Η απόφαση έρχεται έπειτα από συνέλευση πολιτών που ψήφισαν συντριπτικά (76%) υπέρ της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο ως το τέλος του καλοκαιριού. Ο Μακρόν υποσχέθηκε ακόμη ένα δεκαετές σχέδιο για τη φροντίδα ασθενών που είναι στο τέλος της ζωής τους. Το σύστημα υγείας σήμερα δεν είναι καλά προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, είπε ακόμη ο πρόεδρος.
Πάντως ο Μακρόν δεν αποκάλυψε ποια είναι η δική του θέση για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, αναφέρει ο Guardian. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Γαλλίας αντιτίθεται στο ενδεχόμενο. Ο νόμος που είναι σε ισχύ από το 2016 επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να θέσει πρόσωπο που είναι κοντά στο θάνατο και πονά αφόρητα σε μόνιμη καταστολή, αλλά δεν επιτρέπει τη χορήγηση ή την παροχή της θανατηφόρας ουσίας.
Το υποβοηθούμενο τέλος στη ζωή, όπου το ιατρικό προσωπικό δίνει στον ασθενή τα μέσα να βάλει τέλος στη ζωή του, και η ευθανασία, όπου το ιατρικό προσωπικό έχει ενεργό ρόλο στο τέλος της ζωής του ασθενή, επιτρέπονται με παραλλαγές στην Ελβετία (από τη δεκαετία του ‘40), το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.
Αλέν Ντελόν: Σκοπεύει να φύγει από τη ζωή με ευθανασία
Ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν έχει επιλέξει να φύγει από τη ζωή κάνοντας ευθανασία σε ειδική κλινική στην Ελβετία, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γιος του ηθοποιού, Άντονι. Ο Άντονι Ντελόν, επίσης ηθοποιός, ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL ότι έχει συμφωνήσει να είναι δίπλα στον πατέρα του, στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.
Όπως εξήγησε, ο πατέρας του είναι πιθανό να οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά τη δύσκολη εμπειρία που είχε με τον θάνατο της πρώην συζύγου του και μητέρας του Άντονι, Νάταλι Ντελόν. Η Νάταλι Ντελόν πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας το 2021, χωρίς να μπορέσει να υποβληθεί σε ευθανασία, όπως επιθυμούσε.
«Η μητέρα μου, που ήταν ελεύθερο πνεύμα, ήθελε να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο, που έζησε τη ζωή της», είπε ο Άντονι Ντελόν στο RTL.
«Ευτυχώς, δεν καταφύγαμε σε αυτή τη διαδικασία. Λέω ευτυχώς, γιατί όλα ήταν έτοιμα», εξηγεί, τονίζοντας πως η νομοθεσία στη Γαλλία δεν επιτρέπει την ευθανασία. «Είναι αλήθεια ότι θα μας ήταν δύσκολο να της κρατήσουμε το χέρι και να th δούμε να φεύγει έτσι. Δεν λέω ότι η τελευταία νύχτα ήταν εύκολη, αλλά έφυγε ήσυχα. Ο πατέρας μου συγκινήθηκε πολύ από αυτό».
Ο 87χρονος Αλέν Ντελόν ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του το 2017. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, υπέστη διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έκτοτε έχει σταδιακά αναρρώσει, ωστόσο χρειάζεται να περπατά με μπαστούνι. «Το να γερνάς είναι χάλια», έχει δηλώσει.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, είναι αυτό που λέμε ηλικία. Χάνεις το πρόσωπό σου, την όρασή σου. Σηκώνεσαι και, διάολε, σε πονάει ο αστράγαλος. Πέφτεις κάτω. Δεν είναι καθόλου αστείο…». Ο Ντελόν έχει ταχθεί υπέρ της ευθανασίας πολλές φορές.
«Η ευθανασία είναι το πιο λογικό και φυσικό πράγμα. Από μια ορισμένη ηλικία και μετά από ένα χρονικό σημείο, έχουμε το δικαίωμα να φύγουμε αθόρυβα και ειρηνικά από αυτόν τον κόσμο, χωρίς την υποστήριξη από ένα νοσοκομείο, συσκευές, ενέσεις και τα υπόλοιπα», είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του σε ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ειδήσεις σήμερα
Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Μάικλ Σουμάχερ – Τι αποκάλυψε ο Ζαν Τοντ για την υγεία του
Σκάνδαλο στη Βρετανία: Βουλευτής των Τόρις ξύπνησε γυμνός σε οίκο ανοχής