Το σημείο όπου ο Ιησούς θεράπευσε έναν εκ γενετής τυφλό άνδρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαυίδ. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων και το Ιδρυμα Πόλη του Δαυίδ ανακοίνωσαν την έναρξη της ανασκαφής της ιστορικής Κολυμβήθρας του Σιλωάμ στα Ιεροσόλυμα. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη γραφιστική αναπαράσταση της Κολυμβήθρας, ενός αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου εθνικής και διεθνούς σημασίας, όπως αναφέρει.
Κολυμβήθρα του Σιλωάμ: Η χρήση της
Οπως ανέφεραν οι ειδικοί αρχαιολόγοι που έχουν εμπλακεί στις ανασκαφές, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, κι έτσι θεωρούνταν ήδη μία από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού. Λόγω της θέσης και της σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού.
Οπως εκτιμάται, χρησιμοποιήθηκε ως τελετουργικό λουτρό (mikveh) από εκατομμύρια προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν εκεί πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαυίδ στο Ναό. Το 1880, ανακαλύφθηκε στη σήραγγα η επιγραφή του Σιλωάμ, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την Κολυμβήθρα. Η επιγραφή, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, είναι σε αρχαία εβραϊκή γραφή και αναφέρει πως το νερό της πηγής εκτρεπόταν στην Κολυμβήθρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εζεκία.
Η ίδια είναι μια μακρόστενη δεξαμενή, εν μέρει λαξεμένη στο βράχο και εν μέρει χτιστή λιθοδομή, με μήκος περίπου 16 μέτρα, πλάτος 5,5 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σταδιακά θα επιτραπεί η είσοδος των επισκεπτών στο χώρο, οι οποίοι θα μπορούν να δουν την πρόοδο που σημειώνεται. Μέλη του κοινού έχουν ήδη πρόσβαση σε ένα μικρό μέρος της Κολυμβήθρας που έχει ανασκαφεί πλήρως. Αργότερα, θα ανοίξει για τους τουρίστες ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαυίδ και θα κορυφώνεται στα χνάρια του Δυτικού Τείχους.
Ο Ζέεβ Ορενστάιν, διευθυντής διεθνών υποθέσεων του Ιδρύματος της Πόλης του Δαυίδ στην Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο θα μπορέσουν «να περπατήσουν στα βήματα της Βίβλου».
Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Μοσέ Λιόν, επαίνεσε την έναρξη του έργου λέγοντας πως «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο της Πόλης του Δαυίδ στην Ιερουσαλήμ είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας. Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική περιοχή και να την καταστήσουμε προσβάσιμη σε εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο», είπε.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
Σημειώνεται πως, πριν από τρία χρόνια, το Ισραήλ παρέδωσε τον Δρόμο του Προσκυνήματος 2.000 ετών. Το έργο ανασκαφής, που ξεκίνησε από μια παλαιστινιακή γειτονιά, κόστισε 80 εκατομμύρια στερλίνες. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 2004 από εργάτες που επιδιόρθωναν έναν σπασμένο σωλήνα σε χωράφι με πατάτες. Ο δρόμος 320 μέτρων ήταν η κύρια οδός για τους επισκέπτες του αρχαίου εβραϊκού ναού, ενώ ο Ιησούς λέγεται ότι τον χρησιμοποίησε για να φτάσει στον Ναό της Ιερουσαλήμ. Οδηγούσε στον Ναό από τις Κολυμβήθρες του Σιλωάμ.
Οι αποστολές και οι ανακαλύψεις από το 1890
Η περιοχή έχει αποτελέσει επίκεντρο αποστολών από όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανοαμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Φρέντερικ Τζόουνς Μπλις και Αρτσιμπαλντ Κάμπελ Ντίκεϊ αποκάλυψε μερικά από τα σκαλιά που οδηγούσαν στο σημείο. Τη δεκαετία του ’60, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Κάθλιν Κένιον ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή.
Το 2004, κατά τη διάρκεια έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία ύδρευσης «Hagihon», αποκαλύφθηκαν ορισμένα από τα σκαλοπάτια. Τότε η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ξεκίνησε μια συστηματική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Ρόνι Ράιχ και Ελι Σάκρον. Στο πλαίσιο της ανασκαφής αποκαλύφθηκε η βόρεια περίμετρος, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ. Η περίμετρός της χτίστηκε ως μια σειρά από σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους επισκέπτες της εποχής να καθίσουν και να βυθιστούν στα νερά της.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
– Κατασκευάστηκε πριν από 2.700 χρόνια
– Ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από 2.000 χρόνια
– Το 1880 αποκαλύφθηκε στη σήραγγα η επιγραφή του Σιλωάμ
– Η δεξαμενή είναι χτιστή λιθοδομή με 16 μέτρα μήκος, 5,5 μέτρα πλάτος και 6 μέτρα βάθος
– Η λέξη «Σιλωάμ» σημαίνει «απόστολος» ή «απεσταλμένος».
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη με όρια ηλικίας από 58,5 έως 64,9 ετών [πίνακες]