιούλιο του 2025, αντίστοιχα, ως ευκαιρίες για να ανατρέψει και να αντικαταστήσει τη φιλοδυτική ηγεσία της χώρας με μια υπάκουη στη Ρωσία. Τα ρωσικά ΜΜΕ αύξησαν πρόσφατα τον όγκο και τη δυναμικότητα των επιθέσεών τους κατά της κυβέρνησης της Μολδαβίας σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με τις προετοιμασίες για μια προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος. Η ατζέντα της Ρωσίας στη Μολδαβία είναι μέρος της γενικής της πολιτικής για την ανάκτηση του ελέγχου στα ανεξάρτητα κράτη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ της θεσμικής Δύσης και της Ρωσίας.
Οι στόχοι του Κρεμλίνου προς τη Μολδαβία συσχετίζονται, εν μέρει, με αυτούς της Ουκρανίας, δηλαδή: άνοιγμα ενός χερσαίου διαδρόμου προς την Οδησσό και μετά προς τη Μολδαβία ως μέγιστο στρατιωτικό στόχο.
Στην περίπτωση της Μολδαβίας, μια ενορχηστρωμένη από τη Ρωσία αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να φέρει μια πληθώρα υβριδικών απειλών στα σύνορα της Ρουμανίας (κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.) με επιβαρυντικές συνέπειες, αν συνδυαστεί με έναν ρωσικό στρατιωτικό διάδρομο στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας. Με βάση, εν μέρει, στις παραπάνω σκέψεις, η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Μολδαβίας ορίζει τη Ρωσία ως την υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Μεγάλη Παρασκευή: Πώς θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές