Οι παλαιότερες δημοσκοπήσεις έφεραν τον Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει με μεγάλο ποσοστό τη Μαρίν Λεπέν ή τη Βαλερί Πεκρές. Οι πρόσφατες μετρήσεις, όμως, επιτείνουν την «ατμόσφαιρα θρίλερ» των προεδρικών εκλογών, καθώς δίνουν 51,5% στον πρόεδρο Μακρόν και 48,5% στη Μαρίν Λεπέν (ή 53%-47%). Η κεντροδεξιά Πεκρές έχασε το μομέντουμ για να βρεθεί στη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου.
Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας έδειξαν καθαρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων, είτε από τη Δεξιά είτε από την Αριστερά.
Δεν είναι μόνο η άνοδος της ακροδεξιάς Λεπέν και η παρουσία του εθνολαϊκιστή Ερίκ Ζεμούρ που ανησυχούν το στρατόπεδο του Μακρόν. Η αύξηση των ποσοστών του Ζαν Λικ Μελανσόν είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, διότι το 70% των ψηφοφόρων του αριστερού πολιτικού δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον αντίπαλο του Μακρόν, όποιος κι αν είναι αυτός (ακόμη και τη Λεπέν).
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Οι ψηφοφόροι του εθνολαϊκιστή Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος είναι επίσης ευρωσκεπτικιστής -αν και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην Ε.Ε.- είναι πιθανόν να προτιμήσουν να ψηφίσουν τη Λεπέν, όπως φοβούνται πολλοί.
Το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα υποστηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως άλλωστε και οι σοσιαλιστές. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσοστά που συγκεντρώνουν η κεντροδεξιά υποψήφια Βαλερί Πεκρές (5%) και η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (2,1%) δεν αρκούν για να διασφαλίσουν μια μεγάλη νίκη στον Εμανουέλ Μακρόν.
Οι αντίπαλοι του Μακρόν συγκεντρώνουν πάνω από 46% και, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμής τους. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 (από τα 62 έτη), οι πιο αυστηροί όροι για την έγκριση του εργατικού εισοδήματος αλληλεγγύης, τα νέα μέτρα για τους εκπαιδευτικούς και η εμμονή του προέδρου Μακρόν να διαμορφώσει ένα ισχυρό παρεμβατικό προφίλ στη διεθνή σκηνή ενόχλησαν αρκετούς από τους παλαιούς ψηφοφόρους του που τον έφεραν το 2017 στην εξουσία. Ορισμένοι θεωρούν πως ο Μακρόν δεν θα έχει την τύχη να συσπειρώσει γύρω του όλο το δημοκρατικό τόξο από τη Δεξιά έως την Αριστερά εναντίον της Μαρίν Λεπέν, όπως συνέβη το 2002 με την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ζακ Σιράκ και τον πατέρα της Λεπέν.
Οι γαλλικές εκλογές έδειξαν πως, παρά τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν συμμερίζεται τις ιδέες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – τουλάχιστον σε βαθμό που πιστεύει ο Μακρόν και άλλοι δύο από τους υποψηφίους, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και ο υποψήφιος των Οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λεπέν δεν υποστηρίζει πλέον το Frexit (αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε.) όπως το 2017, καθώς έμαθε το μάθημά της να μην εμφανίζεται πολύ ακραία για να τρομάζει τους ψηφοφόρους. Απέκτησε πιο μετριοπαθές προφίλ και αποφεύγει τα «δύσκολα θέματα» (φιλορωσικές δηλώσεις, ξενοφοβική ρητορεία και αυστηρούς νόμους για την ασφάλεια).