Ηδη ο Μακρόν βλέπει να ψαλιδίζονται οι ελπίδες του να παίξει ρόλο στον τερματισμό του πολέμου της Ουκρανίας, που θα βοηθούσε τη Γαλλία να αναδειχθεί σε κορυφαία διπλωματική και στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε.
Τεράστιο πλήγμα ήταν η αναβολή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 2-4 Ιουλίου. Το Σάββατο ο Μακρόν συμφώνησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να μετατεθεί το ταξίδι του σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο Μακρόν αδημονούσε γι’ αυτό, καθώς θα ήταν το πρώτο ταξίδι Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο ύστερα από 23 χρόνια – το τελευταίο έγινε το 2000 επί προεδρίας Σιράκ. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι εσωτερικές αναταραχές κοστίζουν διπλωματικά στον Μακρόν, καθώς τον Μάρτιο είχε αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος Γ΄, εξαιτίας των διαδηλώσεων για το ασφαλιστικό. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε την Παρασκευή η εσπευσμένη αναχώρηση του Γάλλου προέδρου από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Υστερα από μια πρώτη θητεία (2017-22) που σημαδεύτηκε από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» και την πανδημία της Covid-19, o πραγματιστής «ακροκεντρώος» (κατά τον δικό του χαρακτηρισμό) Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε σε ένα ήσυχο καλοκαίρι, παρόλο που η παράταξή του δεν διαθέτει από πέρυσι την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα σηματοδοτούσε ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή του, αλλά ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος «με πολύ κακά μαντάτα», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα του Sciences Po, Μπρινό Κοτρ. «Ο κόσμος έχει εκπλαγεί με τον τρόπο που ξεσπάνε στη χώρα μας εντάσεις, βία και αλλεπάλληλες κρίσεις μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Για ειρωνεία της τύχης, οι άγριες αντιδράσεις μετά τη δολοφονία από αστυνομική σφαίρα του 17χρονου Γαλλο-αλγερινού Ναέλ Μ. στη Ναντέρ, εκδηλώθηκαν στο τέλος μιας τριήμερης περιοδείας του Μακρόν στη Μασσαλία. Ηταν η επικοινωνιακή αφετηρία της νέας πολιτικής του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα υποβαθμισμένα προάστια των γαλλικών πόλεων.
Προσπερνώντας τη μεγάλη γκάφα του να παραστεί το βράδυ της Τετάρτης σε συναυλία του Ελτον Τζον στο Παρίσι ενόσω καίγονταν τα προάστια, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθούσε ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (απόγευμα Κυριακής) να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Κατέβασε μεν τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους και προχώρησε σε τετραψήφιο αριθμό προσαγωγών, αλλά απέφυγε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) για να μη ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Σε αυτό δεν τον βοηθούν καθόλου οι εμφυλιοπολεμικές ανακοινώσεις των δύο συνδικάτων της αστυνομίας, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εφεκτική στάση, με αφορμή και τους τραυματισμούς εκατοντάδων συναδέλφων τους, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.
«Ο Μακρόν θα κριθεί από την ικανότητά του να κατευνάσει τις εντάσεις. Ο κίνδυνος γι’ αυτόν είναι να φανεί αδύναμος και αναποτελεσματικός», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, Ζαν Καρίγκ. Κατά τη γνώμη του ο σημερινός πρόεδρος θα υποχρεωθεί τελικά να καταφύγει στις σκληρές μεθόδους (κήρυξη κατάστασης ανάγκης για τρεις εβδομάδες) που χρησιμοποίησε ως υπουργός Εσωτερικών ο Νικολά Σαρκοζί τον Νοέμβριο του 2005, για να καταστείλει μια ανάλογη «εξέγερση των προαστίων.
Κατά τον «Guardian», η μεγάλη πρόκληση του Μακρόν τις επόμενες μέρες θα είναι να αποκαταστήσει την τάξη με τα λιγότερα δυνατά θύματα. Από τη μια έχει τους απασφαλισμένους αστυνομικούς, με τη Δεξιά (Ρεπουμπλικανοί) και την Ακροδεξιά (ιδίως τον Ζεμούρ) να τους σιγοντάρει, κι από την άλλη εκατομμύρια απόκληρους των προαστίων (με υποστηρικτές τον Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές κ.ά.) που θεωρούν ότι τα ιδανικά «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα» δεν ισχύουν γι’ αυτούς.
Ολα αυτά ενώ τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Γαλλία, η οποία σε ένα χρόνο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ…
Δραματική έκκληση στους συνομηλίκους του νεκρού εγγονού της να πάψουν να παίρνουν εκδίκηση προβαίνοντας σε λεηλασίες και καταστροφές απηύθυνε χθες το απόγευμα η γιαγιά του.
«Εμείς, η οικογένειά του, δεν θέλουμε οι νεαροί να καταστρέφουν μαγαζιά, λεωφορεία και σχολεία. Χρησιμοποιούν το θάνατο του Ναέλ σαν δικαιολογία», τόνισε η γιαγιά του 17χρονου Aλγερινού στο δίκτυο BMF TV. «Μην καίτε σχολεία και λεωφορεία. Είναι λεωφορεία που παίρνουν οι άλλες μανάδες», πρόσθεσε εμφατικά, συμπληρώνοντας: «Είμαι πολύ κουρασμένη. Ολα τελείωσαν. Το παιδί μου (σ.σ.: η μητέρα του Ναέλ, που δεν έχει άλλα παιδιά) δεν έχει πια ζωή».
Πάντως η γιαγιά του άτυχου νεαρού από τη Ναντέρ αποκάλυψε ότι «η καρδιά της πονάει» για τον έρανο που έγινε υπέρ του αστυνομικού που σκότωσε τον εγγονό της.
Εξέφρασε πάντως την εμπιστοσύνη της στη γαλλική Δικαιοσύνη ότι θα τιμωρήσει όπως πρέπει τον φονιά του Ναέλ, όπως και όλους όσοι εμπλέκονται.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σοκ από την επίθεση σε σπίτι δημάρχου
Σε νέα έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο την πιθανή κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προήδρευσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κοινωνική εξέγερση των προαστίων απειλεί να μετεξελιχθεί σε πολιτικό εμφύλιο, μετά τη δολοφονική επίθεση στη 1.30 π.μ. της Κυριακής στο σπίτι του δημάρχου της μικρής πόλης Λ΄- Αϊ-Λε-Ροζ, κοντά στο Παρίσι, με στόχους τη γυναίκα και τα παιδιά του, που, ευτυχώς, σώθηκαν με τραυματισμούς.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε ότι αυτό δεν θα περάσει και οι ένοχοι θα πληρώσουν ακριβά, ενώ η γαλλική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων κάλεσε σήμερα Δευτέρα τους πολίτες σε εκδηλώσεις με κόρνες και σειρήνες έξω από τα δημαρχεία όλης της χώρας, ώστε να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους εκλεγμένους άρχοντες.
Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος των «Ρεπουμπλικανών», Ερίκ Σιοτί (εκπρόσωπος του οποίου ήταν ο δήμαρχος Βενσάν Ζανμπρέν, το σπίτι του οποίου έγινε στόχος των δραστών), έριξε την ευθύνη στον Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Η Ανυπότακτη Γαλλία και ο αρχηγός της αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη οφείλει να τους ερευνήσει ως υποκινητές των ταραχών», τόνισε ο Σιοτί. Κατά την άποψή του η έκκληση που απηύθυνε ο Μελανσόν «ιδίως στους νεαρότερους διαδηλωτές» να μην αγγίζουν «σχολεία και βιβλιοθήκες», με την προσθήκη ότι «η Ανυπότακτη Γαλλία ποτέ δεν ήταν υπέρ της βίας», ισοδυναμούσε με προτροπή του αριστερού ηγέτη για επιθέσεις σε όλα τα άλλα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων και δημαρχείων! Κατά τον Σιοτί, ο Μελανσόν έχει τεθεί «εκτός δημοκρατικού τόξου».
Τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι έριξαν ένα Ι.Χ. στην είσοδο του σπιτιού του δημάρχου παραβιάζοντάς την και στη συνέχεια πέταξαν πυροτεχνήματα-σαΐτες στο εσωτερικό του, για να του βάλουν φωτιά. Εκείνη την ώρα ο Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο, όπου πληροφορήθηκε έντρομος ότι η γυναίκα του, Μελανί Νοβάκ, έσπασε το πόδι της προσπαθώντας να διαφύγει με τα παιδιά, 7 και 5 χρόνων. Το ένα τραυματίστηκε, ευτυχώς, όχι σοβαρά. «Αυτή η δολοφονική πράξη ανείπωτης δειλίας πέρασε την κόκκινη γραμμή. Αν η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να φροντίσω την οικογένειά μου, η αποφασιστικότητά μου να προστατεύσω τη δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από πριν», τόνισε ο δήμαρχος του Λ΄- Αϊ-Λε-Ροζ.
Παρόλο που έχουν περάσει έξι μέρες από την έναρξη των ταραχών και οι συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας συνεχίστηκαν σποραδικά και με μικρότερη ένταση σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιόν, Μπρεστ, Ρεν, Νίκαια και άλλες πόλεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, υποστήριξε πως η τελευταία νύχτα ήταν «σχετικά πιο ήσυχη, χάρις στην αποφασιστική δράση των δυνάμεων ασφαλείας». Οι 45.000 αστυνομικοί, που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα με τεθωρακισμένα οχήματα, έκαναν 719 προσαγωγές. Επίσης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες, πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το 30% των προσαχθέντων είναι ηλικίας 14-17 χρόνων, κάτι που εξηγεί την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μακρόν στους γονείς τους, απειλώντας τους μάλιστα με βαριά πρόστιμα, δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αν δεν «μαζέψουν τα βλαστάρια τους».