Παρότι το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «μεμονωμένο», με τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι συνέβη εξαιτίας της αβλεψίας ενός και μόνο ατόμου, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι η Γερμανία είναι εντελώς απροετοίμαστη για το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου, «υβριδικού» πολέμου με τη Ρωσία.
Σε συνέντευξή του στο zdf, ο ειδικός δρ. Φρανκ Ούμπαχ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης αναφέρει πως η Γερμανία δεν είναι επαρκώς οπλισμένη στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης και των επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας και νερού, καθώς και τις μεταφορές ή τις ιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον Ούμπαχ, η προστασία τους αποτελεί αυτή την στιγμή «τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο» για τη γερμανική κυβέρνηση. Το 2015, η Ρωσία είχε εξαπολύσει μία κυβερνοεπίθεση εναντίον του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας. Επρόκειτο για την πρώτη επιβεβαιωμένη, κρατική κυβερνοεπίθεση σε βάρος των υποδομών ενέργειας μίας άλλης χώρας, όπως αναφέρει ο ειδικός.
Γερμανία: Σε κίνδυνο οι κρίσιμες υποδομές – «Οι ιοί μπορεί να έχουν ήδη “φυτευτεί”»
Έξι μήνες πριν το συμβάν, οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει κενά στον κυβερνοχώρο και τα δίκτυα επικοινωνίας της Ουκρανίας, που τους επέτρεψαν να εισάγουν τους λεγόμενους «κατασκοπευτικούς ιούς» («spyware») σε αυτά τα δίκτυα. Οι ιοί αυτοί μπορούν να παραμείνουν για αρκετό καιρό «εν υπνώσει» και να ενεργοποιηθούν όποτε το θελήσει ο επιτιθέμενος. Κρίνοντας ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρώπη γενικότερα, δεν έχουν επενδύσει αρκετά στην τεχνική ασφάλεια, ο Ούμπαχ θεωρεί πιθανό τέτοιοι «εν υπνώσει» ιοί να έχουν ήδη εισαχθεί στα δίκτυα των κρίσιμων υποδομών, «χωρίς να το έχουμε προσέξει ακόμη».
Στην συνέντευξή του, ο ειδικός τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης μίας «εντελώς διαφορετικής κουλτούρας ασφάλειας» στη Γερμανία, «στην κοινωνία, στην πολιτική, στα υπουργεία, αλλά και στη γερμανική οικονομία». Όπως λέει: «οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες περιγράφονται συχνά ως αφελείς, την στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο αυτού του “υβριδικού” πολέμου», καθώς, μεταξύ άλλων, αποτελεί μία μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.
Το ότι η προσέγγιση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών δε χαίρει εμπιστοσύνης έχει ως αποτέλεσμα το να μην τους κοινοποιούνται εύκολα πολύτιμες πληροφορίες από τις υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναφέρει ο Ούμπαχ. Κατ’ επέκταση, η γερμανική κυβέρνηση και τα υπουργεία της μένουν συχνά «στο σκοτάδι», όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα.
Δεν εμπιστεύονται πια τη Γερμανία οι Ευρωπαίοι
«Στο εξωτερικό υπάρχει η πεποίθηση ότι τα υπουργεία μας είναι γεμάτα κατασκόπους της Ρωσίας», λέει ο ειδικός. Αλλά και σε επίπεδο διπλωματίας, η Γερμανία έχει επίσης προβεί σε σημαντικές…γκάφες.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Πριν λίγες ημέρες, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να παραδώσει η χώρα του πυραύλους κρουζ τύπου «Taurus» στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και την αποστολή Γερμανών στρατιωτών που να τους ελέγχουν και να τους χειρίζονται. «Αυτή την στιγμή, όμως, η Γερμανία δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά αυτό που κάνουν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», προσέθεσε ο Σολτς, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι οι δύο αυτές χώρες συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις αυτές δεν άρεσαν καθόλου στις αντίστοιχες κυβερνήσεις.
«Η Γερμανία θα πρέπει να διαλύσει τα διπλωματικά μέτωπα που έχει δημιουργήσει αυτή την στιγμή εντός της Ευρώπης», εκτιμά ο Ούμπαχ. «Θα πρέπει να επανέλθουμε στην τήρηση μίας ενωμένης στάσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Τόσο όσον αφορά την εξωτερική, όσο και την εσωτερική της πολιτική, η Γερμανία «αυτοσαμποτάρεται», βάζοντας περισσότερες «κόκκινες γραμμές» στον εαυτό της, παρά στον Πούτιν, καταλήγει ο Ούμπαχ – «και αυτό θα πρέπει να σταματήσει».
Οργή για τον Σολτς από Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο
Των δηλώσεων του Σολτς για τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγηθεί η διάσκεψη της Ουκρανίας στο Παρίσι, μετά από την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
Μετά τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου, που προειδοποίησε για μία άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας σε αυτή την περίπτωση, σύμβουλοι του Ελιζέ διευκρίνισαν ότι ο Μακρόν δεν ήθελε, στην πραγματικότητα, να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά συζήτησε με τους Ευρωπαίους εταίρους του την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα οπλικά συστήματα που παραδίδει η Ευρώπη στην Ουκρανία.
Εντωμεταξύ, όμως, ο καγκελάριος Σολτς είχε δηλώσει ότι «κανένας ενεργός στρατιώτης του ΝΑΤΟ δεν θα αποσπαστεί στην Ουκρανία», ενεργώντας σαν ο Μακρόν «να είχε πράγματι προτείνει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων», όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel.
«Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τον Μακρόν ότι δεν εκφράστηκε ξεκάθαρα από την αρχή – κάτι που μάλλον επίτηδες δεν έκανε, ώστε να αφήσει τους Ρώσους στο σκοτάδι σχετικά με τα μέτρα που ήταν διατεθειμένοι να λάβουν οι Ευρωπαίοι, στο πνεύμα της στρατηγικής ασάφειας… Αλλά μπορεί κανείς εξίσου εύκολα να κατηγορήσει τον Σολτς ότι αγνόησε ένα γνωστό εδώ και καιρό γεγονός και, ως Γερμανός καγκελάριος, ξαφνικά μίλησε για όλους χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους του», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
«Οι δηλώσεις του Σολτς είναι λανθασμένες, ανεύθυνες και ένα χαστούκι στους συμμάχους», έγραψε στην πλατφόρμα X και η Αλίσια Κιρνς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Έχουμε μία επιλογή. Είτε θα δώσουμε στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται, είτε θα δούμε περισσότερη αιματοχυσία. Εμείς δώσαμε το [πυραυλικό σύστημα] Storm Shadow, όλοι πρέπει να δώσουν ό,τι μπορούν. Ο Σολτς θα πρέπει να δώσει το Taurus και να σταματήσει να εμποδίζει την ασφάλεια της Ευρώπης».
Φυσικά, η διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιωτικούς και τον επιθεωρητή της πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, δε βοήθησε καθόλου την κατάσταση. Στη συνομιλία, που μεταδόθηκε από το ρωσικό κανάλι RT, οι Γερμανοί μιλούσαν ανοιχτά για Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι Βρετανοί είχαν «πολύ λίγους ανθρώπους στο πεδίο» για να κάνουν τους πυραύλους Storm Shadow να λειτουργήσουν. Επιπλέον, ένας Γερμανός συμμετέχων έθεσε το ερώτημα εάν οι Βρετανοί θα μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα περαιτέρω μέτρα, στην περίπτωση που η Γερμανία αποφάσιζε τελικά να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
«Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί έκαναν την επιχείρηση κατασκοπείας εύκολη για τους Ρώσους», αναφέρει το Spiegel. «Η πλατφόρμα Webex, όπου έγινε η συνομιλία, θεωρείται σχετικά μη ασφαλής, ενώ ένας από τους συμμετέχοντες συνδέθηκε από ένα ξενοδοχείο στην Σιγκαπούρη», όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.
Ειδήσεις σήμερα
Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης την ώρα που ο Ζελένσκι θα συναντούσε τον Μητσοτάκη
Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά – Πληροφορίες για τραυματισμένο βρέφος
Αποσύρεται η Νίκι Χέιλι από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων
New York Times: Μυστική συνάντηση Μασκ – Τραμπ για στήριξη στις προεδρικές εκλογές