Επί του παρόντος, έχουν ενταχθεί Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια -όχι όμως Νηπιαγωγεία- σε διάφορες περιοχές, όπως Νίκαια, Λιόν και Γκρενόμπλ. Το υπουργείο Παιδείας καθόρισε το πλαίσιο του ενδυματολογικού κώδικα, ανακοινώνοντας πως στις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος θα λάβουν 1 στολή για τα παιδιά. Θα αποτελείται από πέντε πουκάμισα πόλο, δύο πουλόβερ και δύο παντελόνια, ρούχα που θα είναι κοινά για τα δύο φύλα, ενώ δεν υπάρχει πρόταση για διαφορετική στολή για το καλοκαίρι. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν κάποιο έμβλημα ή διακριτικό που επιθυμούν. Το κόστος κάθε σετ στολής θα είναι 200 ευρώ – στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος τα μισά θα καταβληθούν από το υπουργείο Παιδείας και τα άλλα μισά από τις τοπικές αρχές. Στη χώρα, η πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων απαιτούν από τους γονείς να φορούν στολές.
Οι εκκλήσεις για στολές -η υποχρεωτική χρήση των οποίων σταμάτησε το 1968- έχουν κερδίσει έδαφος μεταξύ των συντηρητικών και κεντρώων πολιτικών, που οδηγούνται σε αυτές μετά από σειρά πειθαρχικών ζητημάτων, καθώς και από την έλλειψη δασκάλων και τη μείωση της απόδοσης των μαθητών στο κεντρικά ελεγχόμενο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα. Πάντως, η πλειονότητα των σωματείων εκπαιδευτικών τάσσονται κατά της επιβολής της μαθητικής στολής. Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως ο πειραματισμός θα ενισχύσει τις συζητήσεις για το θέμα και οι ειδικοί θα μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα για να αποφασίσουν την καθολική ή μη χρήση της.
Η Μαριτίν Βασάλ, συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας Μπους-ντι-Ρον, που περιλαμβάνει τη Μασσαλία, ανακοίνωσε επίσης μια ενιαία δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου. «Τα ρούχα των μαθητών γίνονται συχνά πηγή σύγκρισης, ζήλιας, ακόμη και εκφοβισμού και αποκλεισμού από το σχολείο» σημείωσε.
Ο Ατάλ, ωστόσο, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων μετά την απόφασή του το καλοκαίρι να καταργήσει τη μουσουλμανική «αμπάγια» (καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι), υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς διεθνείς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση. Μάλιστα, με αφορμή αυτή την απόφαση, οι υποστηρικτές της σχολικής στολής τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν θρησκευτικές ενδυμασίες στις σχολικές αίθουσες και θα καταπολεμηθούν οι ανισότητες.
Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων, όπως οι μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει οποιαδήποτε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση. Αντανακλώντας την αλλαγή του πληθυσμού της, έχει επικαιροποιήσει τον νόμο με την πάροδο των ετών για να συμπεριλάβει τη μουσουλμανική μαντίλα και το εβραϊκό κιπά, όπως κάνει τώρα με την αμπάγια.
«Το σχολείο είναι κοσμικό και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για θρησκευτικά σύμβολα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό γιατί το σχολείο πρέπει να παραμείνει ένας ουδέτερος χώρος».
Υπέρ της στολής η Μπριζίτ Μακρόν
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγος του προέδρου, υποστήριξε την εκστρατεία για έναν υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας στα σχολεία, αναφέροντας τις εμπειρίες της ως μαθήτριας καθολικού σχολείου και ως δασκάλας σε ιδιωτικό σχολείο. «Καταργεί τις διαφορές. Κερδίζεις χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να επιλέξεις τι θα φορέσεις το πρωί, ενώ δεν ξοδεύεις και χρήματα για επώνυμες μάρκες ρούχων» είπε. Η ίδια είπε ότι φορούσε στολή επί 15 χρόνια, σκούρα μπλε φούστα και πουλόβερ ως μαθήτρια, και πως το δεχόταν θετικά. «Ετσι είμαι υπέρ της σχολικής στολής, αλλά να είναι απλή και όχι μουντή», δήλωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: «Τα παιδιά μου πεινάνε, είμαι χρεωμένος» – Απλησίαστα βούτυρο και παιδικές τροφές
Ιράν: Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εξτρεμιστικής οργάνωσης στο δυτικό Πακιστάν
Ρεϊνιόν: Τουλάχιστον 3 νεκροί από τον κυκλώνα Μπελάλ
Κύμα αρκτικού ψύχους φέρνει σφοδρές χιονοπτώσεις στη Νέα Υόρκη – Πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ στις ΗΠΑ