Σύμφωνα με Βρετανούς μετεωρολόγους, η έλευση του Ελ Νίνιο θα επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και είναι «πολύ πιθανό» να οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», το 2016, η θερμότερη χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, οφείλετο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Το φαινόμενο είναι μέρος μιας φυσικής ταλάντωσης που προκαλείται από τις θερμοκρασίες των ωκεανών και τους ανέμους στον Ειρηνικό, που αλλάζει μεταξύ του Ελ Νίνιο, του ψυχρότερου ομολόγου του το Λα Νίνια, και ουδέτερων συνθηκών. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη σειρά διαδοχικών γεγονότων Λα Νίνια.
Το 2023 προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερο από το 2022, το οποίο σύμφωνα με τα παγκόσμια σύνολα δεδομένων, ήταν το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Ωστόσο το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να σημειωθεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από καυτούς καύσωνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, βλάπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκέιφ, επικεφαλής των μακροπρόθεσμων προβλέψεων στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office). «Η πιθανότητα να έχουμε την πρώτη χρονιά με θερμοκρασία αυξημένη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου την επόμενη πενταετία είναι τώρα περίπου 50-50».
Οι κυμαινόμενες επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, σημείωσε ο Σκέιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να προβλέψει πλέον αυτά τα φαινόμενα μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι τις καλλιέργειες που θα πρέπει να φυτέψουμε».
Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης κλίματος που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιανουαρίου το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο, σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους Ελ Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καυσώνων, ξηρασίας και πυρκαγιών. Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.
Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο δεν είναι ακόμη σαφής. Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023».
Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, είπαν οι επιστήμονες.
Τα έθνη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, βιώνουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες.
«Τείνουν να έχουν πολλές ξηρασίες και πολλές πυρκαγιές», δήλωσε ο Σκέιφ, αν και η Κίνα μπορεί να υποστεί πλημμύρες στη λεκάνη του Γιανγκτσέ μετά από μεγάλα Ελ Νίνιο», πρόσθεσε.
Οι μουσώνες της Ινδίας και οι βροχές στη νότια Αφρική μπορούν επίσης να μειωθούν δραματικά. Άλλες περιοχές, όπως η ανατολική Αφρική και οι νότιες ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βιώσει πρόσφατες ξηρασίες, μπορούν να έχουν περισσότερες βροχές και πλημμύρες. Στη Νότια Αμερική, οι νότιες περιοχές είναι πιο υγρές, αλλά ο Αμαζόνιος, που ήδη πλησιάζει ένα επικίνδυνο σημείο καμπής, είναι πιο ξηρός.
«Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αισθητές μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου, με πιθανότητα να υπάρξουν υγρότερες συνθήκες στην Ισπανία από το καλοκαίρι και μετά, καθώς και ξηρότερες συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα και την άνοιξη», δήλωσε ο Τέρνερ.
Ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η κλιματική αλλαγή ευνοεί περισσότερα φαινόμενα Ελ Νίνιο ή περισσότερα φαινόμενα Λα Νίνια.
«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή και θα χρειαστούν κλιματικά μοντέλα πολύ υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεγαλύτερους υπολογιστές», τόνισε.
Ο Πάλμερ και οι συνάδελφοί του ζήτησαν τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου κλιματικής μοντελοποίησης ύψους 1 δισ. δολαρίων, όπως ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων που επιτρέπει στους φυσικούς σωματιδίων να κάνουν από κοινού αυτό που κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει μόνο του.
Πηγή: The Guardian
Ειδήσεις σήμερα
Κτηματαγορά: Αυτές είναι οι ευκαιρίες για αγορά ακινήτων σε όλη τη χώρα [πίνακες]
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρωμές με αυξήσεις έως 200 ευρώ – Πότε μπαίνουν τα λεφτά