Σε δημοσίευμά του ο Guardian, υπενθυμίζει πως η προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν επεισοδιακή, καθώς εκτός διπλωματικού πλαισιόυ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια σειρά από δημόσιες επιθέσεις και αμφισβητήσεις.
«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει. Ήταν σαν πυγμάχος στο ρινγκ, έριχνε μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος», δήλωσε ένας διπλωμάτης στον Guardian. Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις μόνο επιδεινώθηκαν.
Η σημερινή επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μόλις έξι ώρες, όμως ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις επίσημες δηλώσεις, στοχεύει να την αξιοποιήσει για μια «win-win» επαναπροσέγγιση αλλά και για ένα «συντονισμένο μήνυμα ειρήνης σε μια εποχή που ο πόλεμος στη Γάζα προκαλεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο».
«Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», είπε ο τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο 69χρονος τούρκος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα που οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν. «Είτε είναι τα ζητήματα στο Αιγαίο, οι κοινές προσπάθειες κατά της παράτυπης μετανάστευσης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου με βάση την αμοιβαία καλή θέληση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως, μέχρι να φύγει από την Αθήνα, ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν υπογράψει μια «δήλωση φιλικών σχέσεων και συνεργασίας καλής γειτονίας… για να επισημοποιηθεί αυτή η αμοιβαία πρόθεση».
Ζελένσκι: Χρειάζονται τουλάχιστον 200.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας
Οι εθνικές αντιπροσωπείες, σημειώνει το βρετανικό μέσο, είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε «χαμηλή πολιτική» που μπορεί εύκολα να αποφέρει καρπούς. Και προσθέτει: «Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεκλέγονται φέτος και να απολαμβάνουν άνετες πλειοψηφίες, οι διπλωμάτες συμφωνούν ότι οι ηγέτες έχουν το περιθώριο να επικεντρωθούν στα εσωτερικά ζητήματα».
Οι βελτιωμένες διμερείς σχέσεις θεωρούνται επωφελείς για την αντίστοιχη οικονομική εστίαση που μοιράζονται οι δύο άνδρες. Αναλυτές που μίλησαν στον Guardian σημειώνουν πως «και οι δύο χώρες έχουν πολύ πρακτικά συμφέροντα να έχουν μια πιο σταθερή σχέση, καθώς το να βρίσκονται σχεδόν σε συνεχή πολεμική βάση στο Αιγαίο είναι πολύ δαπανηρό». «Οι απαιτήσεις για αμυντικές δαπάνες λόγω των τεταμένων σχέσεων είναι πολύ υψηλές».
Επίσης, εκτιμούν πως οι καλύτεροι δεσμοί με την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν επίσης το κλειδί για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, οι εθνικές αντιπροσωπείες αναμένεται να επικεντρωθούν σε «χαμηλή πολιτική» που μπορεί εύκολα να αποφέρει καρπούς, υπογραμμίζει ο Guardian.
Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν πως το μεγάλο ερώτημα δεν είναι εάν η μία ή άλλη πλευρά επιθυμεί προσέγγιση, αλλά πόσο καιρό μπορεί αυτή να διαρκέσει.
Ειδήσεις σήμερα
Πώς «βλέπουν» τα τουρκικά Μέσα την επίσκεψη Ερντογάν: «Τελικά είμαστε οι ψευτόμαγκες της γειτονιάς»
Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για περίπτερα και ταξί
Δείτε live όλες τις εξελίξεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα