Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα και ήδη έχει αποσταλεί και εγκύκλιος στα νοσοκομεία της χώρας.
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα. Πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.
Στο μεταξύ, οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία.
Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.
Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων: Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών στην Ευρώπη, ύστερα από τον εντοπισμό της ασθένειας των πιθήκων (Monkeypox) σε τρεις χώρες της «γηραιάς ηπείρου». Οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ισπανία, πέντε στην Πορτογαλία, ενώ στη Βρετανία είναι δεκάδες όσοι έχουν μολυνθεί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρακολουθούνται έξι άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενή από τη Νιγηρία.
Η ασθένεια, που είναι μια μορφή ευλογιάς η οποία μόλυνε πιθήκους στην Κεντρική Αφρική και στη συνέχεια πέρασε στους ανθρώπους, θεωρείται ενδημική, αλλά για πρώτη φορά εντοπίζεται στον δυτικό κόσμο, μακριά από τις περιοχές όπου συνήθως εξαπλώνεται.
Όλοι άντρες
Τόσο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες και είναι ακόμη άγνωστο πώς κόλλησαν την ασθένεια, που προκαλεί πυρετό, κακουχία και εξανθήματα στο σώμα (πιο έντονα και επίμονα από αυτά της ανεμοβλογιάς). Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, οι ασθενείς στη χώρα είναι γκέι άνδρες -όπως και οι περισσότεροι από τους νέους μολυνθέντες στη Βρετανία-, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να εξετάζουν τη σύνδεση της μετάδοσης με τις σεξουαλικές επαφές. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El País» και τον υπεύθυνο δημόσιας υγείας στην Ισπανία, Φερνάντο Σιμόν, παρακολουθούνται στενά όλα τα κρούσματα στη χώρα. Οπως τόνισε ο δρ Σιμόν, δεν φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα η ασθένεια, αλλά «τίποτα δεν αποκλείεται».
Ευλογιά των πιθήκων: Ιστορικό
Η ασθένεια εντοπίστηκε σε κοινότητες πιθήκων το 1958 και αργότερα σε άλλα θηλαστικά, όπως οι σκίουροι. Το 1970 καταγράφηκαν οι πρώτες μολύνσεις σε ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μέχρι τώρα, είχαν καταγραφεί κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, όπου η ασθένεια παραμένει ενδημική.
Όμως η νέα έξαρση στη Βρετανία απασχολεί τους ειδικούς, καθώς οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν είχαν καμία σχέση με την Αφρική και δεν είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα προερχόμενο από το εξωτερικό. Από τις επτά τελευταίες μολύνσεις μόνο ένας άνδρας που ασθενεί επέστρεψε από τη Νιγηρία, όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση σε κάποιες περιοχές.
Έξι Αμερικανοί που ταξίδευαν στην ίδια πτήση με αυτόν τον ασθενή, παρακολουθούνται στενά στις ΗΠΑ για τυχόν συμπτώματα. Η ασθένεια επίσης έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, σε ασθενείς που είχαν άμεση σχέση με ταξιδιώτες από τη Νιγηρία και την Γκάνα.
Μετάδοση
Ο Βρετανός μικροβιολόγος δρ Σάιμον Κλαρκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ, δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι τα κρούσματα στη Βρετανία πρέπει να είναι πολλές δεκάδες. Ηταν καθησυχαστικός ωστόσο για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας των πιθήκων, λέγοντας ότι «δεν είναι σαν τον κορονοϊό». Η ασθένεια δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, ενώ οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή απομόνωση και λίγοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία. Παρ’ όλα αυτά, η μολυσματική αυτή νόσος σκοτώνει έναν στους δέκα ασθενείς.
Συγκεκριμένη θεραπεία για την ασθένεια των πιθήκων δεν υπάρχει, αλλά επειδή μοιάζει με την ευλογιά, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και χορηγούνται τα ίδια εμβόλια σε κοινότητες της Αφρικής. Στην ΗΠΑ έχει παρασκευαστεί ένα ειδικό εμβόλιο -το Jynneos ή Imvanex-, που θεωρείται αποτελεσματικό κατά 85% και προλαμβάνει την ασθένεια. Συνήθως σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης, χορηγούνται αντιικά φάρμακα και γίνεται μετάγγιση αίματος από εμβολιασμένα άτομα.
Ειδήσεις σήμερα
Υποχρεωτική η μάσκα μόνο σε νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσα μεταφοράς – Καταργείται στα καταστήματα
Γαλάτσι: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καυγάς μεταξύ των μαθητών στο Άλσος Βεϊκού