Ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε μετά τη δολοφονία του Χανίγια ότι το Ιράν είναι «υποχρεωμένο» να εκδικηθεί. Η αναμονή της ιρανικής επίθεσης έχει οδηγήσει σε κρίσεις υστερίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ισραήλ. Αλλά η προσμονή του χτυπήματος έχει επηρεάσει το κλίμα και στο Ιράν και κατ’ επέκταση στους συμμάχους του.
Εκτιμήσεις
Αναλυτές εκτίμησαν ότι το Ιράν καθυστερεί τα αντίποινα επειδή… απολαμβάνει την ψυχολογική πίεση στο Ισραήλ, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Το Ιράν αντιμετωπίζει ένα βαθύτατο δίλημμα. Ο Χαμενεΐ και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) θέλουν να χτυπήσουν το Ισραήλ. Υπάρχουν, όμως, φωνές που διστάζουν στην ιδέα μιας σαρωτικής επίθεσης, καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ, ίσως και με εμπλοκή των ΗΠΑ (έχουν ενισχύσει την αεροναυτική τους παρουσία στον κόλπο των πετρελαίων, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό).
Επίσης, ο συντονισμός με τη Χεζμπολάχ και τους υπόλοιπους συμμάχους (ο λεγόμενος «Αξονας αντίστασης») είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Η Τεχεράνη απέρριψε τις εκκλήσεις των δυτικών κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, επιμένοντας ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει στη δολοφονία του Χανίγια. Ωστόσο, τα τηλεφωνήματα που έγιναν ενισχύουν τη θεωρία ότι οι διπλωματικές προσπάθειες βοήθησαν -τουλάχιστον- στην καθυστέρηση της επίθεσης.
Το Ιράν (λόγω του αυταρχικού καθεστώτος του) θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του, ανεξάρτητα από τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι αν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, τότε θα μπορούσε να πειστεί να καθυστερήσει -αν όχι να ακυρώσει- την επίθεσή του.
ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ
Στα χνάρια του Μπιν Λάντεν ο νέος αρχηγός της Χαμάς
Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ μεγάλωσε στο Χαν Γιουνίς. Γνωρίζει την πόλη και τα τούνελ της. Υπό την αρχηγία του η Χαμάς έλαβε τεράστια χρηματικά ποσά από το εξωτερικό. Εχει συνηθίσει να παίρνει ακραίες προφυλάξεις για να μην εντοπιστεί και δολοφονηθεί, ενώ πάντα βρίσκει τρόπο να ελέγχει τη Χαμάς, ακόμη και όταν κρύβεται. Κάποιο λένε ότι χρησιμοποιεί… κούριερ για να στείλει μηνύματα.
Η Χαμάς υπό τον Σινουάρ έχει υπολογίσιμη υποστήριξη από Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ιράν και άλλες χώρες. Είναι σαφές ότι ένας οργανισμός χωρίς ηγέτη δεν θα μπορούσε να το πετύχει. Επομένως, όχι μόνο επικοινωνεί με τους εναπομείναντες διοικητές των ταξιαρχιών του, αλλά κατά κάποιο τρόπο επικοινωνεί και με τη Χαμάς στο εξωτερικό.
Αυτό γίνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, αποφεύγοντας ηλεκτρονικές – τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και χρησιμοποιώντας υπόγεια τηλεφωνικά κέντρα, συνδεδεμένα με παλιές γραμμές επικοινωνίας (σε ορισμένα σημεία πάνω από το έδαφος).
Η Χαμάς φαίνεται να διατήρησε αυτή τη μέθοδο επικοινωνίας ακόμη και στην αρχή του πολέμου, παρά την εστίαση του ισραηλινού στρατού στην καταστροφή μέρους αυτών των συστημάτων επικοινωνιών, μαζί με υπόγειες σήραγγες, που, όπως λέει, περιέχουν σημαντικές επικοινωνιακές υποδομές.
Από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ προσπαθούσε να εντοπίσει τον Σινουάρ, αλλά δεν τα κατάφερε. Η επικρατούσα πεποίθηση στο Ισραήλ είναι ότι ο Σινουάρ δεν χρησιμοποιεί καθόλου κινητά τηλέφωνα επειδή παρακολουθούνται. Ο Σινουάρ (ομιλεί εβραϊκά και φαρσί/περσικά) επικοινωνεί με έναν περιορισμένο αριθμό εμπιστευτικών μελών μέσω μιας διακοπτόμενης αλυσίδας, έτσι ώστε, αν επιτευχθεί επαφή με ένα από τα μέλη της αλυσίδας, δεν θα είναι δυνατό να φτάσει στον Σινουάρ. Δηλαδή, αυτό που έκαναν και άλλοι ηγέτες τρομοκρατικών δικτύων στο παρελθόν. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, για παράδειγμα, ζούσε σε μια βίλα κοντά σε μια πακιστανική στρατιωτική ακαδημία στο Αμποταμπάντ για πολλά χρόνια. Χρησιμοποίησε έναν κούριερ εκείνη την περίοδο. Οι ΗΠΑ βρήκαν τον Μπιν Λάντεν εντοπίζοντας τον αγγελιαφόρο ύστερα από δέκα χρόνια ερευνών.