Το 2018 γύρω στους 20 χορευτές και χορεύτριες, πρώην συνεργάτες του Ζαν Φαμπρ στο θίασο αυτό, είχαν καταγγείλει με ανοικτή επιστολή «ταπεινώσεις» που υπέστησαν, καθώς και εκβιασμό σεξουαλικού χαρακτήρα.
Μια έρευνα είχε ξεκινήσει από την επιθεώρηση εργασίας της Αμβέρσας σχετικά με την καταγγελία.
Κατά την διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως έναν άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τα μέλη του θιάσου του και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους. Στην επιστολή τους το 2018, οι χορευτές εξηγούσαν ότι ο Φαμπρ προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».
Ορισμένοι συνεργάτες είδαν να τους προσφέρεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό έπειτα απ’ αυτές τις προσκλήσεις. Αυτοί που αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν το ρόλο τους στις παραστάσεις να περιορίζεται.
Στη δίκη, πολλά από τα θύματα μίλησαν για φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνταν υπό την καθοδήγηση του 63χρονου καλλιτέχνη, με πρόσχημα τη δημοσίευση των εικόνων σε επιθεωρήσεις τέχνης. Ορισμένες από τις φωτογραφίσεις τελείωναν με ερωτικές πράξεις.
Η υπεράσπιση του Φαμπρ προσπάθησε να συνθέσει μια διαφορετική εικόνα ενός «ρομαντικού αναρχικού», αλλά σε καμία περίπτωση ενός «εγκληματία».
Μια συνήγορός του παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο Γιαν Φαμπρ διαθέτει μία «ισχυρή προσωπικότητα», καθώς και ότι η συνεργασία μαζί του προϋποθέτει «να δοθεί κανείς 100%» σε εξαντλητικές παραστάσεις όπου στόχος είναι «η πραγματική εξάντληση, τα πραγματικά συναισθήματα».
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής 3ετούς φυλάκισης, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν την περίοδο 2002-2018, ενώ απορρίφθηκαν οι κατηγορίες των έξι από τα ένδεκα καταγγέλλοντα θύματα. Το δικαστήριο αναγνώρισε μία σεξουαλική επίθεση κατά μίας χορεύτριας και βία και ταπεινώσεις κατά πέντε εκ των μυνητριών.
Ο Φαμπρ δεν εμφανίσθηκε στην δίκη του και ήταν επίσης απών κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Μία από τις συνηγόρους του εξέφρασε την ικανοποίηση της πλευράς του κατηγορουμένου για την απόφαση. Σημειώνεται ότι 18μηνη ποινή φυλάκισης, με αναστολή πέντε ετών, συνοδεύεται από στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κατά την χρονική περίοδο της αναστολής.
Ο Γιαν Φαμπρ είχε γίνει γνωστός στο ελληνικό κοινό όταν διορίστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου το 2016, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν προέκυψαν αντιδράσεις για το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει. Ο Φαμπρ είχε προκαλέσει επίσης σάλο με την παράστασή του «Mount Olympus» («Όρος Όλυμπος»), η οποία περιείχε τη διαβόητη σκηνή με τα «Παλλόμενα πέη»…
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Τίτλοι τέλους για τα μέτρα της πανδημίας – Τι θα ισχύει από την Πρωτομαγιά
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Γύρισε στο σημείο της επίθεσης και συγκλόνισε τους πάντες
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό
Ηπατίτιδα: Ψάχνουν ύποπτα περιστατικά και στην Ελλάδα
Δολοφονία Σκαφτούρου: Σαρώνουν τις επικοινωνίες των δραστών