Από την Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου*
Το νόημα της προηγούμενης πρότασης θα είχε πραγματική υπόσταση, αν η Γαλλία και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν διάβαιναν το «Ρουβίκωνά» τους, κυρίως εδώ και δύο χρόνια, από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που άφησε, αλλά και συνεχίζει να ταλανίζει σε πολλές περιπτώσεις το υγειονομικό, πανδημικό φαινόμενο του Covid-19.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Γαλλικό κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις των πολιτών για μία σειρά μέτρων που επίτασσε η κεντρική, διοικητική μηχανή έδωσε πολύ «βούτυρο στο ψωμί» στους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν, ώστε να «εισχωρήσουν» στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, μιας ανέκαθεν βαθιάς ταξικής κοινωνίας, όπως είναι αυτή του Γαλλικού κράτους.
Φυσικά, τα οικονομικά και εργατικά ζητήματα, αλλά κυρίως το μεταναστευτικό (που ταλανίζει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά όλη την ΕΕ την τελευταία δεκαετία) ήταν η αιχμή του δόρατος, ώστε κυρίως τα ακραία δεξιά κόμματα να εκτοξεύσουν τη δημοφιλία τους στον γαλλικό πληθυσμό, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός από ιδεολογία αρχών στο δημόσιο διάλογο μετατράπηκε σε μία καθαρά ιδεολογία των μαζών, που όλο και περισσότεροι πολίτες την ασπάζονται.
Ο Μακρόν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι την 24 Φεβρουαρίου που υπήρξε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε επενδύσει σε δύο βασικές συνισταμένες.
Η πρώτη ήταν η διαχείριση της Συμφωνίας AUKUS, που τη θεώρησε πισώπλατο μαχαίρωμα των Αμερικανών στα γαλλικά συμφέροντα (επενδύοντας, ως εκ τούτου, στις σχέσεις της Γαλλίας με κράτη της ανατολικής περιφέρειας κυρίως Ρωσία και Ιράν). Η δεύτερη ήταν, η απόσυρση της Μέρκελ από το πολιτικό προσκήνιο της ΕΕ, δίνοντας (και με σημείο αναφοράς την Προεδρία της Γαλλίας στην ΕΕ) στο Γάλλο Πρόεδρο τη δυνατότητα να επενδύσει σε μία νέα πολιτική και διπλωματική εξωστρέφεια του ενωσιακού περιβάλλοντος, προκειμένου να άρει τη δυναμική του ευρωσκεπτικισμού. Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε τον πολιτικό σχεδιασμό του, πάνω στον οποίο είχε – ουσιαστικά – διαμορφώσει όλη την προεκλογική εκστρατεία του.
Και φτάνουμε μία εβδομάδα πριν το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, κατά την οποία η αντίπαλός του, Μαρί Λεπέν απεκδύεται την πολιτική φυσιογνωμία της ακραίας ρητορείας, διαμορφώνοντας το προφίλ μίας κατευναστικής πολιτικά ηγέτιδος και ειδικά σε θέματα αρχών του κόμματός της.
Μάλιστα, δεν διστάζει να υιοθετήσει σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία της τις αρχές της πολιτικής του Ντε Γκωλ σε κρίσιμα θέματα της Γαλλίας, δείχνοντας έμπρακτα την στροφή της (που είχε αρχίσει εδώ και καιρό) από την πολιτική φυσιογνωμία του πατέρα της. Άλλωστε, είναι γνωστή η αποστροφή του Ζαν Μαρί Λεπέν για την ιστορική φυσιογνωμία του Προέδρου, Ντε Γκωλ. Η ίδια τοποθετεί τον εαυτό της σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος, ως “Μητέρα των όλων Γάλλων”.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Και ενώ πολλοί αναλυτές τοποθετούν ως το γρίφο των ψήφων στο κόμμα του αριστερού, Μελανσόν, στην πραγματικότητα αυτοί που θα κινήσουν τα νήματα, ώστε ο Γάλλος να προσέλθει στις κάλπες στο β’ γύρο, είναι ο Έρικ Ζεμούρ που εκπροσωπεί την ελίτ μίας πατριωτικής δεξιάς που δεν φέρει κοινές συνισταμένες με το κόμμα της Λεπέν, αν και τοποθετείται στον ακραίο πόλο της Δεξιάς, και δευτερευόντως η Βαλερί Πεκρές, η οποία αν και δημοσίως εξέφρασε την προτίμησή της στο Μακρόν, ωστόσο η υιοθέτηση από τη Λεπέν του γκωλοσιανού μοντέλου πολιτικής είναι ένα ζήτημα που αναδιαμορφώνει σε νέο πλαίσιο τα πράγματα.
Για τη χώρα μας, η επανεκλογή του Μακρόν είναι όφελος. Και είναι όφελος γιατί ουσιαστικά θα του δώσει το “διαβατήριο” μέχρι τον Ιούνιο (που την σκυτάλη της Προεδρίας της ΕΕ αναλαμβάνει η Τσεχία) να δείξει το πραγματικό όραμά του για την ΕΕ και τη νοτιοανατολική περιφέρειά της. Και θα δείξει το όραμά του μετά την επανεκλογή του, γιατί άτυπα μια προεκλογική περίοδος σε εθνικό επίπεδο στερεί το “δικαίωμα” λήψης ριζοσπαστικών αποφάσεων σε ευρύτερο θεσμικά επίπεδο, όπως είναι αυτό της ΕΕ.
*Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτις του ΑΠΘ, Εξωτερική Συνεργάτιδα της ΑΔΙΣΠΟ (Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου) και της ΣΕΘΑ (Σχολή Εθνικής Άμυνας).
Ειδήσεις σήμερα
Εορταστικό ωράριο: Τι ώρες ανοίγουν και κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ τις ημέρες του Πάσχα
Προεκλογική βεντέτα: Η διαρκής πίεση Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ και η σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη
Προαγωγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Τζέφρι Πάιατ