«Παρακολουθούμε στενά πώς προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Υπάρχουν διάφορες πτυχές που πρέπει να εξεταστούν, είπε ο Σολτς στην σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, προσθέτοντας: «Αφενός η ίδια η Τουρκία έχει δεχθεί πολλούς πρόσφυγες και πρέπει να υποστηριχθεί σε αυτό και αφετέρου η συνεργασία στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να λειτουργήσει».
«Αναζητούμε συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος», διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει στην Ελλάδα εργασίες από κοινού με τις τουρκικές αρχές για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των σκαφών που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.
Η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, ενημερώνει τους αναγνώστες πως ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα έχει και φέτος αυξηθεί. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 38.500 μετανάστες ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου στην ΕΕ έως τις αρχές Νοεμβρίου. Σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν περίπου 18.700 άτομα.
Τα γερμανικά μέσα υπενθυμίζουν πως το σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας, που όριζε πως η τελευταία θα έπαιρνε πίσω τους μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν στην Ελλάδα, «κατέρρευσε» το 2020 με την αφορμή της πανδημίας του κορονοϊού. Σολτς και Μητσοτάκης τόνισαν την αναγκαιότητα ανανέωσης της συμφωνίας αυτής, μετά την κατάρρευση της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν «απείλησε επανειλημμένα ότι θα ανοίξει τα σύνορα» της χώρας του προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Από μεριάς του, ο Σολτς επεσήμανε πως η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης πολλές προκλήσεις ως κράτος – προορισμός της λεγόμενης «δευτερογενούς μετανάστευσης», γεγονός που θα πρέπει να διαχειριστεί από κοινού με την Ελλάδα τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε. «Συμφωνούμε λοιπόν για το πόσο σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και έχουμε συζητήσει για το πώς μπορούμε να καταφέρουμε να μειώσουμε τη δευτερογενή μετανάστευση», δήλωσε.
Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην πιθανότητα να δοθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τόνιζαν ότι σύμφωνα με το Βερολίνο τα χρήματα που δίνει η Γερμανία είναι ήδη πολλά και ότι δεν έχουν κανέναν θέμα η κοινοτική αρωγή να μεγαλώσει αλλά δεν μπορούν οι Γερμανοί να βάλουν περισσότερα χρήματα.
Ο Όλαφ Σολτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν, επιπλέον, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον καγκελάριο να δηλώνει έπειτα πως «Η Γερμανία και η Ελλάδα συμφωνούμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα εναντίον του Ρώσου επιτιθέμενου – για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
«Θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε στενότερα μεταξύ μας στους τομείς των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της προστασίας του κλίματος. Ο κατάλογος των διμερών έργων μας είναι μακρύς και χαίρομαι που το προχωράμε μαζί», δήλωσε, τέλος, ο καγκελάριος μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αιχμές Σολτς κατά Ερντογάν στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες δέχθηκαν, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε, για ακόμη μία φορά, την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ενώ τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας.
Κύπρος: Φρίκη από την αποκάλυψη - Αστυνομικός φέρεται να συνουσιαζόταν με πτώματα (βίντεο)
«Ο Όλαφ Σολτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός φυσικά συμφώνησαν, πως η κατάσταση για τους ανθρώπους στη Γάζα πρέπει να βελτιωθεί», αναφέρουν τα ΜΜΕ. «Χρειάζονται τρόφιμα, νερό και ρεύμα – σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα», δήλωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική η προοπτική της λύσης δύο κρατών, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή. «Όσο και αν μοιάζει μακρινή, εντούτοις είναι μία σημαντική προοπτική – που μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο μακριά», δήλωσε ο Σολτς.
Από τον Όλαφ Σολτς ζητήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «φασιστικό». Ο Σολτς απέρριψε τις δηλώσεις αυτές ως «παράλογες» και σχολίασε από πλευράς του πως «Το Ισραήλ είναι μια χώρα που αισθάνεται προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και ενεργεί ανάλογα».
Ο Ερντογάν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Βερολίνο και να συναντηθεί με τον Σολτς για ένα γεύμα εργασίας την Παρασκευή. Η επίσκεψή του έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινή γνώμη και το γερμανικό κοινοβούλιο, με πολλούς να επικρίνουν τον Σολτς για το γεγονός ότι θα δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για το Ισραήλ.
