Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν είπε ότι 13.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων 5.500, μόνο στο Παρίσι – θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα για τις διαδηλώσεις της Τρίτης.
Ο υπουργός προέτρεψε τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», καθ’ αυτή την περίοδο «έντονης και διάχυτης βίας».
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλούνται τα γαλλικά ΜΜΕ, 650.000-900.000 άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων έως και 100.000 στο Παρίσι, με τους νέους να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», εκφράζοντας την οργή τους για την αστυνομική βία που καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι διαδηλωτές.
Την Πέμπτη (24/3) σημειώθηκαν οι μέχρι στιγμής πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν σε οδομαχίες στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων.
Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Μακρόν εισήγαγε τον νέο νόμο για τις συντάξεις στο κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας μια ειδική διάταξη και παρακάμπτοντας κάθε ψηφοφορία, τα συνδικάτα παραμένουν «πιστά» στον όρκο τους να μην εγκαταλείψουν τις μαζικές διαδηλώσεις, έως ότου κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Η επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’ στη Γαλλία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, αναβλήθηκε λόγω των ταραχών.
«Στόχευση των θεσμών μας»
Αντί να φιλοξενήσει τον βασιλιά Κάρολο χθες, Δευτέρα, ο Μακρόν συνάντησε την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, άλλους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και ανώτερους βουλευτές στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνομιλίες σχετικά με την κρίση, ανέφερε η προεδρία.
Τουρκία: Σάλος με 23χρονη - Ήθελε να κάνει σεξ με 100 άνδρες σ' ένα 24ωρο - «Χειροπέδες» στον Ιρανό σύζυγό της
«Πρέπει να συνεχίσουμε να απλώνουμε το χέρι στα συνδικάτα», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στην συζήτηση.
Ωστόσο, είπε ότι οι βίαιες διαδηλώσεις «δεν είχαν καμία σχέση με τις συντάξεις» και το μόνο που είχαν κοινό «ήταν να στοχοποιήσουν τους θεσμούς και τις δυνάμεις ασφαλείας μας».
Ο Μακρόν κατηγόρησε το σκληροπυρηνικό κόμμα France Unbowed (LFI) ότι «εκτελεί ένα πραγματικό έργο για την απονομιμοποίηση της λογικής τάξης, των θεσμών μας και των εργαλείων τους», σύμφωνα με τον συμμετέχοντα.
Σε μια συμβιβαστική χειρονομία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει συνομιλίες για τρεις εβδομάδες, μεταξύ άλλων με μέλη του κοινοβουλίου, πολιτικά κόμματα, τοπικές αρχές και συνδικάτα.
Εάν τα συνδικάτα αποδεχτούν την προσφορά της για συνομιλίες, η Μπορν αναμένεται να βάλει «στο τραπέζι» νέα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του νόμου για τις συντάξεις και που στοχεύουν στις σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας, τις συνθήκες για ηλικιωμένους εργαζόμενους και την επανεκπαίδευση.
Όμως οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν ελπιδοφόρες για την πρωθυπουργό.
Ο Λοράν Μπέργκερ, ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια απροσδόκητα σκληρή γραμμή κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε ότι θα δεχόταν την πρόταση συνομιλιών, αλλά μόνο εάν η μεταρρύθμιση πρώτα «μπει στην άκρη».
Ο ηγέτης του LFI, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει «ένας πολύ απλός τρόπος» για να επιστρέψουμε στις ειρηνικές σχέσεις και αυτός είναι «να αποσύρουμε τον νόμο».