Σε δικτυακή συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της G7 την Τρίτη, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταστήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο και τους άλλους υπαίτιους «υπόλογους» για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ηγέτες της ομάδας σε κοινή δήλωσή τους.
«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους. Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας.
Η G7 δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.
«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Επίσης υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν» το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7.
Μπαράζ κυρώσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα, που θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, ζήτησε από τη G7 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διεμήνυσε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά μόνο με το διάδοχό του.
«Σε επίπεδο ολόκληρης της G7, και ολόκληρου του δημοκρατικού μας κόσμου, πρέπει να απαντήσουμε αναλογικά: όταν η Ρωσία επιτίθεται στον ενεργειακό τομέα και την ενεργειακή σταθερότητα των χωρών μας, πρέπει να μπλοκάρουμε τον ενεργειακό τομέα της με κυρώσεις, να σπάσουμε τη σταθερότητα των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το εμπόριο φυσικού αερίου. Απαιτείται αυστηρό ανώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μηδενικό κέρδος για το τρομοκρατικό κράτος» σημείωσε.