Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι πιθανόν ότι θα κηρύξει την διάλυση του κοινοβουλίου και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Εν αναμονή, η κυβέρνηση παραμένει στην θέση της και ασχολείται με την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, διευκρίνισε η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Η αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που η Forza Italia, το δεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα, η ακροδεξιά παράταξη του Ματέο Σαλβίνι, και το απροσδιόριστο λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε χθες στην ιταλική Γερουσία ο πρωθυπουργός.
Ακόμη και αν έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία, η μαζική πολιτική αυτομόληση αποτέλεσε απόρριψη για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε μόλις δηλώσει έτοιμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία υπό τον όρο ότι τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συνασπίζονταν γύρω από ένα «σύμφωνο» εμπιστοσύνης.
«Η Ιταλία προδόθηκε»
Ο Μάριο Ντράγκι θεωρούσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείτο είχε ήδη στερηθεί της νομιμοποίησής της μετά την κρίση που προκάλεσε η αποσκίρτηση του παραδομένου στις εσωτερικές του έριδες Κινήματος των 5 Αστέρων κατά την διάρκεια κρίσιμης ψηφοφορίας στην Γερουσία.
«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του χθες ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.
«Αυτό ζητούν οι Ιταλοί», πρόσθεσε επικαλούμενος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών επιθυμούν την παραμονή του Σούπερ Μάριο στην πρωθυπουργία.
«Η Ιταλία είναι ισχυρή όταν είναι ενωμένη». Τα εσωτερικά θέματα (οικονομική ανάκαμψη, πληθωρισμός, απασχόληση) και τα εξωτερικά (ενεργειακή ανεξαρτησία, πόλεμος στην Ουκρανία) που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση «απαιτούν μία κυβέρνηση πραγματικά ισχυρή και αλληλέγγυα και ένα Κοινοβούλιο που την συνοδεύει με πίστη», συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ομως, η έκκλησή του αγνοήθηκε από τα μεγάλα κόμματα του συνασπισμού που δεν έχουν μάτια παρά για την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία. Τελικά, μόνο το κέντρο και η αριστερά παρέμειναν μέχρι το τέλοες στο πλευρό του Μάριο Ντράγκι.
Ο ιταλικός Τύπος επέκρινε με δριμύτητα τους αυτουργούς του πολιτικού αδιεξόδου: «Η Ιταλία προδόθηκε», ήταν ο κεντρικός τίτλος της La Repubblica. «Αντίο στην κυβέρνηση Ντράγκι», γράφει η Corriere della Sera, «Ντροπή» , γράφει η La Stampa.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Η ενέδρα της ιταλικής ακροδεξιάς και η επιστροφή του εφιάλτη
Το φάσμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει το κέντρο και την αριστερά, πολιτικές δυνάμεις που πιστώνονται με χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, έναντι του συνασπισμού της «κεντροδεξιάς» – ευφημισμός που στην Ιταλία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμμαχία της δεξιάς της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουκσόνι και της ακροδεξιάς της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Fratelli d’Italia.
Αυτό το τελευταίο κόμμα, μία μεταφασιστική παράταξη υπό την Τζόρτζια Μελόνι, έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών συγκεντρώνοντας το 24%, πριν από το Δημοκρατικό Κόμμα (22%) και την Λέγκα (14%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWG.
«Είμαστε έτοιμοι. Η χώρα αυτή έχει απελπιστική ανάγκη να ξαναβρεί την συνείδηση, την υπερηφάνεια και την ελευθερία», έγραψε στο Twitter η Τζόρτζια Μελόνι, 45χρονη δημοσιογράφος που κινδυνεύει η γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η προοπτική, που χαροποιεί το Κρεμλίνο, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας, αφού, χωρίς να υπερασπίζεται απερίφραστα την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κόμμα Fratelli d’Italia ζητεί αναθεώρηση των συνθηκών και την υποκατάσταση της Ενωσης από μία «συνομοσπονδία κυρίαρχων κρατών». Δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ, αλλά ζητεί δραστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, ο Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, κατήγγειλε ως «ανεύθυνα» τα κόμματα που εγκατέλειψαν τον Μάριο Ντράγκι, την ώρα που οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύοουσες ασκούσαν πιέσεις για να παραμείνει στην πρωθυπουργία.
Για το Παρίσι, η αποχώρηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», όπως δήλωσε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράνς Μπουν.
Οι αγορές παρακολοθούν συενά την κατάσταση. Το κόστος του ιταλικού χρέους έχει πάρει την ενηφόρα και το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρίσκεται σε πτώση, σε ένδειξη της νευρικότητας των αγορών απέναντι στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιές στην Αττική: Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέα παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου