Στο ίδιο ρεπορτάζ-ανάλυση επισημαίνεται ο κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελεύθερη διακίνηση και θα καταστήσει νεκρό γράμμα τη Συνθήκη Σένγκεν. O Αλμπέρτο Χορστ Νάιντχαρντ, αναλυτής του European Policy Center στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ενδεχόμενο να προκληθεί το αδιαχώρητο στα σύνορα, από τη στιγμή που μία χώρα θα αποτρέπει την είσοδο μεταναστών, τους οποίους όμως δεν θα δέχονται ούτε οι γειτονικές χώρες.
Αλλά ο πιο ουσιαστικός κίνδυνος είναι άλλος, κατά τον ίδιο: «Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρόμοιες πρακτικές από χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, όπου κυβερνώντα ή συγκυβερνώντα κόμματα ακολουθούν περιοριστική πολιτική στο Μεταναστευτικό. Η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να δώσει τη θέση της στη Ρεαλπολιτίκ, στις βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιλογές, στην επικράτηση των εθνικών συμφερόντων».
Εκτός από την ηγεμονική της θέση σε πολιτική και οικονομικό επίπεδο, η Γερμανία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και μοιράζεται κοινά σύνορα με εννέα χώρες. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι έλεγχοι σε αυτά θα επιφέρουν χρονοβόρες διαδικασίες, καθυστερώντας ή αποθαρρύνοντας όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν εκεί, με αναπόφευκτες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Συν τοις άλλοις, τα μέτρα επηρεάζουν 240.000 ανθρώπους που μετακινούνται καθημερινά στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους για να επιστρέψουν στη χώρα τους μετά τη δουλειά.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ηδη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιβολή συνοριακών ελέγχων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται αρνητικά. Στην Αυστρία η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί στη Γερμανία. «Αυτός είναι ο νόμος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης», ξεκαθάρισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, στην «Bild».
Επί της ουσίας, από σήμερα θα γίνεται έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές «χώρες Σένγκεν»: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Παρεμφερείς έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία και Αυστρία, χάρις στους οποίους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Νάνσι Φέζερ, ηγετικού στελέχους του SPD, απωθήθηκαν ήδη 30.000 άτομα που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα.
Ο Νάιντχαρτ τονίζει πως δεν πρέπει να υποτιμάται το εσωτερικό κίνητρο της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών γι’ αυτήν την αλλαγή πολιτικής. Και τα τρία κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο) βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά λόγω της οικονομικής κρίσης και των εσωτερικών κρουσμάτων ισλαμικής τρομοκρατίας, αδυνατώντας να ανακόψουν τις απώλειες προς την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και την ιδιότυπη «συντηρητική Αριστερά» του Συνδέσμου Σάρα Βάγκενκνεχτ. Την Κυριακή τα δύο αντίπαλα αντισυστημικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν από κοινού τουλάχιστον 40% στις εκλογές του Βραδεμβούργου.
Ομως η μεταναστευτική κρίση δεν αφήνει αλώβητη ούτε τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), που προηγείται με 30%-33% στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Η διαμάχη ανάμεσα στον αρχηγό της CDU, Φρίντριχ Μερτς, και τον επικεφαλής της CSU, πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, για το ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025 (ή και νωρίτερα) φθάνει στο αποκορύφωμά της. Δημοσκόπηση της ARD στο σύνολο των ψηφοφόρων εμφάνισε τον Ζέντερ δημοφιλέστερο ως υποψήφιο καγκελάριο της Κεντροδεξιάς με 41% έναντι 23% του Μερτς, λόγω των σκληρότερων θέσεών του στο Μεταναστευτικό. Ομως ο Μερτς διαθέτει περισσότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα η μονομαχία τους το επόμενο διάστημα να αναμένεται σκληρή. Πολλοί άλλωστε δεν ξεχνούν τον πόλεμο φθοράς του Ζέντερ στις εκλογές του 2021 κατά του Χριστιανοδημοκράτη υποψηφίου καγκελαρίου, Αρμιν Λάσετ, που συνέβαλε αποφασιστικά στην απώλεια της κεντρικής εξουσίας.
Ειδήσεις σήμερα
ΠΑΣΟΚ: «Καρφιά» μεταξύ των 6 υποψηφίων