Οι ενέργειες των παγκόσμιων ηγετών είναι πολύ αδύναμες, πολύ αργές, καθώς ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την αδιάκριτη βία που εξαπολύεται σε έναν αβοήθητο λαό. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δυναμικότερη δράση για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει την αιματοχυσία. Άνθρωποι σκοτώνονται και εκτοπίζονται βίαια από τα σπίτια τους, ενώ το νερό και τα καύσιμα τελειώνουν. Η θηριωδία συμβαίνει σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η Γάζα.
Τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από ιατρικές προμήθειες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Mohammed Obeid, χειρουργός μας στη Γάζα, περιέγραψε τα εξής: «Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει από ασθενείς, ακρωτηριασμοί και χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς κατάλληλη αναισθησία και τα νεκροτομεία έχουν πλημμυρίσει από πτώματα».
Η πλήρης διακοπή των επικοινωνιών στις 27 Οκτωβρίου περιορίζει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα συντονισμού και παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται περισσότερο. Λόγω της διακοπής ρεύματος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε χάσει την επαφή με το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού προσωπικού μας.
Σε ολόκληρη τη Γάζα, ο αριθμός των τραυματιών που χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια υπερβαίνει κατά πολύ τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, το οποίο διαθέτει σήμερα περίπου 3.500 κλίνες. Είναι ανήκουστο να υπάρχουν τόσα πολλά θύματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε σύγκριση με προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.
Νοσοκομεία όπως το Al Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοι συνεχίζουν να εργάζονται, έχουν κατακλυστεί από ασθενείς. Οι ισραηλινές στρατιωτικές εντολές για εκκένωση του νοσοκομείου είναι αδύνατο και επικίνδυνο να εφαρμοστούν. Το νοσοκομείο βρίσκεται σήμερα σε πλήρη δυναμικότητα με ασθενείς που αναζητούν ιατρική περίθαλψη και δεκάδες χιλιάδες άλλους που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα.
«Αβοήθητοι άνθρωποι υφίστανται φρικτούς βομβαρδισμούς. Οι οικογένειες δεν έχουν πουθενά να τρέξουν ή να κρυφτούν, καθώς η κόλαση εξαπολύεται εναντίον τους. Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός», λέει ο Δρ. Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το νερό, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι ιατρικές προμήθειες και η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πρέπει να αποκατασταθούν επειγόντως».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιμετωπίζουν μια απάνθρωπη πολιορκία, μια συλλογική τιμωρία που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, τα οποία είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία των νοσοκομείων καθώς και των μονάδων αφαλάτωσης που παράγουν καθαρό πόσιμο νερό. Το βράδυ της Παρασκευής, ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν ήδη σε πάνω από 7.300 σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, με περίπου 19.000 τραυματίες, και μπορεί να έχει γίνει πολύ χειρότερος μετά την πιο έντονη νύχτα βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου. Η πολιορκία θα πολλαπλασιάσει τους θανάτους που προκαλούνται από τις επιθέσεις, καθώς οι γιατροί θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ποιον θα περιθάλψουν ή όχι και οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς φαγητό, νερό ή φάρμακα.
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, 300 με 500 φορτηγά τροφοδοσίας περνούσαν καθημερινά στη Γάζα
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, 300 με 500 φορτηγά τροφοδοσίας περνούσαν καθημερινά στη Γάζα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι ανοιχτό, μόνο 84 φορτηγά έχουν εισέλθει από τις 20 Οκτωβρίου. Μια εξαιρετικά ανεπαρκής ανταπόκριση στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στη Γάζα.
Όσοι θέλουν να αναζητήσουν ασφάλεια πέρα από τα σύνορα πρέπει να τους επιτραπεί να το κάνουν χωρίς να θίγεται το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στη Γάζα. Το διεθνές προσωπικό μας που εργαζόταν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο βρίσκεται τώρα στον νότο και δεν είναι πλέον σε θέση να συντονίζει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να τους επιτραπεί να διαφύγουν στην Αίγυπτο.
Ορισμένοι από τους 300 Παλαιστίνιους εργαζομένους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης μετακινηθεί στη νότια Γάζα με τις οικογένειές τους για να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι συνάδελφοι συνεχίζουν να εργάζονται και να παρέχουν σωτήρια φροντίδα στα νοσοκομεία και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεν διασφαλίζεται η στοιχειώδης προστασία για τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό.
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ικανότητα παροχής βοήθειας στη Γάζα. Έχουμε ομάδες σε ετοιμότητα και είμαστε πανέτοιμοι να στείλουμε ιατρικές προμήθειες και να εισέλθουμε στη Γάζα για να υποστηρίξουμε την επείγουσα ιατρική ανταπόκριση, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση», λέει ο Δρ. Χρήστου. «Όμως, όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με την παρούσα ένταση, κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ιατρικής βοήθειας θα υπολείπεται αναπόφευκτα».
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς καλεί την Αίγυπτο να δράσει αποφασιστικά για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα
Δραματική η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία
Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία- Νεκροί και οι 12 επιβαίνοντες