Στο παρασκήνιο της μεταξύ τους κουβέντας ο κ. Σολτς δεχόμενος πολύ μεγάλη πίεση από το εσωτερικό της χώρα του ζήτησε από τον κύριο Μητσοτάκη τον έλεγχο της δευτερογενούς μετανάστευσης αλλά κατανόησε και ο ίδιος ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Από εκεί και πέρα ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της συνάντησης είναι ότι η συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών αρχηγών μεταδόθηκε ζωντανά στη Γερμανία τόσο από το κρατικό κανάλι όσο και το ειδησεογραφικό ιδιωτικό κανάλι N-TV.
Νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας
Μήνυμα ενότητας και κοινής πλεύσης σε όλα τα πεδία έστειλαν με κοινές δηλώσεις τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο. Τόσο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα. “Οι σχέσεις μας είναι καλές, οι δεσμοί μας είναι διαχρονικοί και θα εργαστούμε πιο στενά σε όλα τα πεδία, σε οικονομία, σε ενέργεια και προσφυγικό” τόνισε αρχικά ο κ. Σολτς.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες επιδιώκοντας το ίδιο μέλλον». Όπως είπε η τελευταία επίσκεψη στο Βερολίνο ήταν το 2020 πριν ξεσπάσει ο εφιάλτης του κορονοϊού. “Τότε ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης” επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. “Η Ελλάδα γράφει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Από τότε έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την βιομηχανική παραγωγή καθώς και τις εξαγωγές της χώρας μας. Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως. Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα.” τόνισε με νόημα ο Πρωθυπουργός.
«Πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα ενώ φέτος είχαμε ιστορικό αφίξεων με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν τη χώρα μας.» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τόσο στις επικοινωνίες όσο και στα αεροδρόμια. Άλλωστε η Γερμανία είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Για εμάς αποτελεί σταθερή γέφυρα των δύο χωρών οι πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά, η ελληνική κοινότητα.».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα εποχή με τους συνεχείς πολέμους και επεσήμανε ότι είναι πιθανό κράτη όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές πιέσεις. «Η Γερμανία γνωρίζει τις προσπάθειες να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και ολοκληρωμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας.» τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να διεξάγεται με τους κανόνες του πολέμου. Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Βλέπουμε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της. Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική με την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε και το Κυπριακό, κοινός στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέπτυξα στον καγκελάριο και την προσπάθεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στα γερμανικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν περισσότερα στο πνεύμα της συνεργασίας. Μάλιστα έκανε λόγο και για μία παροιμία «Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε φίλες χώρες, θα επιδιώξουμε περισσότερο τη συνεργασία.» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε με αναφορά στον πόλεμο στον Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα. Σημείωσε πόσο σημαντικό είναι η απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούμε, είπε, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Τασσόμεθα υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η λύση για ειρήνη στην περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών. Συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ουκρανία, που ακόμη μας απασχολεί. Παραμένει ένας τρομακτικός, θηριώδης πόλεμος. Συμφωνήσαμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο είναι απαραίτητο. Μιλήσαμε για τη διεύρυνση της ΕΕ, απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες. Θα εργαστούμε προς μια καλύτερη λειτουργία και έτοιμη να αναλάβει δράση, ΕΕ. Άλλο ζήτημα η μετανάστευση. Οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν φέτος και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλές και γίνονται καλύτερες.
Στην ερώτηση κατά πόσο μπορεί να πείσει ο κ. Σολτς τον Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και αν μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ο κ. Σολτς απάντησε ότι τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο ίδιος συμφωνούν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
«Πρέπει να πω ότι χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις γειτονίας Ελλάδας- Τουρκίας, επιδιώξαμε να βοηθήσουμε, αλλά στο τέλος της μέρας είναι ζήτημα των δύο χωρών. Χαιρόμαστε για τις συνομιλίες, τα στηρίζουμε από κοινού.» αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως κάνει και ο κ. Σολτς. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις, την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης-Σολτς: Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών