Το ενδιαφέρον για τον όρο αυξήθηκε κατά 1.740% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με αναζητήσεις στο διαδικτυακό λεξικό. Σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς όρους, οι αναζητήσεις για «gaslighting» παρέμειναν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να εκτινάσσονται σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως ορισμένοι από τους άλλους υποψήφιους της λέξης της χρονιάς.
«Είναι μια λέξη που αναδύθηκε τόσο γρήγορα στην αγγλική γλώσσα, και ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που στην πραγματικότητα ήταν έκπληξη για μένα και για πολλούς από εμάς», είπε ο Peter Sokolowski, γενικός συντάκτης του Merriam-Webster.
«Ήταν μια λέξη που αναζητούσαμε συχνά κάθε μέρα του χρόνου», πρόσθεσε.
Τι είναι λοιπόν το «gaslighting»;
Ο όρος έχει κερδίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια καθώς τα editorials, τα podcasts και οι τηλεοπτικές εκπομπές προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πιο ψυχολογική προσέγγιση στην ανάλυση των σχέσεων, και ιδιαίτερα σε πιο λεπτές μορφές κακοποίησης.
Αλλά η δημοτικότητά του μεταξύ εκείνων που αναζητούν λέξεις στο διαδικτυακό λεξικό είναι επίσης πιθανό να οφείλεται στο κάπως περίπλοκο και μερικές φορές αόριστο νόημά του.
Ο κορυφαίος ορισμός του «gaslighting» από το Merriam-Webster είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης, συνήθως για εκτεταμένη χρονική περίοδο, που «αναγκάζει το θύμα να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, την αντίληψη της πραγματικότητας ή τις αναμνήσεις του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητα για τη συναισθηματική ή ψυχική του σταθερότητα και εξάρτηση από τον δράστη».
Η λέξη παραπέμπει σε ένα έργο της δεκαετίας του 1930 που στη συνέχεια προσαρμόστηκε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία του 1944 «Gaslight» με πρωταγωνίστριες την Angela Lansbury , την Ingrid Bergman και τον Charles Boyer απεικόνιζε μια καταχρηστική ρομαντική σχέση στην οποία ο σύζυγος επιμένει ότι τα παράπονα της συζύγου ήταν αποκύημα της φαντασίας της.
Πηγή: DW
Ειδήσεις σήμερα
Market Pass: Γιατί είναι ευνοϊκότερο από τη μείωση του ΦΠΑ